Viscollageen: Wat is het & welke is het beste?


Laten we eerst één ding duidelijk stellen: collageen is cruciaal voor je algehele gezondheid en welzijn. Het is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en biedt structuur aan je huid, haar, nagels, gewrichten, kraakbeen, spieren en botten.

Tot nu toe hebben experts 28 verschillende typen collageen geïdentificeerd, waarvan de meest voorkomende typen één tot en met drie zijn. De eerste vormen 90% van het collageen in het menselijk lichaam.

Wat is viscollageen?

Viscollageen is collageen dat is gemaakt van vis en schaaldieren. Dit type supplement is populair ter ondersteuning van onze huid, haar en gewrichten. Collageen is een eiwit dat een belangrijk deel uitmaakt van onze huid, botten en bindweefsel. Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen, wat kan leiden tot rimpels, huidverslapping en gewrichtspijn.

Huid, haar en gewrichten

Hét grote voordeel van vis collageen is dat het beter opneembaar door het menselijk lichaam wordt opgenomen vanwege de kleinere deeltjesgrootte in vergelijking met andere bronnen van collageen. Hierdoor kan het effectiever zijn bij het ondersteunen van huid, haar en gewrichten.

viscollageen voor huid, haar en gewrichten

Hydratatie en elasticiteit van de huid

Bovendien kan viscollageen ook de hydratatie van de huid verbeteren en de elasticiteit behouden. Het is een duurzaam alternatief voor collageen uit zoogdieren, omdat het vaak wordt geproduceerd uit bijproducten van de visserij.

Welke viscollageen is het beste?

Moderne diëten bevatten te weinig collageen: mensen consumeren nu vis- en vleesfilets waarvan de collageenrijke huid en het kraakbeen zijn verwijderd. Met deze 5 beste vis collageen poeders uit mijn review is het mogelijk je lichaamseigen collageen aan te vullen.

Beste merk Beste viscollageen poeder Prijs per gram Testcijfer
1. Mattisson Viscollageen met Hyaluron € 0,13 9,2
2. Vital Proteins Marine Collageen € 0,16 8,8
3. Vitakruid Viscollageen met Vitamine C € 0,19 8,5
4. Plent Pure Marine Collageen € 0,13 8,3
5. Mattisson Marine Collageen met Peptan € 0,10 8,0
Testresultaten tijdens de viscollageen review op 03-11-2023.

1. Mattisson Viscollageen met Hyaluron

Mattisson’s Viscollageen met Hyaluron springt er in deze test uit dankzij de 98% MSC gecertificeerde vis collageen peptiden. Dit type collageen (bekend als Peptan® Type l) is een krachtig ingrediënt dat de huid kan helpen verjongen en tegelijkertijd bijdraagt aan sterkere nagels en glanzender haar.

Naast het superhoge percentage viscollageen is de toevoeging van hyaluronzuur een sterk pluspunt. Hyaluronzuur staat bekend om zijn vermogen om de huid te hydrateren en vocht vast te houden, wat kan leiden tot een soepeler en jeugdigere uitstraling.

beste viscollageen poeder Mattisson

Bekijk Mattisson Viscollageen >

Daarnaast bevat dit product ascorbinezuur, oftewel vitamine C. Deze vitamine is niet alleen essentieel voor de collageensynthese in het lichaam, maar heeft ook sterke antioxidante eigenschappen. Dit betekent dat het de huid kan beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat bijdraagt aan een algehele gezondere uitstraling.

Mattisson Viscollageen met Hyaluron biedt een doordachte mix van ingrediënten die gericht zijn op huidverjonging. Het is een ideale keuze voor iedereen die op zoek is naar een krachtig viscollageen poeder mét de extra voordelen van hydraterend hyaluronzuur en beschermende vitamine C.

Voordelen en nadelen van Mattisson

Voordelen Nadelen
Zeer hoog percentage viscollageen Geen echte nadelen kunnen vinden
Gericht op de huid, haar en nagels
Hydraterend hyaluronzuur
Extra vitamine C
Antioxidante bescherming

2. Vital Proteins Marine Collageen

De nummer 2 staat bekend als Jennifer Aniston collageen. Inderdaad, de ambassadrice van Vital Proteins. Inhoudelijk valt dit supplement op vanwege de biologische beschikbaarheid en bron. Dit supplement is speciaal ontworpen om de natuurlijke collageenvoorraad van het lichaam te ondersteunen.

Wat uniek is aan dit product van Vital Proteins is, is dat het afkomstig is van de huid en schubben van vissen: bijproducten van de visindustrie die anders verspild zouden worden.

