Is inname van collageen goed als je ouder wordt?


Vraag aan Vitamines.com

“Is het innemen van collageen goed voor ouderen? Er lijken zowel voordelen als nadelen te zijn.”

Antwoord

Collageen is zeker geen buzzword. Sterker, we hebben het over het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en het speelt een belangrijke rol in de gezondheid van huid en botten.

Naarmate je ouder wordt, neemt de productie van collageen in je lichaam af, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals een verslapte huid en rimpels. De integriteit van het collageennetwerk in de botten neemt ook af naarmate je ouder wordt, wat leidt tot minder sterke botten.

Collageen goed voor huid en botten

Onderzoeken hebben aangetoond dat het supplementen van collageenpeptiden – afgebroken collageen dat gemakkelijker door je lichaam kan worden opgenomen – mogelijk gunstig kan zijn voor oudere mensen en de gezondheid van huid en botten tijdens het ouder worden kan bevorderen.

Eén onderzoek onder 102 postmenopauzale vrouwen met een verminderde botmineraaldichtheid (BMD) toonde aan dat het dagelijks innemen van 5 gram collageenpeptiden gedurende 1 jaar de BMD van de femurhals en wervelkolom aanzienlijk verhoogde, wat duidt op verminderde botafbraak en verhoogde botvorming.

Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten laten zien, wat wijst op een positieve relatie tussen de inname van collageen en de gezondheid van de botten.

Huidgezondheid

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het aanvullen van collageen de gezondheid van de huid bij oudere volwassenen kan verbeteren. Uit een overzicht van 11 onderzoeken bleek dat het oraal innemen van 2,5-10 gram collageen per dag gedurende maximaal 6 maanden de hydratatie, elasticiteit en het collageengehalte van de huid verbeterde.

Weinig nadelen aan collageen voor ouderen

Er zijn dus eigenlijk weinig nadelen aan het gebruik van collageen voor ouderen. In tegenstelling tot veel voedingssupplementen hebben orale collageensupplementen een solide veiligheidsprofiel en worden ze niet geassocieerd met nadelige bijwerkingen.

Bovendien kan het gebruik van collageensupplementen helpen om je eiwitinname te verhogen. Studies hebben aangetoond dat het verhogen van de eiwitconsumptie leeftijdsgebonden spierverlies kan verminderen en de spierfunctie kan stimuleren, wat je algehele kwaliteit van leven kan verbeteren.

Wel of niet collageen poeder?

Collageen kan duur zijn, de prijzen van een potje met de beste collageen poeders kosten rond de 30 euro, dit is dus zeker iets om rekening mee te houden.

Collageen supplementen zijn er in vele vormen, waaronder poeders, pillen en vloeistoffen. Collageen poeder kan de beste keuze zijn, omdat het smaakloos is en kan worden toegevoegd aan warme en koude voedingsmiddelen en dranken voor een eiwitboost.

Verder lezen: Waar zit collageen in?

Collageen

Over collageenverlies

Collageenverlies is een natuurlijk gevolg van ouder worden, vaak zichtbaar door rimpels en zwakkere gewrichten. Veel mensen zien de Collageen pil als de heilige graal in de anti-aging wereld. Verkrijgbaar bij de drogisterij, dit voedingssupplement is rijk aan aminozuren die essentieel zijn voor collageenvorming.

Collageen als koffie voor de huid

Collageen is als koffie voor de huid; verkwikkend en revitaliserend. Naast sportvoeding kan het slikken van deze supplementen de collageenproductie stimuleren. Een verhoogde collageen inname kan niet alleen de huid verbeteren, maar ook bijdragen aan sterkere gewrichten. Integreer dit voedingssupplement in je dagelijkse routine om de strijd aan te gaan met collageenverlies.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Collageen als je ouder wordt

https://vitamines.com/is-inname-van-collageen-goed-als-je-ouder-wordt/