Ontstoken oog? Oma weet raad


De behandeling van een ontstoken oog hangt af van de oorzaak. Populaire oma weet raad tips zijn onder andere het gebruik van kunsttranen of het aanbrengen van een koud kompres. Rode ogen die het gevolg zijn van een infectie of andere onderliggende oorzaak kunnen echter medische behandeling nodig hebben.

Irritatie, bloed in het oog of ontstoken bloedvaten kunnen ervoor zorgen dat het oog er rood uitziet. Vaak is de oorzaak niet ernstig en kan het met huismiddeltjes worden opgelost. Soms is er sprake van een ernstiger onderliggende aandoening.

Een oog met een scherpe, pijnlijke of kloppende pijn, of een pijn die erger wordt bij licht, heeft dringend medische hulp nodig.

Andere redenen om naar de dokter te gaan zijn als het gezichtsvermogen verandert of als er andere symptomen zijn. Symptomen waar je op moet letten zijn hoofdpijn, gevoeligheid voor licht, je ziek voelen of overgeven.

Wat kun je doen als je oog ontstoken is?

Sommige oogdruppels kunnen vaak helpen om het probleem van rode ogen op te lossen. Afhankelijk van de oorzaak kunnen rode ogen vaak thuis worden behandeld.

De meest genoemde oma weet raad tips bij een ontstoken oog zijn:

 • Regelmatig een kompres over de ogen leggen, van schone watten of doeken in warm of koud water te weken en vervolgens uit te knijpen.
 • Geen oog make-up gebruiken, of kiezen voor een hypoallergene oogmake-up. Je kunt online een reeks hypoallergene producten kopen.
 • Antihistamine druppels als je rode ogen krijgt door bijvoorbeeld een seizoensallergie.
 • Kunsttranen

Als je van plan bent om oogdruppels te gebruiken, kun je het beste even met je huisarts overleggen omdat sommige druppels de roodheid ook kunnen vergroten.

Om te voorkomen dat rode ogen beginnen of verergeren:

 • Vermijd rook, pollen, stof en andere triggers.
 • Draag geen contactlenzen totdat het rode oog is verdwenen.
 • Maak lenzen altijd goed schoon en gebruik wegwerplenzen niet opnieuw.
 • Was je handen regelmatig en vermijd aanraking met de ogen om infectie te voorkomen.
 • Was kleding, kussenslopen en handdoeken regelmatig.
 • Neem een bad of douche voor je naar bed gaat of nadat je van buiten komt als je een seizoensallergie hebt.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen of stof als je buiten bent.

Oogdruppels kunnen vaak helpen bij onstoken ogen.

Conjunctivitis

Conjunctivitis is het gevolg van een bacteriële, virale of allergische infectie die een ontsteking veroorzaakt op het oppervlak van je oog. Het kan in één oog beginnen en zich naar beide ogen verspreiden. Vaak verschijnt er pus of een kleverig laagje op de wimpers en ooghoeken.

Behandeling

Je kunt de plakkerige en korstige oogleden schoonmaken met warm water en watten. Het oog kan vanzelf beter worden zonder behandeling, hoewel het 2 tot 3 weken kan duren. Vermijd in die tijd het aanraken van je ogen en houd je kussenslopen schoon.

Je moet ook stoppen met het gebruik van oogcosmetica en contactlenzen.

Lees ook: Wallen onder de ogen? Oma weet raad!

Een strontje (hordeolum)

Als je bovenste of onderste ooglid gezwollen is, kan dat komen door hordeolum, vaak ook wel een strontje genoemd. Het veroorzaakt meestal een bult in het ooglid met plaatselijke zwelling rond de rand van het ooglid. Een bultje dat niet gescheurd is, is meestal pijnloos.

Een strontje kan aan de buiten- of binnenkant van het ooglid ontstaan en is vaak het gevolg van een infectie. Een strontje is meestal pijnlijk.

Behandeling

Je kunt een warm kompres gebruiken om verlichting te brengen en genezing te bevorderen. De warmte kan helpen bij de olieafscheiding en verstopping. Je kunt dit drie tot vijf keer per dag doen.

Soms kan een arts oogdruppels of zalf op recept aanbevelen. Als het strontje blijft hangen, kan de arts een ingreep doen om het te laten leeglopen.

Vermijd het gebruik van make-up als je een strontje hebt. Overweeg ook om je make-upborstels of andere hulpmiddelen te vervangen om herinfectie te voorkomen.

Lees ook: Verstopt oor zelf oplossen Oma weet raad

ontstoken ooglid oma weet raad

Ooginfectie

Een infectie van de huid wordt cellulitis genoemd. Bij periorbitale of orbitale cellulitis wordt de huid rond je oog rood en kan pijn doen. Het kan zijn dat je antibiotica nodig hebt om deze zwelling te verlichten.

Cellulitis symptomen die aangeven dat een spoedbehandeling nodig is zijn onder andere:

 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Verwarring
 • Dubbelzien
 • Onvermogen om je oog normaal te bewegen

Andere oorzaken

Je ooglid kan om verschillende redenen gezwollen raken. Deze kunnen zijn:

 • Allergieën
 • Een insectenbeet
 • Vasthouden van vocht
 • Een verwonding, wat vaak gepaard gaat met verkleuring
 • Slaapgebrek

Sommige medische aandoeningen kunnen ook symptomen van een gezwollen oog of ooglid veroorzaken. Hieronder vallen de ziekte van Graves en (in hele zeldzame gevallen) oogkanker.

Behandeling

Je kunt gezwollen oogleden thuis behandelen als ze het gevolg zijn van niet-infectieuze oorzaken, zoals vocht vasthouden of allergieën. Als dat mogelijke oorzaken zijn, komt de zwelling meestal in beide ogen voor.

