Collageen uit Urk | Vitamines.com


Wat is collageen uit Urk?

Collageen uit het dorpje Urk wordt gezien als hét supplement voor een stevigere huid. De vermeende voordelen van collageen poeder zijn zelfs zo vaak benoemd dat mensen Herbolist collageen in poedervorm toevoegen aan smoothies, koffies of hun muesli.

Maar wat is collageen eigenlijk en waarom zou je het specifiek uit Urk kopen? Precies die vragen gaan we in dit artikel te beantwoorden.

Wat is collageen?

Collageen is feitelijk een eiwit dat van nature gewoon door het lichaam wordt gemaakt. Het is het belangrijkste structurele bestanddeel van bindweefsel en geeft stevigheid en elasticiteit aan je huid, pezen, ligamenten, bloedvaten en darmslijmvlies.

Collageen is tevens het meest dominante eiwit in je lichaam, want het maakt ongeveer 30% uit van alle eiwitten in je lichaam. Er zijn 28 soorten collageen, maar de vier meest voorkomende zijn:

  • Type 1: Dit type collageen is verantwoordelijk voor de sterkte en weerstand van al het bindweefsel. Het is goed voor 80 tot 90% van het collageen in de huid, maar het komt ook voor in andere weefsels zoals pezen, ligamenten, botten en het hoornvlies in het oog.
  • Type 2: Type II bevindt zich in de gewrichten en tussenwervelschijven van je wervelkolom en biedt weerstand tegen druk.
  • Type 3: Dit type maakt ongeveer 15% uit van het huidcollageen. Het is betrokken bij de eerste fasen van wondgenezing en komt voor in organen, slagaders en spieren. Type 3 biedt cellen een flexibele ondersteuning.
  • Type 4:  is betrokken bij de aanhechting en ondersteuning binnen de lagen van je huid.

Na verloop van tijd produceert het lichaam minder collageen. Dit is een volkomen normaal onderdeel van het ouder worden, maar sommige externe factoren kunnen het verlies van collageen versnellen, waaronder het roken van sigaretten, UV-straling en milieuvervuiling.

Het beperken van deze risicofactoren kan je bestaande collageen beschermen, maar je kunt ook overwegen om collageenpoeder uit Urk te kopen om je niveau te verhogen.

Waaruit bestaat collageenpoeder uit Urk?

Het Urker collageenpoeder bestaat uit kleine stukjes dierlijk collageen. Om het poeder te maken, gebruiken fabrikanten chemische processen om de huid, botten, longen, weefsels, pezen en andere bindweefsels van dierlijke bronnen af te breken. Het resultaat zijn kleine bouwstenen van eiwitten (collageen peptiden), die makkelijker opneembaar zijn.

De meest voorkomende bron van collageenpoeder is rundvlees, maar sommige worden gemaakt van viscollageen. Viscollageen uit Urk is meestal afkomstig van de huid, schubben en botten van vissen, zoals kabeljauw, zalm of tilapia.

Maar let op: collageenpoeders zijn geen complete eiwitten, wat betekent dat ze niet alle negen essentiële aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft. Collageen supplementen uit Urk Ze bevatten er meestal maar twee of drie. Collageenpoeder kan dus bijdragen aan je eiwitinname, maar het zou niet je belangrijkste eiwitbron moeten zijn.

Viscollageen uit Urk komt van vissenhuid.

Het is overigens mogelijk om ‘vegan collageen’ in Urk te kopen, maar het is echter geen écht collageen, omdat het niet dezelfde collageeneiwitten heeft als dieren. In plaats daarvan bevat het meestal plantaardige ingrediënten die de collageenproductie ondersteunen, zoals aminozuren, vitamine C en mineralen.

Voordelen van collageen poeder

Heel veel van de gezondheidsvoordelen van collageen hydrolysaat wordt nog onderzocht, dus er is niet genoeg bewijs om algemene beweringen te doen. De veronderstelde voordelen treden ook niet op bij iedereen die ze gebruikt.

Bovendien is het mogelijk dat het innemen van collageen supplement uit Urk gedurende een paar weken geen merkbare verschillen oplevert die je specifiek aan collageen kunt koppelen.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat anekdotische resultaten vaak enorm worden overdreven. Degenen die collageen aan hun dieet toevoegen, moeten misschien ook andere belangrijke veranderingen aanbrengen in dieetplan.

Als je deze beperkingen en nadelen onderkent, kun je veel realistischere verwachtingen ontwikkelen over de mogelijke voordelen van collageen, ook als deze uit Urk afkomstig is.

Urk

Hoe gebruik je viscollageen uit Urk?

Als je erover denkt om viscollageen uit Urk aan je routine toe te voegen, zul je het fijn vinden om te horen dat dit erg makkelijk kan. Je kunt viscollageen namelijk in bijna elke drank mengen, zoals smoothies, limonade, sap, koffie, thee of simpelweg gewoon water.

Je kunt dit Urker collageen ook toevoegen aan beslag voor gebak en gebakken producten zoals koekjes, pannenkoeken en snel brood, net als elk ander droog ingrediënt. Een andere optie is om viscollageen poeder door havermout, yoghurt of soep te roeren, en dan vooral als je op zoek bent naar een makkelijke optie.

Hoeveel collageen poeder per dag?

De meeste mensen om te beginnen geen collageen poeder nodig, dus er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of richtlijn. Dat gezegd hebbende, wordt meestal een dagelijkse dosis van 2,5 tot 5 gram collageen per dag geadviseerd.

