Haar sneller laten groeien? Oma weet raad!


Hoe kun je je haar sneller laten groeien?

Er zijn een aantal manieren om je haar sneller (en vooral gezonder) te laten groeien. Denk aan het eten van voldoende vitamines, mineralen en eiwitten, het gebruiken van de juiste producten, vermijding van hitte, vermindering van stress en tijdig bezoek aan de kapper. Welke methode bij jou past, kun je natuurlijk zelf uitvinden. Of combineer verschillende manieren en laat je haar nóg sneller groeien!

Hoe groeit haar eigenlijk?

Je wordt geboren met alle haarfollikels die je ooit zult hebben, waaronder ongeveer 80.000-120.000 op je hoofdhuid. Je haar groeit vervolgens vanuit een wortel aan de onderkant van een follikel onder je huid. Het bloed in je hoofdhuid gaat naar de follikel en levert zuurstof en voedingsstoffen aan de haarwortel, waardoor je haar groeit. Tijdens de groei duwt het haar door je huid en passeert het een olieklier. De olie uit deze klier maakt je haar glanzend en zacht.

Naarmate je ouder wordt, is het normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Sommige factoren zoals genetica kunnen dit aantal echter verhogen.

Lees ook: oorsuizen? Oma weet raad

Oma weet raad haren sneller groeien

Tips om je haren sneller te laten groeien

Lange, gezonde en glanzende haren wilt natuurlijk iedereen. Maar hoe laat je nou je haar sneller groeien? Oma weet gelukkig raad en heeft alle tips op een rijtje gezet!

Eet gezond

Helaas kunnen we niet alles beïnvloeden om ons haar te laten groeien. Er zijn echter wel een aantal dingen die we kunnen vermijden die een verminderde groei en meer vervelling kunnen veroorzaken.

Haargroei heeft een relatief lage prioriteit voor je lichaam. Staat je lichaam bijvoorbeeld onder stress? Dan kan het zijn dat je haar minder prioriteit krijgt. Wanneer je beperkende diëten volgt, kan het zijn dat je lichaam niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt, en je haar niet de aandacht krijgt die je wilt dat het krijgt.

Plotseling gewichtsverlies kan ook tijdelijk haarverlies veroorzaken, bekend als telogen effluvium (TE) of diffuse alopecia.

Door uitgebalanceerd en gevarieerd te eten, behoud je de normale haargroei en bovendien sterke en glanzende haren.

Lees ook: oma’s tips tegen obstipatie

Vitamines en mineralen

Het is dus belangrijk om een uitgebalanceerd en gevarieerd eetpatroon aan te houden, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Bepaalde vitamines dragen bij aan een normale haargroei en sterk en glanzend haar. Dit zijn:

 • vitamine B8 (biotine)*
 • seleen*
 • zink*

Probeer producten met cafeïne

(Producten met) cafeïne kan plaatselijk worden gebruikt om je haargroei een boost te geven.

Etherische oliën

Etherische oliën ruiken niet alleen lekker, maar kunnen ook helpen de haargroei te bevorderen. Probeer de volgende oliën bijvoorbeeld eens uit:

 • rozemarijnolie
 • pepermuntolie
 • jojoba-olie
 • lavendelolie

Lees ook: wallen onder de ogen? Oma weet raad!

Verwen jezelf met een hoofdhuidmassage

Een hoofdhuidmassage kan ontspanning bieden, stress verlichten en de gezondheid van je haar een boost geven. Hierdoor zou je de bloedvaten onder de huid kunnen verwijden.

Je kunt een professionele hoofdhuidmassage krijgen of thuis een doe-het-zelf massage doen.

oplossing haargroei verbeteren

Cosmetische behandelingen voor je haren

Ook zijn er inmiddels cosmetische behandelingen om haargroei te bevorderen. Er bestaan verschillende behandelingen met verschillende prijskaartjes. Of een behandeling nodig is en welke precies, kun je het beste aan een specialist vragen.

Vermijd warmte

De hitte van krultangen, haardrogers en stijltangen kan je haar beschadigen en breuken veroorzaken. Om haarbeschadiging te beperken, kun je proberen deze producten minder vaak te gebruiken en de temperatuur te verlagen wanneer je ze gebruikt.

Er bestaan ook producten die je haar helpen om de hitte aan te kunnen. Ze vormen een barrière die vochtverlies helpt te voorkomen. Gebruik deze producten voordat je jouw stijltang of krultang gebruikt. Op deze manier kun je je haar zo veel mogelijk beschermen.

Lees ook: opgeblazen buik? Oma weet raad!