Preseniele cellulitis

Preseniele cellulitis is een ontsteking van de huid en het onderliggende weefsel die optreedt op middelbare leeftijd, voorafgaand aan de seniliteit. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door bacteriën en kan resulteren in roodheid, zwelling, pijn, en soms koorts.

Wat kun je eraan doen?

Deze aandoening vereist vaak medische behandeling, waaronder antibiotica, om verdere complicaties te voorkomen. Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt doen bij een preseniele cellulitis:

 • Verwijder contactlenzen, als je die gebruikt.
 • Gebruik een zoutoplossing om je ogen te spoelen als er afscheiding is.
 • Gebruik een koud kompres op je ogen. Dit kan een koud washandje zijn.
 • Leg je hoofd ‘s nachts hoger om het vasthouden van vocht te verminderen.

Lees ook: Grootmoeders tips ontstoken tandvlees

gezonde ogen

Wat je van een ontstoken oog behandeling kunt verwachten

Afhankelijk van de oorzaak duurt het enkele dagen tot enkele weken voordat gezwollen oogleden zijn verdwenen. Blijf zoveel mogelijk binnen als allergieën de oorzaak zijn. Als je gezwollen oogleden het gevolg zijn van huilen, probeer dan je gezicht te wassen voordat je naar bed gaat.

Wanneer naar de huisarts?

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om onmiddellijk naar de huisarts te gaan voor een diagnose en indien nodig, antibiotica of een andere behandeling. Als je bult of zwelling ernstig is, erger wordt of na 1 week niet begint te verbeteren, heb je misschien medische hulp nodig.

Symptomen voor de huisarts

Ga onmiddellijk naar een arts als je gezwollen oogleden gepaard gaan met deze symptomen:

 • Pijn in je oog
 • Wazig of vervormd zicht
 • Zicht dat slechter wordt
 • Het gevoel dat er iets vastzit in je oog
 • Onvermogen om je oog normaal te bewegen

Als je diabetes hebt en oogproblemen ervaart, heb je misschien medische zorg nodig of een arts die je behandelplan aanpast.

Andere symptomen waar je op moet letten

Alleen een arts kan vaststellen waardoor je ooglid opzwelt. Het kan echter helpen als je kunt opmerken:

 • Elk verschil tussen de symptomen die voor en de symptomen die na de zwelling kwamen
 • Wanneer er pijn is en wanneer er geen pijn is
 • Of je een herkenbaar knobbeltje hebt versus een meer algemene zwelling
 • Veranderingen in het gezichtsvermogen, vooral dubbelzien
ontstoken oog

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik snel van een ontstoken oog af?

Je kunt een ontstoken oog misschien verlichten met huismiddeltjes, zoals het aanbrengen van een koud kompres om de zwelling te verminderen. Maar afhankelijk van de oorzaak kan het dagen of weken duren voordat een gezwollen oog genezen is.

Als je gezwollen ooglid niet geleidelijk verbetert, of als je symptomen verergeren, overweeg dan om contact op te nemen met een oogspecialist.

Als je een infectie hebt, heb je mogelijk medische hulp nodig om je symptomen te laten verdwijnen.

Waarom is mijn bovenooglid gezwollen?

Je bovenooglid kan opzwellen door onder andere conjunctivitis, orbitale cellulitis, een strontje, allergieën of een verwonding. Andere symptomen die je ervaart, zoals jeuk, pijn, roodheid of veranderingen in het gezichtsvermogen, kunnen helpen bij het vaststellen van de oorzaak.

Is warm of koud beter voor een gezwollen ooglid?

Koud is waarschijnlijk effectiever om de zwelling te verminderen. Je kunt de zwelling van je oogleden verminderen door een koud kompres, zoals een schoon, nat washandje, op je ogen aan te brengen. Je kunt ook vochtige, gekoelde theezakjes met cafeïne proberen om te helpen bij ontstekingen.

Conclusie

Het behandelen van ontstoken ogen vereist een aanpak die varieert naar gelang de onderliggende oorzaak. Terwijl sommige aandoeningen thuis kunnen worden verlicht met oma weet raadt huismiddeltjes zoals koude kompressen of kunsttranen, vereisen ernstigere aandoeningen zoals infecties, ernstige pijn, of veranderingen in het gezichtsvermogen professionele medische interventie.

Sommige symptomen kunnen namelijk wijzen op een ernstiger probleem, zoals pijn, veranderingen in zicht, of symptomen als misselijkheid en overgeven. Deze vereisen onmiddellijke medische aandacht. Kortom, bij twijfel altijd even de huisarts bellen.

Verder lezen: Schimmelnagel oma tip

Ontstoken ogen

Over dit artikel

Dit bericht met ontstoken ooglid tips van oma weet raadt is voor het eerst gepubliceerd op maandag 8 april 2024. Als je last hebt van ongemak aan de ogen, zoals bij een oogaandoening, kan een eenvoudig huismiddel soms een verschil maken.

Komkommer op de oogleden

Zo kan het leggen van gekoelde schijfjes komkommer op de oogleden een vorm van rust geven. Een warm washandje voorzichtig tegen het ooglid aanhouden, het gebruik van oogdruppels uit de apotheek, of het zachtjes toepassen van een wattenschijfje kunnen ook worden overwogen. Bij droge ogen, kan soms simpelweg vaker knipperen raadzaam zijn. Mensen met ooglidontsteking of branderige ogen raadplegen dikwijls oogentroost in de vorm van rust en hygiëne.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Ontstoken oog oma weet raadt

https://vitamines.com/oma-weet-raad/ontstoken-oog/