Viscollageen bijwerkingen | Vitamines.com


Viscollageen is, zoals de naam al zegt, volledig afkomstig van bronnen uit de zee, zoals schubben, huid en botten van vissen. En het wordt steeds populairder: De markt voor viscollageen wordt in 2025 wereldwijd geschat op meer dan 1 miljard euro.

In dit artikel focussen we ons op de potentiële bijwerkingen en werking van viscollageen.

Welke bijwerkingen kan viscollageen veroorzaken?

De kans dat je daadwerkelijk bijwerkingen van viscollageen zult ervaren is niet groot. De meest gehoorde bijwerkingen zijn dat mensen na inname van het supplement lichte spijsverteringsverschijnselen of een vieze smaak in de mond krijgen. Of je met andere symptomen te maken krijgt na het nemen van een supplement hangt af van je verdere gezondheid.

Het stimuleren van de collageenproductie door het nemen van een viscollageen supplement kan oxidatieve stress verhogen. Dit gebeurt wanneer vrije radicalen zich in je lichaam vormen en de afweer overweldigen. Oxidatieve stress kan leiden tot cel en weefselschade.

bijwerking viscollageen

Minder vaak gemelde bijwerkingen

Andere gemelde bijwerkingen van viscollageen zijn:

 • Diarree
 • Dyspepsie
 • Een vieze smaak in de mond
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Slapeloosheid
 • Uitslag

Zeldzame maar ernstige bijwerkingen

In zeldzame gevallen kan viscollageen ook ernstige bijwerkingen veroorzaken zoals:

 • Anafylaxie (specifiek voor gehydrolyseerd viscollageen)
 • Leverafwijkingen (zeldzaam)

Voorzorgsmaatregelen

Bepaalde mensen mogen geen viscollageen slikken zonder toestemming van hun arts.

Viscollageen supplementen zijn mogelijk niet veilig voor:

 • Mensen met een allergie voor vis of schaaldieren.
 • Mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet.

Waarom is collageen belangrijk?

Collageen is een van de belangrijkste bouwstenen van huid, botten, pezen, ligamenten, spieren en bloedvaten. Er zijn 28 soorten collageen in het lichaam. Onderzoek toont aan dat we collageen op natuurlijke wijze verliezen door veroudering en andere factoren, waardoor het idee is geboren dat we dat verloren collageen kunnen vervangen met externe bronnen zoals viscollageen.

Waarom gehydrolyseerd viscollageen?

Hoewel collageenbehandelingen hun oorsprong vonden in huidverzorging, is het eiwit niet geschikt voor topische toepassingen omdat het te groot is om in de huid te dringen. Daarom gebruiken sommige formules collageen peptiden, of gehydrolyseerde collageen, dat gedeeltelijk is afgebroken en je als collageen slikken kunt.

Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je collageen eet. Het eiwit wordt afgebroken tot aminozuren die in je bloed circuleren en sommige experts denken dat deze circulerende bijproducten van collageen de huid het signaal kunnen geven om de productie van nieuw collageen op te voeren. Of dit klopt en hoe effectief het is, is wat ons betreft nog onduidelijk.

Werken collageenpeptiden als antioxidanten?

Er wordt onderzocht collageen peptiden werken als antioxidanten om schadelijke vrije radicalen en ontstekingen (die beide geassocieerd worden met chronische ziekten en veroudering) in huidcellen tegen te gaan. Op het moment van schrijven is er echter een gebrek aan menselijke proeven die de mogelijke voordelen van viscollageen op bijvoorbeeld de huid, gewrichtsgezondheid of artritis analyseren.

Leer meer in het artikel: Wat is collageen?

Wat is het verschil tussen collageen en viscollageen?

Het collageen in collageensupplementen wordt traditioneel gemaakt van runderen (koeien), terwijl marien collageen afkomstig is van vissen. Veel mensen proberen af te stappen van dierlijke producten zoals rood vlees, en ze weten dat vis gezonder is, dus lijkt het voor de consument een betere bron van collageen dan huid en botten van koeien of varkens.

Of viscollageen echt gezonder is, is echter nog steeds een bron van discussie. Op chemisch niveau is er weinig verschil tussen de twee. Collageenmoleculen zelf zijn structureel vergelijkbaar, ongeacht de bron waar ze vandaan komen.

Welke soorten zitten erin?

Er zijn aanwijzingen dat verschillende bronnen van inneembaar collageen kunnen inwerken op verschillende soorten collageen in het lichaam (vergeet niet dat er zelfs 28 soorten zijn). Viscollageen verhoogt de types 1 en 2, de soorten die voorkomen in kraakbeen, in de structuren van je ogen en in wervelschijven, volgens een review gepubliceerd in april 2020.

Omdat viscollageen supplementen een nieuwer producttype zijn dan runderen, is er (nog) minder onderzoek naar gedaan en is er behoefte aan klinische studies op de langere termijn. Ik zou daarom zelf graag een wetenschappelijk onderzoek zien naar de verschillen tussen viscollageen en rundercollageen.

