Helpt collageen tegen artritis? – Vital Supply


Wat is artritis?

Artritis is een aandoening waarbij je last hebt van ontstoken gewrichten. Deze ontstekingen ontstaan meestal in gewrichten zoals je handen, polsen, enkels of voeten. Het kan leiden tot hevige pijn bij het belasten en bewegen van het ontstoken gewricht. Door de ontsteking wordt er namelijk vocht gevormd in het gewricht. Dit verstoord de smering en voeding van het gewrichtskraakbeen. 

De klachten bij artritis lijken erg op die bij artrose. Daarom worden beide gewrichtsaandoeningen vaak door elkaar gehaald en gebruikt. Verderop in deze blog zullen we je meer vertellen over de verschillen tussen artritis en artrose.

Traditionele artritis behandeling bestaat uit het bestrijden van de oorzaak met medicatie en het slikken van ontstekingsremmende geneesmiddelen. De door artritis ontstoken gewrichten moeten ook (tijdelijk) ontlast worden, om het herstelproces te versnellen en de pijnklachten te verminderen.

Reumatoïde artritis en artritis psoriatica

We onderscheiden verschillende soorten artritis, waarbij reumatoïde artritis en artritis psoriatica waarschijnlijk de bekendste vormen zijn. Op basis van de oorzaak van een gewrichtsontsteking wordt bekeken welke vorm het is. Zo onderscheiden we infectieuze en niet-infectieuze artritis. Bij de eerste vorm is er een bacterie of virus aanwezig in het gewricht. Veruit de meeste artritis gevallen behoren echter tot de niet-infectieuze soort, waaronder reuma en jicht. 

Reumatoïde artritis is een chronische gewrichtsaandoening. Dit betekent dat het een aandoening is die lang aanhoudt en mogelijk nooit meer overgaat. Deze vorm van artritis wordt ook wel RA genoemd. Bij deze gewrichtsklachten heb je wisselende klachten. Fases met veel gewrichtsontstekingen en fases zonder pijn wisselen elkaar af. 

De oorzaak van RA is nog niet exact bekend. Wel is duidelijk dat het een auto-immuunziekte betreft. Je afweersysteem is ‘in de war’ en denkt dat de goede cellen in je gewrichten indringers zijn. Hierbij komen ontstekingseiwitten vrij met als gevolg dat er ontstekingen in gewrichten, pezen en organen ontstaan. 

Artritis psoriatica is een combinatie van ontstekingsreuma en psoriasis. Dit is een huidaandoening waarbij de huid gaat schilferen en jeuken. Hiernaast heb je dus gewrichtsontstekingen in o.a handen, voeten, knieën en ellebogen. Bij ontstekingen in je vingers of tenen kunnen zwellingen ontstaan. 

De symptomen van artritis

Bij (reumatoïde) artritis kun je last hebben van verschillende klachten. De meest bekende artritis symptomen zijn natuurlijk de ontstekingen in gewrichten. Maar vaak behoren vermoeidheid, slijmbeursontsteking en peesontstekingen ook tot de symptomen. De volgende gewrichtsklachten ervaren mensen met artritis;

 • Gewrichtspijn
 • Zwellingen
 • Stijfheid
 • Warm gevoel
 • Beperkte beweeglijkheid

Daarnaast zijn de symptomen van artritis psoriatica onder andere;

 • Rode huid
 • Schilferende huid
 • Jeuk

Verschil artrose en artritis

Hoewel artrose en artritis allebei aandoeningen zijn die zorgen voor gewrichtspijn, zijn ze niet hetzelfde. Bij artrose is namelijk sprake van slijtage van het kraakbeen dat het bot bedekt. Bij artritis worden de gewrichtsklachten veroorzaakt door een ontsteking van het kapsel of het gewricht zelf. Uiteindelijk kan artritis wel tot artrose leiden, omdat er door de ontstekingen op den duur meer slijtage optreedt. 

