Hoe gebruik je collageen poeder optimaal? 3 tips!


Collageen werd een paar jaar geleden nog een wel eens een ‘wellness supplementje’ genoemd, maar hoe anders staat collageen er nu voor. Collageen poeders worden aangeprezen door talloze beauty specialisen en ook de vraag werkt collageen poeder écht wordt steeds beter beantwoord.

Nu kan het gebruik van een collageen zo eenvoudig zijn als het toevoegen van een schepje collageen poeder aan je smoothie of het pakken van een nieuw collageen water in de winkel. Maar als je echt resultaten wilt zien moet je misschien nog een paar stapjes verder gaan.

In dit artikel deel ik daarom drie belangrijke collageen hacks die vaak over het hoofd worden gezien.

Hoe kun je het beste collageen poeder gebruiken?

Er is geen vastgestelde bovengrens voor de inname van collageen, al is het consumeren van de poedervorm is eenvoudiger dan via tabletten. Veel fabrikanten van bekende collageen poeders adviseren om dagelijks 10 tot 15 gram van het supplement te gebruiken, wat neerkomt op zo’n 1 tot 2 schepjes collageen per dag.

Wat is het beste tijdstip voor collageen poeder?

Het beste tijdstip voor collageen poeder is nog niet vastgesteld. Enkele producenten suggereren gebruik van collageen op een lege maag, terwijl anderen aanraden ze tijdens een maaltijd te consumeren. Het is echter onduidelijk welke methode het meest effectief is, aangezien er nog aanvullend onderzoek nodig is om dit vast te stellen.

Ons advies is daarom om zelf te kijken hoe jouw lichaam op collageen reageert. Zo kun je bepalen welk tijdstip voor jou persoonlijk het meest gunstig is, aangezien je jouw eigen lichaam het beste kent en aanvoelt.

Gerelateerd bericht: Wat is de beste collageen?

Tip 1. Collageen innemen met vitamine C

Collageen peptide supplementen werken door je fibroblasten te ondersteunen, oftewel de dingen die collageen en elastine maken. Hierdoor is aangetoond dat ze je natuurlijke collageenniveaus verhogen met bekende voordelen tegen de fijne lijntjes, hydratatie verbeteren, enzovoort.

En terwijl je lichaam de aminozuren nodig heeft om dit proces uit te voeren, heeft het ook een andere belangrijke voedingsstof nodig: vitamine C.

Vitamine C speelt een cruciale rol in het collageensynthese proces. Vitamine C is een belangrijke cofactor in de synthese van collageen en elastine, die helpen om je huid die mollige en jeugdige uitstraling te geven. De voedingsstof beschermt ook het collageen dat je al hebt door collageen afbrekende enzymen tegen te gaan.

Maar nu het probleem: velen krijgen er niet genoeg van binnen. Vitamine C is een veelvoorkomend tekort in het Europese dieet, naar schatting krijgt 40% van de bevolking niet voldoende vitamine C binnen.

Als je vermoedt dat je dieet een tekort aan vitamine C heeft, voeg dan wat kleurrijke voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine C. Voor een meer gerichte ondersteuning zoek je een collageensupplement met deze vitamine in het poeder of je kiest voor een collageen supplement met ‘ingebouwde vitamine C’ zoals de Beauty Blend van Herbolist.

jonge vrouw in natuur

Tip 2. Je huid beschermen tegen de zon

Als je het collageen van je lichaam niet beschermt met topicals en slimme zonverzorging, kan al het interne werk dat je doet voor niets zijn geweest. Blootstelling aan UV-straling is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van collageenverlies.

Eén onderzoek observeerde collageen onder UV-licht en ontdekte dat er daarna een significante afname was in de collageenstructuur. Dit komt doordat UV-stralen oxidatieve stress in de huid veroorzaken, wat de huid op cellulair niveau aantast en leidt tot fotoveroudering.

Slimme zonverzorging houdt natuurlijk in dat je een minerale zonnebrandcrème van hoge kwaliteit gebruikt. Maar het zijn ook leefgewoonten: wees slim in het gebruik van beschermende kleding (denk aan hoeden en zonnebrillen!) en let op de uren die je in de zon doorbrengt.

Vitamine C speelt een rol bij collageen.

Tip 3. Het beste collageen supplement kiezen

In elke vitamine winkel vind wel collageen in gummies, tonics, het eerder genoemde flessenwater, pillen en poeders. Afhankelijk van het formaat krijg je een grote variatie in dosering, dus als je een optie gebruikt die slechts een beetje collageen bevat, zie je misschien niet de gewenste resultaten. Zeker bij capsules en gummies is dit vaak zo.

Als je nieuwsgierig bent, lees je hier meer over de juiste dosering van collageen, want er komt nogal wat nuance bij kijken. Maar als samenvatting raden we het volgende aan, afhankelijk van waarom je het neemt:

  • Huid: Onderzoeken lijkt aan te tonen dat een dosis van 2,5 tot 10 gram per dag gunstig kan zijn voor de ondersteuning van de huid.
  • Spieren: Studies tonen aan dat 15 tot 20 gram per dag kan helpen bij spiermassa, spierkracht en pijn na het sporten.
  • Gewrichten: Er is aangetoond dat 2,5 tot 5 gram per dag helpt bij gewrichtsondersteuning hoewel, als je specifiek UC-II neemt, heb je slechts 40 milligram per dag nodig.
  • Bot: Het beschikbare onderzoek suggereert dat 5 gram per dag botondersteuning biedt.

Conclusie: collageen optimaal gebruiken

Als je op zoek bent naar betere resultaten met een collageen supplement, zijn er zeker extra stappen die je kunt nemen om je hele lichaam nog beter te ondersteunen met collageen poeder. En het goede nieuws is dat het optimale gebruik van collageen met de bovengenoemde stappen echt moeilijk is.

Wat betreft de inname van collageen wordt meestal 10 tot 15 gram per dag gebruikt. Aangezien er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs is, wordt aangeraden om zelf te ontdekken hoe jouw lichaam reageert om zo het meest geschikte moment van inname te bepalen.

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt, overleg dan altijd met je arts als je een voedingssupplement zoals collageen gebruiken wilt. Het is altijd beter om met je huisarts te overleggen of je veilig supplementen zoals collageen kunt gebruiken.

Leer meer over:

Collageen

Collageenafname tijdens verouderingsproces

Collageenafname is een natuurlijk deel van het verouderingsproces dat invloed heeft op huid, haar en gewrichten. Veel mensen kiezen voor een collageendrankje of collageenpoeder als voedingssupplement om deze afname te compenseren.

Vis collageen poeder gebruiken voor haargroei

Vis collageen poeder is populair vanwege de efficiënte opname en bio-beschikbaarheid. Het slikken van deze supplementen kan haargroei bevorderen, gewrichtspijn verlichten en de huidverzorging verbeteren.

Gehydrolyseerd collageen

Gehydrolyseerd collageen, zoals rundercollageen, is gemakkelijk op te nemen en kan de collageenvezels en het bindweefsel versterken. In termen van voeding bieden merken als dermalogica en hydropeptide producten die rijk zijn aan collageen. De integratie van dit voedsel en deze voedingssupplementen in je dieet kan het verouderingsproces vertragen en de algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Over collageen supplementen gebruiken

Denk je ik gebruik collageen poeder en ik heb een andere ervaring met deze supplementen? Vitamines.com hoort graag jouw feedback in het geval van onjuistheden. Laat je feedback achter op support@vitamines.com zodat we jouw reactie eventueel kunnen meenemen in dit artikel.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/hoe-gebruik-je-collageen-poeder/