Vital Proteins marine collageen

Bekijk Vital Proteins Viscollageen >

Het feit dat het collageen zowel type I als type III bevat, verhoogt de waarde ook nog. Het collageen poeder is verder heel handig in gebruik, aangezien het zowel in warm als koud water oplosbaar is. Dit maakt het eenvoudig om aan koffie, smoothies en zelfs stoofschotels toe te voegen.

Consumenten die een pescotariërs dieet volgen, zullen het waarderen als een prima alternatief voor rundercollageen. Tot slot beloofd Vital Proteins een snelle vertering en absorptie door het lichaam.

Voordelen en nadelen van Vital Proteins

Voordelen Nadelen
Zeer hoog biologisch beschikbaar Iets duurder per gram dan de nummer 1
Type 1 en 3 viscollageen poeder
Pescotariër-vriendelijk
Makkelijk oplosbaar als collageen drank

3. Vitakruid Viscollageen met Vitamine C

Op nummer 3 is Vitakruid geëindigd. Dit merk staat bij mij erg goed bekend om haar kwalitatieve voedingssupplementen, en hun viscollageen Poeder is natuurlijk geen uitzondering. Dit supplement biedt een combinatie van viscollageen, vitamine C en zink: drie belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van huid, haar, nagels en botten.

vitakruid best getest viscollageen

Bekijk Vitakruid Viscollageen >

Ook Vitakruid kiest voor duurzaam gewonnen viscollageen. Dit spreekt niet alleen mij als milieubewuste consument aan, maar waarborgt ook de kwaliteit van het collageen. De toevoeging van vitamine C, essentieel voor de synthese van collageen, en zink, dat bekend staat om het voeden van de huid en het ondersteunen van het herstelvermogen, maakt dit supplement compleet.

Dit viscollageen poeder is veelzijdig en kan gemakkelijk worden gemengd met verschillende dranken, wat het gebruiksgemak vergroot. Of je nu zoekt naar ondersteuning voor je huid, haar en nagels of herstel na lichamelijke inspanning, Vitakruid biedt hiermee een natuurlijke en effectieve oplossing.

Voordelen en nadelen van Vitakruid

Voordelen Nadelen
Duurzaam gewonnen vis collageen Duurste viscollageen (per gram)
Bevat zowel vitamine C als zink
Geen ongewenste toevoegingen
Makkelijk mengbaar viscollageen poeder

4. Plent Pure Marine Collageen

Op de nummer 4 vinden we een compleet nieuw viscollageen supplement. Plent Viscollageen Pink Raspberry is, zoals de naam al doet vermoeden, verrijkt met de smaak van frambozen.

Het viscollageen poeder van Plent brengt niet alleen de voordelen van viscollageen, maar zorgt ook voor (hoewel persoonlijk) een aangename smaakbeleving. Ik vond hem in ieder geval heerlijk smaken!

Bekijk Plent Viscollageen >

Het belangrijkste ingrediënt, gehydrolyseerd viscollageen, staat uiteraard bekend om zijn positieve effecten op huid, haar, nagels, gewrichten en botten. Daarnaast is de toevoeging van natuurlijke acerola, een krachtige bron van vitamine C, een slimme zet. Vitamine C speelt immers een cruciale rol bij de collageensynthese in het lichaam.

De frambozensmaak, afkomstig van natuurlijke aroma’s, en de zoetheid van steviolglycosiden maken dit supplement écht een traktatie om te consumeren. Mmmmm!

Voordelen en nadelen van Plent

Voordelen Nadelen
Heerlijke frambozensmaak (yummie!) Bevat zoetstoffen. Maar ja, wel lekker..
Bevat natuurlijke vitamine C
Duurzaam gewonnen viscollageen
Geschikt voor huid, haar en nagels

5. Mattisson Marine Collageen met Peptan

In deze top 5 vinden we zelfs twee keer het merk Mattisson, want het heeft met Marine Collageen Peptan nóg een krachtig eiwitpoeder op de markt gebracht dat rijk is aan viscollageen.

Als je een viscollageen poeder zoekt met een hele hoge concentratie aan eiwitten en 18 essentiële aminozuren is dit een uitstekende keus voor de ondersteuning aan bindweefsels zoals huid, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen en botten.

Mattisson viscollageen met Peptan

Bekijk Mattisson Viscollageen Peptan >

De pure samenstelling, vrij van toegevoegde suikers, vetten of andere ongewenste toevoegingen, maakt Mattisson Marine Viscollageen met Peptan een goede bron van eiwitten.

Het gemak waarmee het poeder door mij kon worden toegevoegd aan diverse drankjes zoals smoothies maakt ook dit product van Mattisson een supergoede keuze.

