Collageen type 1, 2 & 3: functies & voordelen


Nu er steeds meer collageenpoeders op de markt komen, vraag je je misschien af: wat zijn de verschillen tussen collageen type 1, 2 en 3? En welk type collageen is geschikt voor jou?

Een beknopte samenvatting van de verschillen tussen collageen typen 1, 2 en 3:

 • Collageen type 1: Minimaliseert fijne lijntjes en rimpels en verbetert de elasticiteit en hydratatie van de huid. Het helpt niet alleen bij de wederopbouw van je spieren, ogen, botten en wervelkolom, het is ook goed voor het versterken van je nagels en het helpen groeien van sterker, dikker haar.
 • Collageen type 2: Maakt het grootste deel uit van de eiwitmoleculen in je kraakbeen, het bindweefsel dat je botten beschermt bij de gewrichten, in je ruggenwervelschijven en je ogen, waardoor het een krachtige manier is om de gezondheid van je gewrichten te ondersteunen.
 • Collageen type 3: Komt in grote hoeveelheden voor in je darmen, spieren, bloedvaten en de baarmoeder. Het wordt meestal samen met type I collageen gebruikt voor darmgenezing en om de elasticiteit en hydratatie van de huid te verbeteren.

Lees verder voor de functies van collageen type 1, 2 en 3 en welke bronnen hiervoor het beste zijn.

Wat zijn de verschillende typen collageen?

Er zijn 28 soorten collageen en het menselijk lichaam produceert van nature zijn eigen collageen. Sommige consumenten zijn geïnteresseerd in het verhogen van hun natuurlijke collageenniveaus door middel van supplementen.

De meest gebruikte typen collageen in supplementen zijn:

 • Collageen type 1
 • Collageen type 2
 • Collageen type 3

Deze collageen soorten zijn er in drie verschillende vormen: Gehydrolyseerd collageen (collageenpeptiden, collageen poeder, collageenhydrolysaat en gehydrolyseerde gelatine), gelatine en ongedenatureerd type 2 collageen (UC-II).

Er wordt gesuggereerd dat gehydrolyseerd collageen het makkelijkst te gebruiken is door het lichaam omdat het de meest afgebroken vorm is. Door collageen te koken ontstaat gelatine collageen, de meest basale vorm van collageen. Van UC-II wordt wel verondersteld dat deze het moeilijkst door het lichaam kan worden afgebroken.

De ingrediënten van collageensupplementen komen uit verschillende bronnen. Rundercollageen gemaakt van koeien bevat type 1 en 3. Viscollageen van vis bevat type 1 & 2. Collageen van kippen bevat type 2 en collageen van eierschalen bevat type 1 & 5.

collageen types

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en een van de belangrijkste bouwstenen voor je botten, huid, haar, spieren, pezen en ligamenten. De vezelachtige structuur wordt gebruikt om bindweefsel sterk en veerkrachtig te maken, zodat het rek kan weerstaan.

Hoewel je lichaam van nature collageen aanmaakt, neemt de productie ervan af naarmate je ouder wordt. Met het ouder worden verandert collageen in de diepe lagen van de huid van een strak georganiseerd netwerk van vezels in een los, ongeorganiseerd doolhof.

Bijkomende factoren die ervoor zorgen dat de productie sneller afneemt zijn blootstelling aan de zon, roken, overmatig alcoholgebruik, slaapgebrek en een zittende levensstijl. Blootstelling aan omgevingsfactoren kan collageenvezels ook beschadigen, waardoor ze minder dik en sterk worden, wat leidt tot rimpels aan het huidoppervlak.

In voeding komt collageen van nature alleen voor in het bindweefsel van dieren. Kippenhuid, varkenshuid, rundvlees en vis zijn allemaal uitstekende voedingsbronnen van collageen. Voedingsmiddelen die gelatine bevatten, zoals bottenbouillon, leveren ook collageen.

Welke collageen types zijn er allemaal?

Er is wat discussie over het exacte aantal collageen typen die er zijn. Sommige wetenschappers geloven dat het er 16 zijn, terwijl anderen beweren dat het er 28 zijn.

In de wereld van supplementen en voeding zijn er 5 hoofdtypen collageen (I, II, III, V, X), waarvan collageen type 1, 2 en 3 het meest voorkomen in de allerbeste collageen poeders. Daarom gaan we deze drie types in dit artikel verder behandelen.

Meestal worden collageen types op het etiket en in wetenschappelijke artikelen aangeduid met Romeinse cijfers.

vrouw met gezonde ogen

Collageen type 1

Collageen type 1 (CI) vormt de huid, botten, pezen, kraakbeen, hoornvlies en het bindweefsel. Mensen nemen type 1 collageen in de hoop dat het de gezondheid en functie van deze lichaamsdelen verbetert of ze herstelt na een verwonding.

Er zijn verschillende vormen waarin type 1 collageen beschikbaar is. Gehydrolyseerd collageen is een van de meest populaire vormen, waarbij het collageen weer wordt afgebroken in hele kleine en gemakkelijk absorbeerbare peptiden. Dit maakt een snellere opname en benutting door het lichaam mogelijk, zo is de gedachte.

collageen type 1

Waar is type 1 collageen goed voor?

