Wallen onder de ogen? Oma weet raad!


Wat zijn wallen?

Wallen zijn donkere kringen onder je ogen die kunnen ontstaan door vermoeidheid of veroudering. Je kunt proberen ze te verminderen met koude kompressen, theezakjes en andere huismiddeltjes, of je kunt ze laten behandelen door een dermatoloog.

Zijn donkere kringen onder je ogen een ernstig?

Niet echt, maar veel mensen hebben het gevoel dat ze er moe, oud(er) en/of ongezond eruit zien met donkere kringen onder hun ogen. En dat is natuurlijk geen fijn gevoel! Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen om je wallen te verminderen.

Lees ook: opgeblazen buik? Oma weet raad

Hoe verminder je wallen?

Er zijn een aantal methoden – zowel natuurlijke als medisch voorgeschreven – die mensen gebruiken om donkere kringen onder hun ogen te laten verdwijnen of minder zichtbaar te maken. Hoewel niet al deze behandelingen blijvend zijn, zullen ze met onderhoud en consistentie helpen de verschijning van donkere kringen te verminderen.

Vrouw donkere kringen onder oog verminderen

Waarom heb ik donkere kringen onder mijn ogen?

Hoewel donkere kringen onder je ogen meestal worden veroorzaakt door vermoeidheid, zijn er ook andere oorzaken, waaronder:

  • allergieën
  • allergische rhinitis (hooikoorts)
  • atopische dermatitis (eczeem)
  • contactdermatitis (huidirritatie)
  • erfelijkheid
  • pigmentatie onregelmatigheden
  • krabben of wrijven in de ogen
  • blootstelling aan de zon
  • ouderdom

Deze laatste oorzaak, ouderdom, heeft dus te maken met het verouderingsproces van ons lichaam. Als je ouder wordt, verlies je namelijk vet en collageen en wordt je huid vaak dunner. Hierdoor kunnen de roodblauwe bloedvaatjes onder je ogen meer opvallen (en oogt de huid onder je ogen dus donkerder).

Ook krijgen mensen naarmate ze ouder worden vaak gezwollen oogleden of holtes onder hun ogen. Soms werpen deze lichamelijke veranderingen schaduwen die donkere kringen onder de ogen kunnen lijken.

Lees ook: grootmoeders tips tegen hoge bloeddruk

Hoe krijg je de wallen weg?

Er zijn een aantal manieren bekend waarop mensen aangeven dat ze de donkere kringen onder hun ogen hebben weggewerkt of in ieder geval verminderd. Iedereen is anders, dus sommige van deze middelen werken misschien niet voor jou. Experimenteer, en kijk welke methode effectief is voor jou.

Donkere kringen onder je ogen kun je verminderen op verschillende manieren. Kijk wat effectief is voor jou en combineer eventueel verschillende methoden.

Slaap

Vermoeidheid en slaapgebrek kunnen donkere kringen onder je ogen veroorzaken. Het kan er ook voor zorgen dat je bleker lijkt, waardoor je donkere kringen donkerder lijken en nog meer opvallen. Zorg ervoor dat je elke nacht zeven tot negen uur slaapt en een goede slaaphygiëne toepast.

Leg je hoofd hoog

Als je slaapt, probeer dan extra kussens onder je hoofd te leggen zodat je hoofd wat hoger ligt. Zo kun je de wallen verminderen die ontstaan door vocht dat zich ophoopt in je onderste oogleden.

Kou

Soms kunnen verwijde bloedvaten het gebied onder je ogen donkerder maken. Een koud kompres kan ervoor zorgen dat de bloedvaten vernauwen, waardoor de donkere kringen kunnen verminderen.

Lees ook: oma’s tips tegen obstipatie

Zon

Verminder of elimineer blootstelling aan de zon op je gezicht en/of gebruik een goede zonnebrandcrème voor je gezicht en smeer deze onder je ogen (maar niet te dicht op je oog om irritatie te voorkomen).

Moisturizers

Er zijn een aantal vrij verkrijgbare vochtinbrengende crèmes (moisturizers) die je kunnen helpen met donkere kringen onder je ogen. Veel van deze producten bevatten bijvoorbeeld cafeïne, vitamine E, aloë vera, hyaluronzuur en/of retinol.

Komkommer

Ben je meer van de natuurlijke middelen, dan kun je dikke plakken komkommer gebruiken om je wallen te koelen. Leg de komkommer eerst in de koelkast en doe vervolgens de gekoelde plakken ongeveer 10 minuten op je donkere kringen. Spoel het daarna af met water. Herhaal deze behandeling twee keer per dag.

vrouw zonder donkere kringen onder de ogen

Amandelolie en vitamine E

Een ander natuurlijk middel tegen wallen is amandelolie en vitamine E. Meng deze twee samen en masseer het mengsel vlak voor het slapengaan zachtjes in de donkere kringen. Was het gebied ‘s ochtends met koud water. Herhaal dit proces elke nacht tot de donkere kringen verdwenen zijn.

Lees ook: verstopt oor zelf oplossen? Oma weet raad!

Vitamine K

Een onderzoek toonde aan dat het plaatsen van een kompres (met een mengsel van cafeïne en vitamine K) onder het oog resulteerde in een vermindering van de rimpeldiepte en donkere kringen.

Theezakjes

Natuurgenezers stellen voor om twee theezakjes – gebruik cafeïnehoudende thee – in warm water te laten weken en de zakjes vervolgens een paar minuten in de koelkast te koelen. Leg een zakje op elk oog. Verwijder na vijf minuten de theezakjes en spoel het gebied af met koud water.