Voordelen en nadelen van Mattisson

Voordelen Nadelen
Zeer hoog eiwitgehalte Sommige reviewers vinden het ‘smaakloos’
Bevat maar liefst 18 aminozuren
Duurzaam geproduceerd
Zuiver viscollageen poeder

Viscollageen ervaringen

Na rundercollageen is viscollageen het meest verkochte collageensupplement op Vitamines.com. Hierdoor hebben al veel klanten hun viscollageen ervaring met ons gedeeld:

  • Ervaring van Anouk, 37 jaar uit Utrecht: “Sinds ik viscollageen gebruik, merk ik dat mijn huid er gezonder en stralender uitziet. Ook mijn nagels en haar voelen sterker aan.”
  • Ervaring van Fleur, 39 jaar uit Leeuwarden: “Sinds ik dagelijks viscollageen inneem, heb ik gemerkt dat de fijne lijntjes in mijn gezicht wat minder zichtbaar zijn geworden en voel ik mezelf zelfverzekerder.”
  • Ervaring van Karin, 46 jaar uit Arnhem: “Ik was sceptisch over vis collageen, maar nu na een paar maanden ben ik meer overtuigd. Mijn huid is ietsje steviger en ik krijg soms complimenten dat ik er fris uitzie.”
  • Ervaring van Sanne, 35 jaar uit Haarlem: “Ik ben viscollageen gaan proberen op aanraden van een vriendin. Ik merk dat mijn haar voller aanvoelt en minder uitvalt. Fijn!”

Ben jij óók een ervaringsdeskundige en gebruik je al langer dan 3 maanden viscollageen poeder? Dan horen we graag jouw ervaring op support@vitamines.com!

viscollageen met aardbei

Hoe heb ik deze vis collageen review opgezet?

Voor mensen die het best geteste viscollageen poeder zoeken heb ik uitgebreid factoren zoals de bron van het collageen, de dosering en eventuele extra ingrediënten onderzocht.

Sommige supplementen kunnen vulstoffen of additieven bevatten die schadelijk of ineffectief kunnen zijn. Het is ook cruciaal om een supplement te kiezen dat duurzaam is geproduceerd en vrij is van zware metalen of andere verontreinigingen.

Daarom heb ik uren onderzoek gedaan naar verschillende vis collageensupplementen en ze getest om de beste opties op de markt te vinden. Mijn favorieten zijn supplementen van hoge kwaliteit die worden ondersteund door positieve beoordelingen van klanten.

Of je nu het uiterlijk van je huid wilt verbeteren, de gezondheid van je gewrichten wilt ondersteunen of je algehele welzijn wilt bevorderen, viscollageen is een goede keuze. Ik heb mij overigens gericht op poeders in plaats van collageenpillen, aangezien de meeste mensen poeders fijner vinden.

Vermijdt viscollageen met onnodige vulstoffen.

Hoe kun je het allerbeste viscollageen kopen?

Bij het kopen van een goed viscollageen supplement zijn er een paar belangrijke kenmerken waar je rekening mee moet houden voordat je het product in je winkelmandje stopt. Ik neem ze hieronder met je door.

Type viscollageen

Viscollageen kan worden gemaakt van verschillende soorten collageen, waaronder type I, type II en type III. Type I komt het meest voor en staat bekend om de voordelen voor huid, haar en nagels. Type II zit in kraakbeen en wordt vaak gebruikt om de gezondheid van gewrichten te ondersteunen.

Type III is belangrijk voor de elasticiteit van de huid en kan ook helpen om de darmgezondheid te ondersteunen. Houd rekening met je specifieke behoeften bij het kiezen van een vis collagen supplement.

Lees ook: Wat zijn collageen draden?

viscollageen poeder ervaringen

Bron en kwaliteit

De bron en kwaliteit van vis collageen is belangrijk om in overweging te nemen. Zoek naar supplementen die gemaakt zijn van wildgevangen vis of duurzame aquacultuur bronnen. De kwaliteit van het collageen kan ook variëren, dus zoek naar producten die door derden zijn getest op zuiverheid en werkzaamheid.

Dosering en toedieningsvorm

Let op de dosering en vorm van het supplement. Viscollageen supplementen zijn verkrijgbaar in poeder-, capsule- en vloeibare vorm. De meeste mensen die collageen slikken vinden de poedervorm prettiger.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele extra ingrediënten in het supplement, zoals smaakstoffen of zoetstoffen.

Prijs

De prijs kan sterk variëren als het gaat om viscollageen supplementen. Houd in gedachten dat een hogere prijs niet altijd een betere kwaliteit betekent. Zoek naar producten die waar bieden voor hun prijs en overweeg om in bulk te kopen om geld te besparen.

Koop viscollageen van wildgevangen vis.

Reviews

Het lezen van reviews van echte klanten kan een nuttige manier zijn om de effectiviteit van een viscollageen supplementen te meten. Zoek naar producten met positieve beoordelingen en kijk naar de algehele tevredenheid van klanten.

