Hoe wordt creatine gemaakt? | Vitamines.com


Creatine (methylguanidineazijnzuur) is een natuurlijk voorkomend molecuul dat is afgeleid van aminozuren en voornamelijk wordt opgeslagen in skeletspieren. Creatinine wordt ook gevonden in de lever, alvleesklier, testikels en nieren, zij het in veel kleinere hoeveelheden.

Mensen kopen creatine monohydrate vooral om hun spiermassa te vergroten, spiervermoeidheid te verminderen en hun fysieke of atletische prestaties te verbeteren. Moet jij ook direct naar de winkel hollen voor de beste creatine monohydrate supplementen?

Wel, onderzoeken wijzen in ieder geval uit dat creatine de prestaties kan verhogen tijdens korte uitbarstingen van intense oefeningen met een korte maximale inspanning, zoals sprinten of bankdrukken. Creatine geeft echter geen voordeel op het gebied van uithoudingsvermogen bij aerobe training.

Hoe wordt synthetische creatine gemaakt?

Synthetische creatine wordt geproduceerd via een chemisch proces dat bekend staat als de Sarett-reactie. Dit proces houdt in dat sarcosine (een derivaat van glycine, een aminozuur) en cyanamide (een organische verbinding) onder gecontroleerde omstandigheden worden gecombineerd.

Deze combinatie vindt plaats in een waterige oplossing en ondergaat een reeks van chemische reacties, waaronder de vorming van een tussenproduct, guanidinoacetaat. Dit tussenproduct wordt vervolgens gemethyleerd met behulp van methyl-donorverbindingen zoals S-adenosylmethionine, wat leidt tot de vorming van synthetische creatine.

Synthetische creatine wordt gemaakt middels een chemisch proces.

Creatine in voeding

Creatine wordt ook gevonden in eiwitbronnen in voeding, waaronder melk, rood vlees en sommige zeevruchten, maar het kan ook synthetisch worden gemaakt en wordt vaak verkocht als voedingssupplement.

De gemiddelde inname van creatine uit voedingsbronnen bij mensen is ongeveer één gram per dag.

Hoe wordt creatine gemaakt in je lichaam?

Creatinine wordt voornamelijk gesynthetiseerd in de lever. Het enzym glycine transaminidase brengt een amidinegroep over van arginine naar glycine, waardoor guanidinoazijnzuur ontstaat. Dit zuur wordt vervolgens gemethyleerd door het enzym guanidinoacetaat-methyltransferase om creatine te vormen.

De creatine wordt vervolgens via de bloedsomloop vervoerd naar opslagplaatsen, waarvan 95% zich in de skeletspieren bevindt. Daar wordt ongeveer 60 tot 70% van de creatinine gefosforyleerd door adenosinetrifosfaat om fosfocreatine te vormen, waardoor het molecuul niet over het plasmamembraan kan worden getransporteerd en binnen de spiercel blijft.

Wanneer creatine via de voeding wordt opgenomen, wordt het vanuit de darm naar de juiste opslagplaatsen vervoerd.

Waar wordt creatine poeder van gemaakt?

Creatine monohydraat poeder wordt gemaakt van sarcosine en cyaanamide. Ze worden meestal gecombineerd in een reactor met andere katalysatorverbindingen. Sarcosine lijkt op een zout en verwar cyaanamide niet met cyanide.

Eenmaal in de reactor wordt het verhit en onder druk gezet om creatinekristallen te vormen. Op dit punt worden ongewenste deeltjes verwijderd met een centrifuge voordat ze vacuüm worden gedroogd.

Het wordt meestal vermalen tot een fijn poeder om de oplosbaarheid te verbeteren. Bij creatinemonohydraat wordt het meestal gemalen tot ongeveer 200 mesh zodat het een extreem fijn creatine poeder is, wat betekent dat het gemakkelijk oplost en wordt opgenomen als het met een vloeistof wordt gemengd om een drankje te maken.

Het gevormde poeder wordt meestal gemengd met een sportdrank met een hoog suikergehalte of met een shake en voor of na de training ingenomen om de trainingsprestaties te ondersteunen.

Lees ook: Hoe lang mag je creatine gebruiken?

Is creatine dierlijk?

Creatine is een natuurlijke stof die van nature voorkomt in dierlijke voeding. Het is een stikstofhoudende organische zuur die voornamelijk te vinden is in vlees en vis. In voedingsmiddelen is creatine dus overwegend van dierlijke oorsprong. Dit maakt het een belangrijke overweging voor vegetariërs en veganisten, die mogelijk niet voldoende creatine binnenkrijgen via hun dieet.

Gelukkig zijn creatine supplementen niet afkomstig van dierlijke bronnen.

