Waarom 5 dagen stoppen met collageen?


Collageen is een essentieel eiwit in ons lichaam en speelt een cruciale rol in de gezondheid van onze huid, botten en gewrichten. Het gebruik van collageen poeder is de laatste jaren erg populair geworden, maar sommige experts raden aan om een pauze van 5 dagen in te lassen. Waarom?

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en vormt een belangrijk onderdeel van ons bindweefsel. Het is cruciaal voor de elasticiteit en stevigheid van onze huid, maar ook voor de gezondheid van onze botten, gewrichten, haar en nagels. Collageen poeders zijn speciaal ontwikkeld om de natuurlijke productie van collageen in het lichaam te ondersteunen, die met de leeftijd afneemt.

Waarom 5 dagen met collageen stoppen?

De meest belangrijke reden om na 25 dagen collageen suppleren even 5 dagen te stoppen met collageen poeder, is dat je lichaam zo niet overbelast raakt met te hoge niveaus van collageen. Het 5 dagen pauzeren met collageen kan tevens helpen om de effectiviteit op je huid, haar, nagels of gewrichtsgezondheid te beoordelen.

Collageen kan ook interacties aangaan met andere supplementen of medicijnen. Het tijdelijk stoppen biedt de kans om te evalueren of er negatieve interacties zijn en om je inname daarop aan te passen.

Tot slot geeft je lichaam signalen over wat het nodig heeft. Een pauze van vijf dagen (na 25 dagen gebruik) biedt de mogelijkheid om te luisteren naar je lichaam en te bepalen of collageen poeders voor jou daadwerkelijk een verschil maken.

5 dagen stoppen met collageen

Waarom is gehydrolyseerd collageen het beste?

Van gehydrolyseerd collageen is aangetoond dat het de natuurlijke hoeveelheid collageen in het lichaam bevordert. Dit is een belangrijk gegeven, vooral voor mensen die zich zorgen maken over huidveroudering (denk aan fijne lijntjes en rimpels), omdat de productie van collageen afneemt naarmate je ouder wordt.

Uit onderzoek blijkt dat gehydrolyseerde collageen peptiden in staat zijn om de elasticiteit van de huid en de dichtheid van het collageen in de huid te ondersteunen, ervan uitgaande dat je ze dagelijks gebruikt. Uit onderzoek blijkt ook dat deelnemers die 24 weken lang eenmaal daags 2,5 gram collageenpeptiden innamen, sterkere nagels kregen.

Wat gebeurt er als je stopt met collageen?

Als je één of twee dagen je collageen suppplement overslaat, zul je niet opeens dramatische verschillen zien, hoewel we je nog steeds aanraden om je aan een dagelijkse routine te houden als dat mogelijk is. Dat betekent natuurlijk niet dat je moet verslappen als het om collageen gaat; de voordelen die hierboven worden genoemd, kwamen voort uit een routinematige supplementenroutine. Met de nadruk op routine.

Ook maken we graag de opmerking dat de gezondheid van de huid grotendeels samenhangt met voeding. Dus collageen is geen wondermiddel, gezonde voeding blijft altijd de basis. Je gebruikt een collageen poeder alleen ter ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Welke collageen types zijn er?

Er zijn 28 collageen types geïdentificeerd. Ze verschillen van elkaar door de manier waarop de moleculen zijn samengesteld, de celbestanddelen die zijn toegevoegd en waar het collageen in je lichaam wordt gebruikt. Alle collageenfibrillen hebben ten minste één drievoudige helixstructuur.

De vijf belangrijkste typen collageen en wat ze doen zijn:

 • Type I. Dit type vormt 90% van het collageen in je lichaam. Type I is dicht opeengepakt en wordt gebruikt om structuur te geven aan je huid, botten, pezen en ligamenten.
 • Type II. Dit type zit in elastisch kraakbeen, dat ondersteuning biedt aan gewrichten.
 • Type III. Dit type zit in spieren, slagaders en organen.
 • Type IV. Dit type komt voor in de lagen van je huid.
 • Type V. Dit type komt voor in het hoornvlies van je ogen, sommige huidlagen, haar en weefsel van de placenta.

