Rimpels voorhoofd verwijderen zonder Botox, kan dat?


Ik begrijp ‘t, voorhoofdsrimpels – hoewel heel normaal – kunnen enorm vervelend zijn. De meesten van ons beginnen ze vanaf ongeveer 25-jarige leeftijd op te merken (nogmaals, volkomen normaal) als gevolg van herhaalde bewegingen en afbraak van collageen.

En nu het goede nieuws: er zijn een heleboel verschillende manieren (waaronder anti-aging gezichtsserums en crèmes, botox-injecties en lasers) om bestaande voorhoofdsrimpels glad te strijken en zelfs te voorkomen dat er überhaupt voorhoofdsrimpels ontstaan. Lees je mee?

Wat veroorzaakt voorhoofdsrimpels?

Eerst moeten we de twee soorten rimpels bespreken. Er zijn statische rimpels die ontstaan door laksheid en verlies van collageen naarmate we ouder worden en er zijn dynamische rimpels die het gevolg zijn van herhaalde bewegingen. Voorhoofdsrimpels vallen in de laatste categorie.

Elke keer als je je wenkbrauwen optrekt of een gezichtsuitdrukking maakt, trekt de spier onder je huid samen en vormt zich een kleine voorhoofdsrimpel. Naarmate we ouder worden (en je jarenlang dezelfde uitdrukkingen maakt), worden die rimpels dieper en meer uitgesproken als je gezicht in rust is.

meisje met weinig rimpels

Zijn voorhoofdsrimpels omkeerbaar?

Tot op zekere hoogte. Door een goede huidverzorgingsroutine voor thuis en af en toe een derm-behandeling (we zullen daar hieronder dieper op ingaan) kun je voorhoofdsrimpels omkeren en je huid weer glad en babyachtig maken. Als je voorhoofdsrimpels superdiep zijn, kun je ze alleen verzachten – niet helemaal laten verdwijnen.

De sleutel tot het terugdraaien van voorhoofdrimpels is niet wachten tot het diepe rimpels zijn om ze te behandelen. Nieuwere fijne lijntjes zijn veel gemakkelijker om te buigen dan diepere die al jaren op je voorhoofd hangen.

1. Collageen tegen rimpels op je voorhoofd

Voorkomt het innemen van collageen rimpels en huidrimpels? In zekere zin wel. Voor de gevoelige huid of de huid die begint te verouderen, kan collageen poeder mogelijk de hydratatie en elasticiteit van de huid verbeteren. Het is vooral belangrijk om collageen in te nemen als je ouder wordt, omdat velen van ons na verloop van tijd te maken krijgen met een verminderde collageenproductie.

Van collageenvezels is ook bewezen dat ze rimpels en droogheid in je huid verminderen, waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd en de huidelasticiteit verbetert. Voor vrouwen verbeterde het innemen van 3 tot 10 gram collageeneiwit per dag gedurende ongeveer 70 dagen de hydratatie van de huid aanzienlijk.

Het innemen van collageensupplementen werkt in feite door je lichaam aan te zetten tot een verhoogde productie van collageen. Plaatselijke toepassing en orale collageensupplementen kunnen ook de productie van aminozuren en andere eiwitten in je lichaam verhogen die de structuur van je huid ten goede komen, waardoor collageen zijn anti-aging eigenschappen krijgt.

2. Gebruik zonnebrandcrème

Geloof het of niet: maar je moet elke dag zonnebrandcrème gebruiken, of het nu zonnig is of stormt. Zonnebrandcrème is namelijk één van de belangrijkste anti-aging producten die je kunt gebruiken. De reden is simpel: 90% procent van de huidveroudering komt door de zon.

En hoewel preventie de beste strategie is als het gaat om het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, doet dagelijkse SPF (Sun Protection Factor, vaak afgekort tot factor) nog iets meer. Na een jaar lang dagelijks een breedspectrum SPF 30 zonnebrandcrème te hebben gebruikt, lieten voor-en-na foto’s van de teint van de deelnemers volgens één onderzoek zien dat de huidtextuur, helderheid en hyperpigmentatie tot 52 procent verbeterden.

De factor van je zonnebrandscreme is dus heel belangrijk, maar SPF 30 is al heel goed.

Factor 30 biedt namelijk al bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is met 1% dus minimaal. Wel geeft factor 50 iets langere zonbescherming voor je huid én dus tegen rimpels.

3. Laserbehandelingen

Je wilt verder gaan dan topicals, maar je wilt niet naar een naald grijpen? Vraag je dermatoloog dan of één van de vele laserbehandelingen geschikt is voor jouw huid. Bepaalde lasers kunnen veel, waaronder het verminderen van bruine vlekken.

Terwijl lasers van vroeger de huid boos en vuurrood achterlieten, zijn ze nu geavanceerder en kunnen ze een milde resurfacing uitvoeren met minimale schade aan de huid. Ook zijn er laserbehandelingen die speciaal gericht zijn op het verminderen van de tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes en rimpels.

Weet wel dat deze behandelingen duur kunnen zijn. Sommige laserbehandelingen voor de huid kosten kunnen wel tussen de 1.500 tot 2.500 euro kosten Toch kunnen ze dingen doen die injecties niet kunnen, zoals het aanpakken van verkleuringen. Praat met je huidarts over je doelen en of je misschien een goede kandidaat bent voor een van de vele lasers op de markt.

microneedling tegen rimpels

4. Microneedling

Een van de toonaangevende huidverzorgingstrends is microneedling. Microneedling is een minder invasieve procedure waarmee je rimpels en littekens kunt behandelen. Het kan ook geweldig zijn voor mensen met een donker huidtype, omdat het mogelijk minder snel hyperpigmentatie veroorzaakt dan laser- en lichtapparaten.