Zoals je hierboven kunt lezen zit het verschil tussen artrose en artritis dus vooral in de oorzaak van de aandoening. De symptomen en pijnklachten kunnen wel op elkaar lijken. In deze blog delen we meer over de rol van collageen bij artrose

De rol van collageen in je lichaam

Collageen is een belangrijk eiwit voor iedereen die waarde hecht aan een mooie huid, voor mensen die pijnvrij willen sporten en optimaal presteren, en voor iedereen die algemene gezondheid en welzijn hoog in het vaandel heeft staan. Het kan gesteld worden dat collageen het belangrijkste eiwit in ons lichaam is, het menselijk lichaam bestaat voor maar liefst 40%(!) eruit.

Maar wat doet collageen precies in je lichaam? Het heeft de volgende werkzaamheden:

 • Collageen draagt bij aan de normale functie van botten, pezen en gewrichten
 • Collageen draagt bij aan het behoud van soepel gewrichten
 • Collageen draagt bij aan de normale functie van spieren, organen en aderen
 • Collageen draagt bij aan een gezonde huid
 • Collageen draagt bij aan het behoud van sterk haar en nagels

Werkt collageen ondersteunend bij artritis?

Zoals je hierboven kunt lezen heeft collageen een belangrijke functie in ons lichaam. Maar wat zijn de effecten van collageen poeder bij artritis? Er zijn enkele studies gedaan naar de mogelijke ondersteunende werking van collageen bij reumatoïde artritis. 

In een wetenschappelijk onderzoek kregen mensen met reumatoïde artritis een drie maanden lang collageen. Na deze 3 maanden ervaren zij minder gewrichtspijn en zwellingen. Volgens de onderzoekers kan collageen de ontstekingsreacties verminderen die worden veroorzaakt door artritis. 

Er is echter nog onvoldoende bewijs om stellig te zeggen dat collageen poeder helpt tegen artritis. Hiervoor zal de wetenschap nog meer onderzoeken moeten uitvoeren. 

Vital Supply collageen tegen artritis

Heb je last van reuma, artritis of ernstige pijn aan je gewrichten of botten? Dan is het verstandig te kiezen voor de producten van Vital Supply. Wij zijn gespecialiseerd in collageen. Onze voedingssupplementen, op basis van collageen, hebben een zeer positieve werking op je botten, spieren, gewrichten en huid. Ze vormen daarmee een ideale ondersteuning als je last hebt van bijvoorbeeld reuma of artritis.

Zoals bij veel medicijnen en voedingssupplementen het geval is, duurt het even voordat onze producten volledig aanslaan op jouw reuma en artritis. Je zult ondervinden dat de resultaten de eerste maand nog beperkt zijn. Echter, bij dagelijks gebruik merk je vanaf de tweede maand al minder pijn aan je botten en gewrichten. Merk je vanaf dat moment verbetering? Dan raden wij je aan de volgende innamecyclus te hanteren: 25 dagen ‘op’ en 5 dagen ‘af’. 

De reden hiervoor is dat je lichaam op deze manier geen tolerantie opbouwt voor het ingenomen collageen. Zou dit namelijk wel het geval zijn, dan verminderen de effecten en voelt je lichaam zich niet meer gestimuleerd extra collageen aan te maken. Door een korte pauze in te lassen, stoom je je lichaam als het ware weer klaar voor een nieuwe boost aan eiwitten.

Collageen online kopen

Ben jij overtuigd van de ondersteunende werking van collageen bij artritis en andere gewrichtsklachten? Bij Vital Supply kun je collageen poeder kopen van de allerhoogste kwaliteit. Je kunt bij ons collageen bestellen voor diverse doeleinden. Zo hebben we collageen poeder en eiwitpoeder met collageen om jouw algehele gezondheid en soepelheid van gewrichten te ondersteunen.https://vital-supply.com/helpt-collageen-tegen-artritis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=helpt-collageen-tegen-artritis