Wat beveelt een arts aan?

Je arts kan een medische optie aanbieden, afhankelijk van hun diagnose van de oorzaak van de kringen onder je ogen. Die aanbeveling kan het volgende inhouden:

Huidverlichtende crème

Om hyperpigmentatie onder je ogen te verlichten kan een dermatoloog een huidverlichtende crème met azelaïnezuur, kojinezuur, glycolzuur of hydrochinon voorschrijven. Sommige van deze crèmes, in formules met lagere percentages van het actieve ingrediënt, zijn vrij verkrijgbaar.

Laserbehandeling

Laserbehandelingen gebruiken warmte-energie om beschadigde cellen te verdampen, op deze manier kan het donkere pigment onder de ogen worden aangepakt. Lasertherapie kan niet alleen donkere huidtinten lichter maken, maar ook de vorming van nieuw collageen stimuleren.

Lees ook: vastzittend slijm oplossen? Oma weet raad!

Chemische peeling

Een dermatoloog kan een lichte chemische peeling voorstellen om donkere pigmentatie onder de ogen lichter te maken. Meestal bevat deze glycolzuur, retinoïnezuur of hydrochinon. Je dermatoloog kan ook een Jessner peeling voorstellen, wat een combinatie van salicylzuur, melkzuur en resorcinol bevat.

Er zijn verschillende medische behandelingen mogelijk om wallen te verminderen. Raadpleeg altijd eerst je huisarts en kijk samen naar de beste oplossing.

Blepharoplastie

Vet kan chirurgisch worden verwijderd bij een onderste ooglid blepharoplastie door een plastisch chirurg, oculoplastisch chirurg of dermatologisch chirurg. De ingreep kan de schaduw van je ooglid verminderen, waardoor donkere kringen minder zichtbaar worden. Deze ingreep zal echter niet zomaar gedaan worden.

Lees ook: wat eten bij diarree? Oma weet raad!

Fillers

Een huidvuller op basis van hyaluronzuur zoals Restylane of Juvederm kan in het weefsel onder het oog worden geïnjecteerd door een oogarts, dermatoloog, plastisch chirurg of speciaal opgeleide zorgverlener. Fillers helpen bij volumeverlies onder het oog, wat donkere kringen kan veroorzaken.

Oma weet raadt wallen verminderen

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als er slechts onder één oog een zwelling en verkleuring optreedt, is het verstandig je arts te contacten, vooral als het na verloop van tijd erger lijkt te worden. Gaat het om onschuldige donkere kringen bij beide ogen, dan is je huisarts raadplegen niet nodig tenzij het je mentale gezondheid in de weg zit.

Lees ook: grootmoeders tips ontstoken tandvlees

Kun je donkere kringen onder je ogen permanent verwijderen?

Er zijn verschillende oplossingen – zowel natuurlijke als medische – om donkere kringen onder je ogen te verwijderen of te voorkomen. Dit omvat simpelweg zorgen voor voldoende slaap, maar ook zaken als vitamines, oliën, theezakjes of een procedure zoals een chemische peeling.

Hoewel geen van deze behandelingen langdurige resultaten oplevert, kunnen ze, als je ze consequent uitvoert, helpen om je donkere kringen er lichter uit te laten zien.

Consistentie is key: zorg voor voldoende slaap, vitaminen, hydratatie van de huid en vermijd (te veel) zonlicht.

Kan een dermatoloog je behandelen?

Er zijn verschillende medische behandelingen voor donkere kringen onder de ogen. Dit kunnen topische medicijnen zijn zoals tretinoïne (Retin-A), laserbehandelingen of in sommige gevallen dermale fillers.

Lees ook: wat te doen tegen maagzuur? Oma weet raad!

Wat zeggen wallen over je gezondheid?

Kringen onder de ogen kunnen vele oorzaken hebben. Meestal is het onschuldig en heeft het gewoon te maken met ouderdom, slaap, je genen, huidirritatie of bijvoorbeeld allergieën. Onderzoek suggereert dat een tekort aan ijzer of vitamine B-12 ook een rol zou kunnen spelen. Hier is echter nog niks definitiefs over bekend.

Samenvatting

Wallen zijn donkere kringen onder de ogen, vaak veroorzaakt door vermoeidheid of veroudering. Hoewel ze niet ernstig zijn, kunnen ze wel (cosmetisch) ongemak veroorzaken. Behandelingsopties omvatten huismiddeltjes zoals koude kompressen en theezakjes, evenals medische ingrepen zoals lasertherapie of fillers.

Oorzaken variëren van allergieën tot ouderdom. Oplossingen zijn eventueel (meer) slaap, kou (zoals een kompres), zonbescherming en moisturizers. Medische behandelingen omvatten crèmes, laserbehandelingen, chemische peelings, chirurgie of fillers. Raadpleeg een arts als wallen aanhouden, verergeren of als het je mentale welzijn in de weg zit.

Hoewel geen enkele behandeling permanent is, kunnen consistente maatregelen de zichtbaarheid van wallen verminderen.

Wallen onder de ogen oma weet raadt

Over dit artikel

Dit artikel over wallen onder ogen oma weet raadt is voor het eerst gepubliceerd op 5 april 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Oma weet raad wallen onder ogen

https://vitamines.com/oma-weet-raad/wallen-onder-ogen/