Lees verder over het onderwerp: Wat is rundercollageen?

Welke andere voordelen heeft viscollageen?

Viscollageen heeft echter nog een aantal andere bekende voordelen. Het is met name een veel duurzamere eiwitbron dan andere soorten. Ook kan viscollageen aantrekkelijk voor mensen die om religieuze, culturele of morele redenen vlees beperken in hun dieet.

Verschillende grote religies beperken bijvoorbeeld de consumptie van varkens- en rundvlees, en mensen die een vegetarisch dieet volgen willen misschien geen dierlijke producten eten, maar vinden het wel goed om vis te eten.

viscollageen van tropische vissen

Hoe snel werkt het?

Vooropgesteld, er is geen wetenschappelijk collageen onderzoek dat stelt dat viscollageen supplementen binnen bepaalde weken werken. Er zijn alleen aanbevelingen van producenten die zeggen dat je voor de huid minimaal 8 tot 12 weken moet gebruiken.

Als je viscollageen wilt proberen, volg dan altijd de instructies op het etiket voor de dosering. Ga op zoek naar betrouwbare merken die in het wild gevangen vis gebruiken en door derden gecontroleerd zijn, wat garandeert dat wat je inneemt vrij is van verontreinigingen en de ingrediënten bevat die op de lijst staan.

Word je dik van vis collageen?

Nee, je wordt niet dik van twee schepjes (of 12 gram) viscollageen omdat deze 45 calorieën bevatten. Hoewel overmatige inname van wat dan ook je kan doen aankomen, is het onwaarschijnlijk dat het toevoegen van viscollageen in normaal geconsumeerde hoeveelheden gewichtstoename veroorzaakt.

Lees meer over: Aankomen door collageen

Conclusie

Als je allergisch bent voor vis, moet je absoluut geen viscollageen kopen. Omdat collageen een eiwit is, moet je dit ook zien als een eiwitsupplement. Afhankelijk van het merk bevatten twee schepjes ongeveer 11 gram eiwit. Als je een ernstige nierziekte hebt (en je arts je heeft aangeraden om eiwitten te beperken) dan moet je daarom de eiwit grammen tellen die je binnenkrijgt uit viscollageen poeders of capsules.

Laten we verder ook duidelijk zijn over de veronderstelde voordelen van viscollageen, want viscollageen poeder is natuurlijk wat anders dan het eten van verse vis.

Je vindt collageen in de huid, botten, koppen, schubben, vinnen en ingewanden van vissen, maar ook in viskraakbeen. Dit zijn echter wel onderdelen die je meestal niet eet, tenzij je kleine, hele vissen eet (zoals sardientjes, ansjovis of makreel). In dat geval krijg je grotere hoeveelheden collageen binnen dan wanneer je een gewone visfilet eet.

Vermijdt viscollageen bij een visallergie.

Over het algemeen is het eten van een gevarieerd dieet met volwaardige voedingsmiddelen gewoon de allerbeste manier om een reeks voedingsstoffen binnen te krijgen die een gezonde huid en gewrichten ondersteunen. Het is daarom ook niet te verwachten dat collageen poeders niet beter zijn dan een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten.

Als je je inname van collageen wilt maximaliseren en de kosten geen rol spelen (collageen kan kostbaar zijn) overweeg dan om visollageen aan je bestaande dieet toe te voegen. Supplementen kunnen een hogere dosis bieden.

Een viscollageen bijwerking is relatief zeldzaam, maar wel degelijk mogelijk. Vooral mensen met een visallergie moeten oppassen.

Verder lezen over: Collageen poeder bijwerkingen

Bijwerkingen

Over dit artikel

Dit artikel over een mogelijke viscollageen bijwerking is voor het eerst online gezet op 4 november 2023. In de beauty wereld van huidverzorging worden ingrediënten als peptiden, niacinamide en taurine erg veel geprezen voor hun anti-aging effecten. Viscollageen, verrijkt met deze stoffen, helpt niet alleen tegen rimpels op het voorhoofd, maar ondersteunt ook nagels en haren.

Droge huid en haaruitval

Veel mensen weten niet dat zon, roken en suikers bijdragen aan een droge huid en haaruitval. Voeg daar factoren als schimmel en allergische reacties aan toe, en de symptomen zoals huiduitslag en eczeem kunnen verergeren. Er is naast vis collageen ook speciale voedingssupplementen die helpen bij gewrichtspijn en spierpijn, hoewel er nog geen remedie is voor artrose gevonden. Let tot slot goed op: een allergische reactie op medicijnen kan ook invloed hebben op de uiteindelijke werking.

Bronnen

Je las een artikel in de categorie:

 • Viscollageen bijwerkingen

https://vitamines.com/viscollageen-bijwerkingen/