Makkelijk recept rijst met kip


Veelgestelde vragen

Is rijst met kip gezond?

Rijst met kip kan zeker een gezonde maaltijd zijn, afhankelijk van hoe het wordt bereid en welke ingrediënten er verder worden gebruikt. Kip is een goede (en magere) bron van eiwitten, terwijl rijst koolhydraten en vezels bevat. Vooral zilvervliesrijst bevat veel vezels. Het toevoegen van groenten zoals broccoli, paprika’s, wortelen of champignons maakt het gerecht niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Met name de sausjes zijn meestal wat minder gezond. 

Wil je een gezonde maaltijd op tafel zetten? Kies dan voor zilvervliesrijst en frituur niks. Bak of grill de kip en wok de groenten. Verder maak je jouw rijst met kip zo gezond als je wil. Kies voor een sausje met weinig vet, suiker en zout of maak er zelf eentje. Maar met goede rijst, kip en groenten kom je al een heel eind!

Wat zit er allemaal in rijst?

Rijst bevat voornamelijk koolhydraten, maar ook eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Koolhydraten zijn de primaire energiebron in rijst, terwijl de eiwitten eerder bijdragen aan de totale eiwitinname. Hoewel rijst slechts een beetje vet bevat, zijn het voornamelijk onverzadigde vetten. 

Volkorenrijst en zilvervliesrijst bevatten meer vezels die gunstig zijn voor je spijsvertering en cholesterolgehalte. Het bevat ook B-vitamines zoals niacine en thiamine. Ook vind je in rijst mineralen terug zoals ijzer, magnesium en selenium. Hoe de voedingswaarden precies in elkaar steken, hangt ook af van de soort rijst. 

Hoe kun je kip vervangen?

Je kunt kip heel gemakkelijk vervangen in een gerecht, maar het hangt af van het recept. Meestal kun je kip vervangen door een ander stuk vlees, maar waarschijnlijk wil je kip vervangen voor een vegetarische variant. Voor een eiwitrijke optie kun je kiezen voor tofu, tempeh of seitan, die allemaal kunnen worden gemarineerd en bereid om de smaak en textuur van kip na te bootsen. 

Ook groenten zoals paddenstoelen, bloemkool of jackfruit kunnen vervanging bieden in bijvoorbeeld currys’s of stoofschotels. Experimenteer met verschillende opties en kijk welke het beste bij jou past. Inmiddels is er in de supermarkt genoeg te vinden!

Wat voor gerechten bestaan er met rijst en kip?

Er zijn talloze heerlijke gerechten te vinden die rijst en kip combineren. Het is dan ook een populaire combinatie over de hele wereld! Een bekende optie is kip pilaf, waarbij gestoofde kip wordt geserveerd met gekruide rijst en groenten. Ook kun je kiezen voor Indiase kip, of bijvoorbeeld een kruidige curry. Wie kent het populaire gerecht kip curry niet? Heerlijk!

Voor een Aziatische twist kun je kip teriyaki serveren met gestoomde rijst en groene groenten. Of kies gewoon voor simpel met kip, rijst en gewokte groenten. De mogelijkheden zijn oneindig met rijst en kip!

Andere populaire recepten

https://vitamines.com/makkelijk-recept-rijst-met-kip/