Shilajit verboden in Nederland? | Vitamines.com


Het heeft een rokerige, bittere smaak, een zeer onaangename geur (eh, sorry!) en lijkt erg op zwarte klodders teer. Prijzige teer, dat wel: 10 gram (een maandvoorraad) kan zomaar 80 euro kosten. Waarom is het dan toch zo populair en is shilajit verboden in Nederland? Tijd voor antwoorden!

Wat is shilajit?

De stof shilajit is een oud ayurvedisch geneesmiddel. Op websites van producenten lees je dat het ‘verjongende’ en afrodiserende eigenschappen heeft en een wondermiddel is tegen vele kwalen, die we hier niet mogen opnoemen. Maarja, bij de term ‘wondermiddel’ moet je sowieso altijd op je hoede zijn.

Maar wat is dit precies voor spul? Shilajit bestaat uit oeroud plantenmateriaal dat in miljoenen jaren is getransformeerd tot een zwarte substantie die uit de rotsen van de Himalaya sijpelt. Veel producenten proberen door de grote vraag naar deze stof shilajit  te bemachtigen uit een dorp in Ladakh, India.

Shilajit komt uit de Himalaya rotsen.

Shilajit geschiedenis

De geschiedenis van shilajit gaat ver terug. Heel ver terug. Shilajit werd al aangeprezen door Aristoteles, gewaardeerd door Genghis Khan en was het streng bewaakte geheime wapen was van Sovjet kosmonauten en Olympische atleten.

Vandaag de dag heeft shilajit zelfs Hollywood bereikt en Big Love-actrice Branka Katic is een fan: “Shilajit verheldert mijn kijk op de wereld. Mijn hoofd voelt rustiger en ik heb meer energie” zegt ze in een interview.

Is shilajit verboden?

Shilajit is niet verboden in Nederland en er zijn geen waarschuwingen bekend. Het is een stof die bekend staat om zijn potentiële voordelen en je kunt shilajit kopen in webwinkels zoals Vitamines.com, wat een tolerante houding ten opzichte van shilajit in Nederland suggereert.

In Nederland zijn shilajit capsules legaal verkrijgbaar die soms voor verschillende doeleinden worden gebruikt: shilajit supplementen staan bekend om zijn antioxiderende effecten. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen, en het is aan te raden om een professional te raadplegen voordat je shilajit supplementen gebruikt.

Shilajit verbod in Canada

In het verleden zijn shilajit capsules van Dabur India Ltd. in Canada wel verboden geweest, nadat de lokale autoriteiten aldaar zware metalen hadden aangetroffen. Hoewel dit verhaal (voor zover bekend) niet in Nederland heeft gespeeld, is het wel verstandig om te controleren of het shilajit supplement van je keuze is getest op zware metalen in een laboratorium.

himalaya shilajit

Shilajit export wél verboden (in Mongolië)

Baragshun of shilajit is een organische verbinding die ontstaat door aangroei als gevolg van natuurlijke fenomeenveranderingen en daarom duurt het lang voordat het is teruggewonnen.

De export van natuurlijke baragshun of shilajit is daarom op last van de minister van Milieu en Toerisme in Mongolie voor vijf jaar verboden in ruwe of halfverwerkte vorm. De angst bestaat dat deze bron voor productie raakt uitgeput, en dat is ook een logische verklaring voor de hoge prijzen van shilajit.

Wat zit er in legale shilajit?

Een wetenschappelijke analyse toonde aan dat legale shilajit meer dan 80 mineralen bevat en fulvinezuur, een antioxidant die tegenwoordig veel wordt aangeprezen door supplementen verkopers. Ayurvedische beoefenaars adviseren om te beginnen met een portie ter grootte van een rijstkorrel tot een erwt opgelost in warme melk of heet water, driemaal daags in te nemen voor het algehele welzijn.

Shilajit bevat minstens 80 mineralen.

Waarom is er zo’n hype rondom shilajit?

Bij supplementen zie je wel vaker dat wanneer een vertrouwde bron of bekende influencer ermee aan de haal gaat, een oud supplement opeens ‘viraal’ gaat. In het geval van shilajit wordt het echt al duizenden jaren op grote schaal wordt gebruikt in de berggebieden van Centraal-Azië en Noord-India.

Conclusie

Shilajit is een (heel) oud ayurvedisch geneesmidde en niet verboden in Nederland. Shilajit supplementen worden vooral sinds een jaar of twee veel verkocht in webwinkels. Het is afkomstig uit de Himalaya en bevat meer dan 80 mineralen en fulvinezuur.

Shilajit kent geen wettelijke beperkingen en is dus niet verboden is in Nederland.

Het blijft uiteraard wel belangrijk om te letten voor mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen, zoals bij alle voedingssupplementen.

Shilajit

Over dit artikel

Dit artikel of shilajit mogelijk verboden is in Nederland is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 21 december. Lees ook het interessante artikel hoe helpt shilajit vrouwen. Mumijo is een krachtige substantie met een rijke geschiedenis in de ayurvedische geneeskunde en staat bekend om zijn bijdrage aan de gezondheid. Dit ‘superfood’, gevonden in de hooggebergten zoals de Nanga Parbat, bevat fulvinezuur, bekend om zijn adaptogene eigenschappen.

Mumijo effecten

Het ondersteunt de stofwisseling, helpt bij anti-aging processen en er wordt onderzocht of het stress verminderen. Mumijo versterkt de skeletspieren en wordt in de nutrition wetenschap erkend voor het verbeteren van het libido en geheugen. Wetenschappelijk onderzoek naar de potentie van mumijo bij het behandelen van bloedarmoede wordt onderzocht, waardoor het misschien een waardevolle toevoeging aan natuurgeneeswijzen is. Als voedingssupplement vermijdt staat het niet op de lijst met verboden middelen en staat het niet te boek als novel food. Het is geen pijnstiller, maar een holistische benadering tot welzijn, gemakkelijk toe te voegen aan uw winkelwagen voor dagelijks gebruik.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/shilajit-verboden/