Het rollerachtige apparaat is aan de buitenkant bezaaid met microfijne naaldjes. Het wordt dan over de huid gerold en de naaldjes dringen door de buitenste lagen van de huid. Deze prikjes zetten het genezingsproces van de huid in gang, waardoor de collageenproductie wordt gestimuleerd, aldus een ander onderzoek.

Mensen die het gebruiken zeggen dat het pijnloos is, en je kunt deze dermal rollers zelfs kopen voor thuisgebruik, hoewel de resultaten niet zo merkbaar zullen zijn als bij een dermatoloog. Deze microneedling behandeling kan tussen de €150 en €750 euro kosten, dus een stuk betaalbaarder dan een speciale laserbehandeling.

Gezonde voeding en levensstijl helpt tegen rimpels.

5. Gezonde voeding

Als het aankomt op slimme huidverzorgingsgewoonten, is er geen vervanging voor een gezond dieet en een gezonde levensstijl. In de strijd om lijntjes en rimpels op afstand te houden, zijn je dagelijkse gewoonten belangrijk. Roken, inactiviteit en een dieet met veel suiker zijn volgens onderzoek in verband gebracht met verhoogde markers van geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s).

Hogere niveaus van AGE’s worden in verband gebracht met oudere leeftijd en zijn een factor bij huidveroudering en collageenafbraak, aldus een overzicht van onderzoek, dus zorg ervoor dat je regelmatig blijft bewegen, een evenwichtig dieet eet en niet rookt of stopt als je rookt.

Een ander onderzoek toonde aan dat het eten van fruit, gele groenten (deze bevatten krachtige antioxidanten die carotenoïden worden genoemd) en soja, evenals het wegblijven van rood vlees, leidde tot minder rimpels na verloop van tijd bij vrouwen. En actief blijven kan helpen om het risico op obesitas en stress te verminderen, allemaal factoren die kunnen helpen om verouderende AGE’s op afstand te houden.

slapen tegen rimpels

6. Schoonheidsslaapjes

Een andere to-do: zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Voor volwassenen is dat volgens onderzoek zeven tot negen uur slaap per nacht. In een onderzoek onder 60 gezonde vrouwen bleken degenen die werden gekenmerkt als ‘goede slapers’ minder huidveroudering te hebben en was hun huid beter in staat om te herstellen na blootstelling aan de zon. Bovendien vonden ze dat ze er ook jeugdiger uitzagen. En wie wil dat nou niet?

Veelgestelde vragen over rimpels

Hoe verwijderd Botox voorhoofdsrimpels?

Botox is een merknaam voor botulinumtoxine, een neurotoxisch eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Het staat het meest bekend om zijn gebruik in cosmetische procedures om rimpels en fijne lijntjes in het gezicht tijdelijk te verminderen. Botox werkt door het blokkeren van signalen van de zenuwen naar de spieren, waardoor de spieren die de rimpels veroorzaken, ontspannen. Dit resulteert in een gladdere huid op de behandelde gebieden.

Lees meer over: Hoe snel werkt botox?

Werkt een green juice tegen rimpels?

Er is geen bewijs dat green juices werken tegen rimpels, maar wanneer je elke dag goede voeding binnenkrijgt, pluk je daar wel de vruchten van. Je voeding is pas echt goed als je van alle voedingsstoffen de juiste hoeveelheid binnenkrijgt, dus voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en genoeg vocht.

Het idee achter de green juice is om je met één drankje meteen een flinke dosis van deze voedingsstoffen te bieden. Green juices zitten vol met vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, zink, ijzer, calcium en magnesium. Ze richten zich op de voedingsstoffen die we vaak lastig vinden om in voldoende mate binnen te krijgen.

Wist je bijvoorbeeld dat maar 2% van de Nederlanders dagelijks genoeg groenten eet? Het advies luidt om 250 gram groenten per dag te eten, terwijl we gemiddeld slechts de helft daarvan binnenkrijgen.

Conclusie

Je kunt voorhoofdsrimpels niet helemaal wegwerken, maar er zijn zeker manieren om deze rimpels te verminderen als je dat wilt. Dingen die je zelf kunt doen zoals het dagelijks aanbrengen van zonnebrandcreme, collageen pillen en poeders of hyaluronzuur en dagelijks gezonde voeding kan je helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Als je echter op zoek bent naar directere, langduriger resultaten, kun je overwegen om naar een dermatoloog of gediplomeerd estheticus te gaan. Van laserbehandelingen tot injectables zoals Botox, er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden om voorhoofdsrimpels weer glad te strijken.

Verder lezen over: Hoe gebruik je collageenpoeder?

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel over rimpels verwijderen zonder Botox is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 7 maart.

Belangrijke termen bij rimpels

 • CO2 Laser: Laser behandeling voor huidverjonging.
 • Moisturiser: Hydraterende crème voor de huid.
 • Serum: Geconcentreerde formule voor huidverzorging.
 • Peptiden: Korte ketens van aminozuren, huidherstel.
 • Retinol: Vitamine A-derivaat voor anti-veroudering.
 • Peeling: Exfolieert dode huid voor vernieuwing.
 • Dermatologie: Medische wetenschap van huidaandoeningen.
 • Hyaluronzuur: Houdt vocht vast voor huidhydratatie.
 • Skincare: Routine voor huidverzorging en gezondheid.
 • Botox: Injectie die spieren ontspant tegen rimpels.
 • Collageen: Eiwit dat huid stevigheid geeft.

Bronnen over rimpels

Je las een bericht in de categorie:

 • Rimpel verwijderen zonder Botox

https://vitamines.com/rimpels-voorhoofd-verwijderen-zonder-botox/