Creatine poeders worden (zoals hierboven uitgelegd) synthetisch geproduceerd in laboratoria. Dit proces houdt in dat creatine wordt gemaakt door de chemische synthese van bepaalde aminozuren, zonder het gebruik van dierlijke producten. Hierdoor zijn deze supplementen geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Lees meer over: Wanneer creatine nemen?

zo wordt creatine poeder gemaakt

Wat doet creatine?

Creatine wordt gebruikt als basisenergiebron in de spieren, met name door fast twitch skeletvezels. De spieren gebruiken ATP tijdens het sporten en het bijproduct is adenosinedifosfaat (ADP). Creatine helpt bij het aanvullen van ATP, omdat de gefosforyleerde vorm een onmiddellijke bron is van hoogenergetische fosfaatgroepen die door ADP worden opgepikt om ATP te vormen, waardoor het als een buffer dient die de ATP-productie in stand houdt.

Omdat fosfocreatine in eerste instantie wordt gemaakt door omzetting van creatine door ATP, zal een tekort aan ATP de synthese van fosfocreatine vertragen. Tijdens zware inspanning neemt de ATP:ADP verhouding drastisch af als de energierijke fosfaatgroepen van ATP worden opgebruikt.

Dit kan leiden tot spierfalen tijdens korte uitbarstingen van intense anaerobe training zoals krachttraining. Creatine fosforyleert ADP echter en zet het weer om in ATP. Het is daarom cruciaal voor het handhaven van een ATP:ADP-verhouding die spiervermoeidheid uitstelt en de duur van intensieve training verlengt. 

Leer meer over: Creatine en spiergroei

Creatinesupplementen kopen

Veel mensen die aan krachttraining doen zullen het er waarschijnlijk mee eens zijn dat creatine een van de populairste voedingssupplementen is die sporters kunnen vinden. Je kunt natuurlijk creatine kopen op Vitamines.com, maar ook in sportwinkels,

Het supplement wordt verkocht in voedingswinkels, sportwinkels en zelfs kruidenierswinkels en veel fabrikanten zorgen ervoor dat het product verkrijgbaar is in verschillende vormen, waaronder vloeistoffen, poeders en capsules.

Sommige onderzoeken naar het effect van orale creatinesupplementen tijdens het sporten suggereren dat het het niveau van fosfocreatine in fast-twitch glycolytische vezels aanzienlijk verhoogt. Veel onderzoekers zijn het erover eens dat het de hoeveelheid werk verhoogt die kan worden verricht in proeven met kortdurende maximale inspanning.

vrouw krachttraining

Creatinegebruik

Er is geen universele overeenstemming over de standaard dosering of duur van orale creatinesupplementen, maar veel atleten gebruiken ze een paar maanden achter elkaar, met een maand tussentijd. De beste manier om de supplementen te gebruiken is om ze direct na de training in te nemen en in combinatie met een drank met een hoge glycemische index.

Effecten op de huid

Voorlopig onderzoek naar de invloed op huidveroudering suggereert dat het dagelijks aanbrengen van een creatinehoudende crème gedurende zes weken huidrimpels bij mannen kan verminderen. Een ander onderzoek gaf aan dat een crème met creatine en foliumzuur een door de zon beschadigde of gerimpelde huid kan verbeteren.

Mensen met een laag creatinegehalte, zoals mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, kunnen ook baat hebben bij het innemen van de supplementen.

Mogelijke bijwerkingen

Creatine supplementen kunnen leiden tot gewichtstoename, een hoog creatineniveau in de urine en/of het bloed en nierfunctiestoornissen. Creatine supplementen mogen zeker niet worden ingenomen door mensen met een geschiedenis van nierfunctiestoornissen. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, uitdroging en spierkrampen.

Lees ook: Is creatine slecht voor je hart?

Conclusie

Creatine is een stikstofhoudend organisch zuur en vooral aanwezig in vlees en vis. Echter, creatine monohydraat supplementen worden synthetisch vervaardigd in laboratoria via de chemische synthese van aminozuren, los van dierlijke producten. Creatine supplementen zijn daarmee ook perfect geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Creatine

Over dit artikel

Dit artikel over hoe creatine wordt gemaakt is voor het eerst gepubliceerd op maandag 25 december 2023. Creatine is heel essentieel voor het menselijk lichaam en bevordert de energieproductie in spieren en hersenen. Ook is het populair in bodybuilding en voetbal, optimaliseert het prestaties door biosynthese te ondersteunen.

Kracht verhogende suppletie

Als suppletie, verrijkt met eiwit en fosfaat, verhoogt het de kracht. Creatine, gecombineerd met glycine en cyanamide, verbetert de energie efficiëntie. Ideaal voor sporters, het minimaliseert maag-darmklachten en kan zelfs worden opgenomen in een energy bar. Deze formule, verrijkt met erwten eiwit, zorgt voor een gebalanceerde voedingsondersteuning.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Creatinesuppletie
  • Creatinepoeder

https://vitamines.com/hoe-wordt-creatine-gemaakt/