Door al deze factoren in overweging te nemen kun je het voor jou meest geschikte viscollageen poeder kopen.

Veelgestelde vragen

Wat is gehydrolyseerd viscollageen?

Gehydrolyseerd collageen is een vorm van viscollageen dat wordt gewonnen uit de huid, botten en schubben van vissen. Het hydrolyseproces breekt de collageen moleculen af tot kleinere peptiden, wat de verteerbaarheid en opneembaarheid in het menselijk lichaam verbetert.

Deze peptiden zijn gemakkelijker voor het lichaam om te absorberen en worden daardoor snel opgenomen in de bloedbaan. Gehydrolyseerd viscollageen staat bekend om zijn voordelen voor huid, haar, nagels en gewrichten.

soorten vis collageen

Wat is beter viscollageen of rundercollageen?

Viscollageen en rundercollageen zijn beide populaire supplementen voor huid, haar, nagels en gewrichtsgezondheid. Viscollageen, verkregen uit vissen, is voornamelijk type I collageen, dat zeer gunstig is voor de huid, haar en nagels.

Over het algemeen is viscollageen vaak gemakkelijker te verteren en wordt het beschouwd als een meer biologisch beschikbare bron. De uiteindelijke keuze tussen deze twee hangt af van individuele behoeften, je dieet en persoonlijke voorkeuren. Beide collageenbronnen hebben hun eigen voordelen.

Leer meer: Wat is rundercollageen?

Viscollageen bijwerkingen

Over het algemeen wordt viscollageen goed verdragen door het lichaam en tot nu toe zijn er geen viscollageen bijwerkingen gemeld. Bij oraal gebruik zijn viscollageen peptiden veilig in doses tot 10 gram. Mensen die allergisch zijn voor vis, eieren en schaaldieren moeten viscollageen echter wél vermijden.

Sommige mensen voelen zich opgeblazen en misselijk na inname van visgerelateerde supplementen. Anderen ervaren brandend maagzuur en hebben het gevoel dat hun maag overvol zit. Deze kleine effecten zijn echter niet direct gerelateerd aan het vis collageen zelf.

Enkele nadelen van viscollageen die gebruikers hebben gedeeld:

  • Onaangename smaak: Hoewel viscollageen niet gearomatiseerd is, zeggen sommige mensen dat het een nare smaak heeft, terwijl anderen vinden dat het geen waarneembare smaak heeft.
  • Overgevoeligheid: Dit komt voor bij mensen die allergisch zijn voor vis.
  • Verminderde eetlust: Lage eetlust kan natuurlijk ook een voordeel zijn, afhankelijk van de persoon die het supplement neemt. Collageen verhoogt de verzadiging, wat je eetlust in de komende uren kan beïnvloeden.

Leer meer over: Collageen bijwerkingen

Conclusie

Laten we heel duidelijk zijn: viscollageen is niet hetzelfde als een vis of vissenhuid eten.

Een hele vis bevat grotere hoeveelheden collageen omdat er botten, huid, kop, schubben, kraakbeen en ingewanden in zitten. Op dezelfde manier zal een hele makreel of sardine je over het algemeen meer collageen geven dan een visfilet.

De beste manier om je lichaam verschillende voedingsstoffen te geven is door hele voedingsmiddelen te eten om je gewrichten en huid te ondersteunen. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat viscollageen superieur is aan een uitgebalanceerd dieet of kwaliteitseiwit.

Viscollageen is wél een makkelijke manier om snel je dagelijkse voeding aan te vullen met collageen om zo je natuurlijke collageen te stimuleren. Zorg er ook voor dat het in de gehydrolyseerde vorm is, die al is afgebroken en klaar is voor opname, zoals de 5 merken in deze collageen review.

Viscollageen

Over dit artikel

Dit artikel over viscollageen is voor het eerst gepubliceerd op 3 november 2023. In de zoektocht naar kwalitatieve supplementen kiezen de meeste mensen voor viscollageen poeders met een keurmerk. Bij de apotheek of drogist vind je varianten van kabeljauw en Noorse zalm, ook rijk aan omega-3, DHA en EPA.

Collagen gummies met aardbei smaak

Astaxanthine, een superfood, en hydrolyzed collagen dragen bij aan een elastische huid. Voor diegenen die hun spiermassa willen ondersteunen, zijn collagen gummies met aardbei smaak een optie. Twijfel je nog? Consulteer dan een orthomoleculair therapeut of raadpleeg de Beste Viscollageen Consumentenbond Test zodat je een compleet beeld krijgt. Aandacht voor allergenen is essentieel, net als kennis over cofactoren en de invloed op de darmflora. Medicijn gebruik? Bespreek dan je plannen met professionals.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/viscollageen/