Leer meer over: Collageen type 1, 2 en 3

Wat gebeurt er met collageen als ik ouder word?

Je lichaam maakt minder collageen aan naarmate je ouder wordt, en bestaand collageen wordt sneller afgebroken. Het collageen is ook minder van kwaliteit dan toen je jonger was. Vrouwen ervaren na de menopauze een aanzienlijke vermindering van de collageenproductie, maar het is voor iedereen normaal dat de collageenproductie op 60-jarige leeftijd flink afneemt.

Kan ik zien of mijn collageenniveau daalt?

Collageen kan niet worden gemeten (bijvoorbeeld door een bloedtest) maar er zijn wel tekenen dat je collageenniveau daalt. Deze tekenen en symptomen zijn onder andere:

 • Huid die gerimpeld, rimpelig of uitgezakt is
 • Krimpende, verzwakkende spieren en spierpijn
 • Stuggere, minder flexibele pezen en ligamenten
 • Gewrichtspijn of artrose door versleten kraakbeen
 • Verlies van mobiliteit door gewrichtsschade of stijfheid

Helpt collageenrijke voeding ook?

Collageen kan niet in zijn geheel door je lichaam worden opgenomen. Je lichaam breekt de collageeneiwitten die je eet af tot aminozuren. Het eten van collageenrijke voeding leidt dus niet direct tot een hoger collageengehalte in je lichaam.

Toch kunnen veel voedingsmiddelen die de ruwe ingrediënten leveren die de collageenproductie ondersteunen worden gegeten als onderdeel van een gezond dieet. Deze voedingsmiddelen bevatten de aminozuren proline en glycine. Vitamine C, zink en koper zijn ook nodig voor het proces.

Voedingsmiddelen die deze aminozuren, vitaminen en mineralen bevatten zijn onder andere:

 • Vitamine C. Vitamine C zit in sinaasappels, aardbeien, paprika’s, broccoli, spruitjes en aardappelen.
 • Proline. Proline zit in paddenstoelen, kool, asperges, pinda’s, tarwe, vis, eiwit en vlees.
 • Glycine. Glycine zit in rood vlees, kalkoen, kippen- en varkenshuid, pinda’s en granola.
 • Koper. Koper zit in lever, kreeft, oesters, shiitake paddenstoelen, noten en zaden, bladgroenten, tofu en pure chocolade.
 • Zink. Zink zit in oesters, rood vlees, gevogelte, varkensvlees, bonen, kikkererwten, noten, broccoli, groene bladgroenten, volle granen en melkproducten.

Meer over: Collageen in voeding

Conclusie

Collageen maakt 30% uit van het eiwit in je lichaam. Het biedt structuur, ondersteuning en stevigheid aan je huid, spieren, botten en bindweefsel. Een uitgebalanceerd dieet geeft je lichaam de grondstoffen die het nodig heeft om op natuurlijke wijze collageen aan te maken en daarnaast zijn er verschillende collageen supplementen ter ondersteuning.

Het tijdelijk 5 dagen stoppen collageen (na 25 dagen aaneengesloten gebruik) kan verschillende voordelen bieden. Het stelt je in staat om de effectiviteit te beoordelen, mogelijke overdosering te voorkomen, interacties met andere supplementen of medicijnen te identificeren, en je collageenbehoefte af te stemmen op de behoeften van uw lichaam.

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel over het stoppen met collageen is voor het eerst online gezet op 8 december 2023. Ontdek altijd de optimale collageendosering voor jouw behoeften en leer hoe collageenvezels in supplementen, zoals gelatine en voedingsstoffen, kunnen bijdragen aan de spierspanning en de gezondheid van de darmen. Probeer bijvoorbeeld collagen gummies voor een gemakkelijke inname. Begrijp hoe collageen de stofwisseling kan beïnvloeden en hoe het interacteert met medicatie en wees op de hoogte van mogelijke bijwerkingen en ontdek hoe collageen kan worden geïntegreerd in jouw huidverzorging routine.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Collageen 5 dagen stoppen

https://vitamines.com/waarom-5-dagen-stoppen-met-collageen/