Raadpleeg een arts voor je haargroei

Heb je echt last van veel haarverlies? Voordat je aan de slag gaat met medicijnen of andere middelen is het altijd verstandig eerst je huisarts te raadplegen. Samen kunnen jullie kijken naar de beste oplossing voor je haarverlies.

Doe rustig aan met het kleuren van je haar

Het gebruik van haarverf kan de sterkte en dikte van je haar aantasten, wat kan leiden tot haarbeschadiging. Je haar wordt vooral niet blij van blonderen, waarbij je haar wordt ontkleurd en vervolgens gekleurd.

Je haar kleuren, met name blonderen, wordt je haar niet blij van.

Ga regelmatig naar de kapper

Je haar om de paar maanden knippen kan de groei van gezond haar stimuleren. De kapper verwijdert namelijk gespleten haarpunten en voorkomt dat ze verder splijten en haarbreuk veroorzaken.

Regelmatig knippen zal je haar echter niet sneller laten groeien. Je haar groeit ongeveer een halve centimeter per maand, ongeacht hoe vaak je het knipt. Toch kan je haar een stuk voller lijken, omdat je haar geen gespleten haarpunten meer heeft.

Lees ook: grootmoeders tips tegen hoge bloeddruk

behandeling haar sneller laten groeien

Bescherm je haar terwijl je slaapt

Slaap is ontzettend belangrijk voor verschillende lichaamsprocessen. Zorg ervoor dat je elke nacht tussen de 7-9 uur slaap krijgt. Niet genoeg slapen vermindert de productie van melatonine door je lichaam, een hormoon dat een rol speelt bij het reguleren van haargroei.

Gebruik eventueel een zijden of satijnen kussensloop om wrijving en klitten te voorkomen die haarbreuk kunnen veroorzaken. Ga bovendien niet slapen met nat haar. Op nat haar liggen kan je lokken verzwakken en leiden tot afbreken of klitten.

Verminder stress

(Langdurige) stress is niet goed voor je lichaam. Bovendien kan chronische stress leiden tot haaruitval. Stress kan ervoor zorgen dat je follikels in een rustfase gaan waarin ze haar uitvallen in plaats van nieuwe strengen te laten groeien.

Stress is niet goed voor ons lichaam, ook niet voor ons haar.

Lees ook: wat te eten bij diarree? Oma weet raad!

Enkele tips om je te helpen stress te verminderen zijn:

 • sporten
 • mediteren
 • in een dagboek schrijven
 • evenwichtig en voedzaam eten

Hoe kan ik mijn haargroei op natuurlijke wijze bevorderen?

Je kunt het aantal haarzakjes dat je hebt helaas niet veranderen. De volgende tips kunnen je echter wel helpen om je haargroei op natuurlijke wijze te vergroten:

 • eet een uitgebalanceerd, voedzaam dieet
 • zorg dat je voldoende biotine, seleen en zink consumeert
 • vermijd het gebruik van haarverf
 • minimaliseer de hitte van stylingapparaten
 • vermijd stress en slaap voldoende

Als al deze tips niet werken, praat dan met een dokter over andere opties. Dit kunnen onder andere topische crèmes en shampoos zijn, orale medicijnen of in andere gevallen haartransplantatie.

Lees ook: vastzittend slijm oplossen? Oma weet raad!

Vrouw met natuurlijk lang haar

Welke kapsels bevorderen een gezonde haargroei?

Geen enkel kapsel kan een gezonde haargroei direct bevorderen. Natuurlijke kapsels die niet veel onderhoud nodig hebben, kunnen echter schade aan je haarzakjes voorkomen. Sommige kapsels kunnen je haar beschadigen, zoals paardenstaarten, knotjes en andere strakke looks. Trek je haar niet strak met elastiekjes, clips, haarbanden of andere accessoires die je haarwortels kunnen beschadigen.

Samenvatting

Om je haar sneller en gezonder te laten groeien, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen. Voeding speelt een cruciale rol, met een dieet rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Hitte vermijden, stress verminderen en regelmatig de kapper bezoeken helpen ook om je haar gezond te houden.

Producten met cafeïne, etherische oliën en hoofdhuidmassages kun je ook proberen toe te passen. Probeer ook (te) strakke haarstijlen te vermijden en zorg voor een goede nachtrust.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Verder lezen: wat te doen tegen maagzuur? Oma weet raadt!

oma weet raad haar sneller laten groeien

Over dit artikel

Dit artikel over oma weet raad haar sneller laten groeien is voor het eerst gepubliceerd op 5 april 2024. Niet alleen willen we natuurlijk langere lokken, we willen ook meer volume. 

Bronnen

Je las een artikel in de categorie: 

 • oma weet raadt haar sneller laten groeien

https://vitamines.com/oma-weet-raad/haar-sneller-laten-groeien/