Orthomoleculair therapeut: wat is dat?


Een orthomoleculair therapeut streeft naar het bevorderen van welzijn en het aanpakken van ziekten door het lichaam te voorzien van optimale voedingsstoffen.

Dit artikel duikt in de werking van deze therapie, onderzoekt de wetenschappelijke fundamenten en verkent de situaties waarin het nuttig kan zijn.

Wat is een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut is iemand die zich richt op het optimaliseren van je gezondheid en het herstellen van ziekteprocessen. Dat gebeurt in de orthomoleculaire geneeskunde met behulp van gezonde voeding, vaak aangevuld met supplementen en leefstijlaanpassingen.

Bij orthomoleculaire therapie wordt regelmatig de inname van vitamines en mineralen in doseringen aanbevolen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) overschrijden. Het Voedingscentrum is daar kritisch over omdat een gebalanceerd en gevarieerd dieet al voorziet in de benodigde voedingsstoffen.

“Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van je gezondheid.”

Geschiedenis van orthomoleculaire therapie

Hippocrates, de oude Griekse arts die wordt gezien als de vader van de moderne geneeskunde en orthomoleculaire therapie, had een tijdloze kijk op gezondheid: hij zag voeding als essentieel voor een goede gezondheid, een principe dat vandaag de dag nog steeds de basis vormt van de orthomoleculaire geneeskunde.

De term ‘orthomoleculair’ werd in de jaren ’50 door Linus Pauling geïntroduceerd, afgeleid van het Griekse ‘orthos’, wat ‘correct’ of ‘juist’ betekent. Hiermee verwijst het naar het gebruik van ‘de juiste moleculen’ in de optimale hoeveelheden voor het lichaam.

orthomoleculaire therapie

Voor wie is de orthomoleculaire therapeut?

Een goed voorbeeld is dat steeds meer mensen in Nederland kampen met gezondheidsproblemen door overgewicht. Het goede nieuws is dat een deel van de lichamelijke klachten die daarmee gepaard gaan, zijn te verhelpen door middel van:

  • Stoppen met roken
  • Regelmatig bewegen
  • Gezond eten
  • Een gezond gewicht behouden
  • Stress beheersen

Door ziektes te voorkomen, verbeter je niet alleen je levenskwaliteit maar ontlast je ook het zorgsysteem. Ondanks de voordelen, wordt preventie vaak over het hoofd gezien in de standaard gezondheidszorg.

Dit is waar de orthomoleculaire therapeut ook om de hoek komt kijken. Het is een proactieve benadering van gezondheid, gericht op het voorkomen van klachten. Een orthomoleculair therapeut richt zich niet alleen op symptoombestrijding, maar graaft dieper naar de onderliggende oorzaken van je gezondheidsproblemen.

Zo’n therapeut werkt samen met jou om potentieel zwakke plekken in je gezondheid, zoals tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, vroegtijdig aan te pakken voordat ze tot serieuze gezondheidsproblemen leiden.

Lees ook: Wat is gaslighting?

Wat is het verschil tussen een diëtist en orthomoleculair therapeut?

Een diëtist focust op een gebalanceerd dieet gebaseerd op de algemene voedingsrichtlijnen en is vaak betrokken bij het beheer van specifieke dieet gerelateerde aandoeningen. Een orthomoleculair therapeut daarentegen richt zich op het individueel aanpassen van voedingsstoffenconcentraties in het lichaam om specifieke doelstellingen te bereiken, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van hoge doses vitamines en mineralen.

Ortherapie is meer gericht op de moleculaire behoeften van het lichaam, terwijl diëtetiek zich concentreert op de voedingsbehoeften vanuit een breder perspectief.

Wat is een orthomoleculair arts?

Een orthomoleculair arts is een medisch professional die zich heeft gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde. Zij richten zich op het bevorderen van gezondheid en het behandelen van ziektes door het optimaliseren van de concentraties van natuurlijk voorkomende stoffen in het lichaam zoals vitamines, mineralen, en spoorelementen.

Orthomoleculaire artsen kunnen diagnostische tests aanbieden om tekorten te identificeren en adviseren over dieetwijzigingen, levensstijl veranderingen en suppletie. Ze werken vaak samen met patiënten die chronische gezondheidsproblemen hebben waarbij voedingsdeficiënties een rol spelen, met als doel het herstellen van een gezonde balans in het lichaam.

“Een orthomoleculair arts is gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde.”

Orthomoleculaire geneeskunde is dus voor een groot deel ook voedingsgeneeskunde. Orthomoleculaire geneeskunde wordt steeds belangrijker op het gebied van complementaire geneeskunde. Vooral een adequate inname van micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen) is belangrijk.

Gebrekkige voeding leidt (zoals bij veel chronische ziekten) tot tekorten in de vitamine- en mineralenbalans. Naast gerichte voedingsbegeleiding kan het gericht toedienen van de juiste stoffen helpen om deze situatie te verbeteren. Het tekort kan worden opgespoord met speciale laboratoriumtests, maar ook met methoden van toegepaste kinesiologie.

Lees ook: Hoe kun je afkicken van suiker?

Is een orthomoleculair arts een arts?

Ja, een orthomoleculair arts is een gediplomeerd arts die naast de reguliere geneeskunde opleiding extra scholing heeft gevolgd in de orthomoleculaire geneeskunde. Deze extra scholing richt zich op het gebruik van natuurlijk voorkomende moleculen, zoals vitaminen en mineralen om de gezondheid te bevorderen en ziektes te behandelen.

opleiding orthomoleculair therapeut

Orthomoleculair therapeut opleiding

De opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer & Therapie is een specialisatie voor gezondheidsprofessionals, zoals artsen, specialisten, diëtisten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen, apothekers, natuurgeneeskundigen, therapeuten en winkeliers die zich willen verdiepen in de orthomoleculaire voedingsleer.