Ter referentie: de meeste Urkse viscollageen supplementen op de markt leveren ongeveer 10 tot 20 gram per portie, wat ruim boven deze hoeveelheden ligt.

Je kunt het beste de instructies op de verpakking van het product volgen en, als je dat kunt, praten met een geregistreerde diëtist of andere zorgverlener die je de beste dosering voor jouw behoeften kan geven.

Leer meer over: Collageen tekort symptomen

urkse collageen

Mogelijke bijwerkingen van Urkse collageen

Hoewel de meeste mensen Urkse collageen poeders zonder problemen kunnen gebruiken, kan in bepaalde gevallen collageen bijwerkingen veroorzaken. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere verminderde eetlust, een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree.

Collageenpoeder kan ook een allergische reactie veroorzaken als je allergisch bent voor een ingrediënt in het product. Collageenpeptiden kunnen immers afkomstig zijn van verschillende dierlijke bronnen, waarvan sommige veelvoorkomende allergenen zijn, met name vis en schaaldieren in Urkse viscollageen.

De symptomen van een voedselallergie variëren sterk, maar veel voorkomende symptomen zijn buikkrampen, moeite met slikken, piepende ademhaling, overgeven en netelroos. Dus als je een voedselallergie hebt, doe jezelf dan een plezier en controleer de ingrediënten voordat je collageenpoeder gaat gebruiken.

Conclusie

Collageen is een dominante eiwit in ons lichaam en speelt een cruciale rol in de stevigheid en elasticiteit van de huid en gewrichten. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af, maar rundercollageen of viscollageen uit Urk bieden een optie om collageen inname te verhogen.

Verder lezen over: Collageen maskers

Urk

Waar ligt Urk?

Urk is een gemeente en plaats in de provincie Flevoland en voordat de Zuiderzee werd ingepolderd als onderdeel van de Zuiderzeewerken, was Urk een eiland. De inwoners staan bekend als ‘Urker’ en hebben een sterke gemeenschapszin, met een unieke cultuur, taal en tradities. De visserij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en economie van Urk en daarom komt ook viscollageen van origine uit de Urkerweg in dit dorp.

Gezondheid van de huid

Als je bedenkt dat Urker collageen zo’n grote rol speelt in de huid, is het geen verrassing dat veel van de beweerde voordelen van suppletie betrekking hebben op de gezondheid van de huid. Volgens Urkse bedrijven suggereert huidonderzoek dat het kan helpen de elasticiteit, textuur en hydratatie van de huid te verbeteren, evenals het verschijnen van rimpels.

In een klein onderzoek uit 2018 werd bijvoorbeeld aangetoond dat collageenpeptiden de hydratatie, elasticiteit en rimpels verbeterden bij mensen met een verouderde huid. Een ander klein onderzoek uit 2021 had vergelijkbare resultaten, toen bleek dat collageenpeptiden de barrièrefunctie van de huid verbeterden door de hydratatie van de huid te verhogen.

urkerland collageen

Gezondheid van gewrichten

Supplementen met collageen kunnen ook de gewrichten ten goede komen. Een mogelijk mechanisme is het potentiële vermogen van collageen om ontstekingen te verminderen, zegt Schleiger. Dit effect werd waargenomen in een klein onderzoek uit 2021, waar collageenpeptiden gewrichtspijn en stijfheid bij gezonde volwassenen verminderden.

Ook verbeterde collageen in een onderzoek uit 2022 de kniefunctie bij volwassenen met activiteitsgerelateerde gewrichtsklachten. De onderzoekers merkten op dat, hoewel de exacte mechanismen onduidelijk zijn, de ontstekingsremmende effecten van collageen mogelijk een rol spelen.

Tot slot bleek uit een overzicht van 15 onderzoeken uit 2021 dat supplementen met collageenpeptiden verband houden met een verbeterde gewrichtsfunctie en minder gewrichtspijn. Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er is meer onderzoek nodig om de voordelen van collageen voor de gezondheid van gewrichten volledig te begrijpen.

Bekijk ook: Collageen voor en na

Probiotica

Als het gaat om de gezondheid van de darmen, staan voedingsstoffen zoals probiotica en vezels enorm vaak in het middelpunt, maar Urker collageen verdient eigenlijk ook een plekje in de schijnwerpers. Volgens Urkers kan dit komen door het effect van viscollageen op de darmbarrière, die een cruciale rol speelt bij het handhaven van de integriteit van het maagdarmkanaal en het voorkomen dat schadelijke stoffen het darmkanaal binnendringen.

Collageen bevat de aminozuren glycine, proline en glutamine en deze aminozuren zijn betrokken bij de productie van eiwitten die het darmslijmvlies vormen en de barrière tegen gifstoffen en ziekteverwekkers versterken. De ontstekingsremmende effecten van collageen kunnen ook een rol spelen, want chronische ontstekingen in de darmen kunnen volgens Urkse collageen producenten bijdragen aan verschillende maag-darmaandoeningen (zoals het prikkelbare darmsyndroom of inflammatoire darmziekten).

Over dit artikel

Deze blogpost over collageen uit Urk is voor het eerst gepubliceerd op maandag 30 oktober 2023. Heb je vragen over runder of viscollageen voor je nagels of huidverzorging, of zoek je juist een supplement van koeien in je schoonheidssalon? Wij geven graag skincare advies via support@vitamines.com.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-uit-urk/