Iemand kan zich dan bijvoorbeeld specialiseren tot orthomoleculair diëtist voedingskundige of orthomoleculair arts. Voor therapeuten (een titel die niet beschermd is) biedt een afgeronde opleiding de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een beroepsvereniging.

De meeste opledingen tot orthomoleculair therapeut zijn één-jarige post-HBO opleiding, waarbij wordt geprobeerd om op systematische wijze een verband te kunnen leggen tussen klachten en symptomen, en niet optimaal verlopende biochemische processen. Na de voltooide opleiding geeft een orthomoleculair therapeut zowel voedings- als supplement adviezen.

Lees ook: Hoe ziet een carnivoor dieet weekmenu eruit?

Wat is een orthomoleculair epigenetisch therapeut?

Een orthomoleculair epigenetisch therapeut is iemand die zich specialiseert in het beïnvloeden van de epigenetische processen in het lichaam door middel van orthomoleculaire therapie. Epigenetica bestudeert hoe levensstijl en omgevingsfactoren de genexpressie kunnen wijzigen zonder de DNA-sequentie zelf te veranderen.

Een orthomoleculair epigenetisch therapeut richt zich specifiek op hoe voedingsstoffen en leefstijlfactoren de genexpressie beïnvloeden, met een focus op preventie en behandeling van ziektes op genetisch niveau. Een standaard orthomoleculair therapeut concentreert zich meer algemeen op het balanceren van voedingsstoffen om gezondheid te bevorderen.

orthomoleculaire geneeskunde therapeut

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde gaat dus niet alleen over therapie, maar ook over preventie. Gezondheid moet in stand worden gehouden met de individueel juiste dosis van de afzonderlijke voedingsstoffen.

Vooral in de westerse beschaving eten mensen vaak ongezond en zijn belangrijke voedingsstoffen vaak niet meer voldoende aanwezig in industriële voeding. Bij bepaalde ziekten kan de behoefte aan voedingsstoffen ook zo hoog zijn dat er niet meer aan voldaan kan worden met alleen gezonde en evenwichtige voeding.

Veelgestelde vragen

Wordt orthomoleculair therapie vergoed door de verzekering?

Of orthomoleculaire therapie wordt vergoed, hangt af of jouw aanvullende zorgverzekering die dekking biedt voor alternatieve geneeswijzen. De basisverzekering dekt deze vorm van therapie sowieso niet. Het is belangrijk om je polis te controleren of contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking van orthomoleculaire therapie.

Hoeveel verdient een ortomoleculair therapeut?

Beginnende orthomoleculaire therapeuten verdienen maandelijks tussen de € 2.500 en € 2.700 euro. Na vijf jaar ervaring verdient de therapeut een bedrag tussen de € 3.000 en € 3.700 euro. Veel therapeuten kiezen ervoor om een eenmanszaak te beginnen, waarbij de maandelijkse inkomsten hoger kunnen liggen, tot wel meer dan €5.000 per maand.

Lees ook: Hoeveel calorieën per dag vrouw?

Is orthomoleculaire geneeskunde kwakzalverij?

Orthomoleculaire geneeskunde wordt regelmatig als kwakzalverij gekwalificeerd in de wetenschappelijke gemeenschap. Dit komt vooral omdat er geen (erkend) bewijs is dat orthomoleculaire therapie effectief is. Het Nederlandse Voedingscentrum waarschuwt zelfs dat te hoge doses vitamine supplementen het kankerrisico kunnen verhogen.

Critici zoals de epidemioloog Luc Bonneux en chirurgisch oncoloog David Gorski zijn zeer stellig: orthomoleculaire geneeskunde schrijft onnodig en vaak dure supplementen voor zonder bewezen voordelen. Onderzoeken naar stoffen als seleen, vitamine C en E laten zien dat ze hartziekten of prostaatkanker niet voorkomen.

Maar wanneer orthomoleculaire therapie zich richt op het verbeteren van een de levensstijl van de individu is dat natuurlijk zeker geen kwakzalverij: gezondere voeding en meer lichaamsbeweging draagt wel degelijk positief bij aan iemands gezondheid.

“Gezondere voeding en meer lichaamsbeweging is geen kwakzalverij.”

Conclusie

Het streven van de orthomoleculaire therapeut is het bevorderen van welzijn en het aanpakken van gezondheidsproblemen door ervoor te zorgen dat je lichaam de optimale hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgt. Hij of zij heeft hierbij aandacht voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Ondanks dat de effectiviteit van orthomoleculaire therapie zelf niet uitgebreid wetenschappelijk is bevestigd, staat de invloed van een goede voedingsstoffenbalans op de gezondheid vast. In een tijd waarin veel mensen worstelen met gezondheidsproblemen en overgewicht, kan een orthomoleculair therapeut ondersteuning bieden.

Verder lezen: Wat zijn zeer ernstige burn out symptomen?

Orthomoleculair therapeut

Over dit artikel

Dit artikel legt uit wat orthomoleculair therapie is en is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 27 maart 2024. Orthomoleculaire geneeskunde vult de blinde vlek in zorg die reguliere geneeskunde, samen met natuurgeneeskunde, osteopathie, en cognitieve gedragstherapie soms laat. Deze behandelwijze, erkend door sommige zorgverzekeringen, ondersteunt veerkracht bij klachten zoals buikpijn en depressie, zonder direct wetenschappelijk bewijs maar met aandacht voor voedselintolerantie en levensfases zoals de bevalling.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Orthomoleculair therapeut

https://vitamines.com/orthomoleculair-therapeut/