Type 1 collageen speelt een cruciale rol in de gezondheid en het herstel van de huid. Het bevordert de elasticiteit en hydratatie van de huid, helpt bij het verminderen van rimpels en droogheid, en ondersteunt het natuurlijke herstelproces van de huid. Mensen die hun huid willen verjongen en de tekenen van veroudering willen tegengaan, kunnen baat hebben bij supplementen van dit type.

Ook voor de botgezondheid is type 1 collageen van groot belang. Zo ondersteunt het de botdichtheid en structuur. Dit is vooral belangrijk voor ouderen en postmenopauzale vrouwen, die geconfronteerd kunnen worden met het risico van botverlies en osteoporose.

Bovendien draagt dit type collageen bij aan de gezondheid van pezen en ligamenten, die cruciaal zijn voor de mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam. Een adequate inname van CI kan helpen om de pezen en ligamenten sterk en gezond te houden.

Collageen type 1 is ook bekend als:

Collageen type-1 moet niet verward worden met:

 • Keratine (een ander eiwit voor huid, haar en nagels)

Collageen type 2

Collageen type 2 (CII) is een soort eiwit dat veel voorkomt in het kraakbeen van gewrichten. Er zijn voedingssupplementen van dit collageen die mensen kunnen nemen, en je kunt deze collageen kopen in twee soorten: ongedenatureerd en gehydrolyseerd.

Ongedenatureerd collageen wordt maar een beetje bewerkt en dat gebeurt op een lage temperatuur, zodat het meeste van het eiwit heel blijft. Gehydrolyseerd collageen wordt sterker bewerkt met hitte, zuur en enzymen waardoor het eiwit in kleinere stukjes wordt gebroken.

collageen type 2

Waar is type 2 collageen goed voor?

Het lijkt erop dat ongedenatureerd collageen goed is voor mensen met gewrichtspijn, vooral bij aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis. Gehydrolyseerd collageen kan mogelijk goed zijn voor de huid en kan ook helpen bij gewrichtspijn.

Er wordt gedacht dat type 2 collageen helpt bij gewrichtspijn omdat het iets doet met het immuunsysteem. Het zou kunnen dat de eiwitten in CII helpen om speciale cellen te maken in de darmen, die dan stoffen maken die ontstekingen tegengaan. Die stoffen zouden dan kunnen helpen om de ontsteking en schade in de gewrichten te verminderen.

Maar bij gehydrolyseerd collageen is dit effect misschien anders, omdat de sterke bewerking de actieve stukjes van het eiwit afbreekt. Toch zou dit type collageen in grote hoeveelheden nog steeds kunnen helpen tegen gewrichtspijn, omdat het de bouwstenen levert om beschadigd weefsel te herstellen.

Collageen type is ook bekend als:

Type-II Collageen moet niet verward worden met:

 • Colostrum (ander eiwit met een vergelijkbare naam)

Collageen type 3

Collageen type 3 (CIII) is een belangrijk structureel eiwit dat voornamelijk wordt aangetroffen in de huid, bloedvaten en inwendige organen. Net als type 2 collageen zijn er supplementen van type 3 collageen beschikbaar die de gezondheid van de huid en het bindweefsel kunnen bevorderen.

Er zijn verschillende verwerkingsmethoden voor collageen type 3 waaronder het gebruik van enzymatische hydrolyse om gehydrolyseerd collageen te produceren. Dit proces breekt het eiwit weer af in kleinere en meer verteerbare peptiden, waardoor het gemakkelijker door je lichaam wordt opgenomen.

collageen type 3

Waar is type 3 collageen goed voor?

Type 3 collageen is essentieel voor het behoud van de huidelasticiteit en huidhydratatie. Het ondersteunt de integriteit, elasticiteit en stevigheid van de huid. Daarnaast speelt het een rol in de structuur en functie van bloedvaten en organen zoals de lever en de longen.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een adequate inname van CIII de huidtextuur en huidelasticiteit kan verbeteren en kan bijdragen aan het verminderen van tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Omdat het rijkelijk aanwezig is in bloedvaten, kan een adequate inname ook bijdragen aan de vasculaire gezondheid.

Net als type 2 collageen, kan type 3 collageen immunomodulerende effecten hebben, maar dit moet nog wel verder onderzocht worden. De invloed van collageen type 3 op de integriteit van het bindweefsel maakt het een interessant voedingssupplement voor mensen die hun huid-, vasculaire- en bindweefsels willen ondersteunen.

Collageen type 3 is ook bekend als:

 • CIII
 • Gehydrolyseerd collageen
 • Collageenpeptiden
 • Huidcollageen
 • Vasculair collageen

Type-III Collageen moet niet verward worden met:

 • Elastine (ander eiwit dat ook bijdraagt aan de huidelasticiteit)

Veelgestelde vragen

Welk type collageen voor de huid?

Als je op zoek bent naar collageen ter ondersteuning van een gezonde huid, is type 1 een topkeuze omdat het letterlijk een bouwsteen van de huid is. Over het algemeen neemt onze collageenproductie op natuurlijke wijze af naarmate we ouder worden, en daarom kiezen veel mensen voor een collageen masker of poeder met type 1 collageen om een gezonde huid te ondersteunen en de elasticiteit van de huid te verbeteren.

Welk type collageen voor de ogen?

Van collageen type 2 wordt gezegd dat deze goed voor de ogen is, omdat type 2 een cruciale rol speelt in de gezondheid van het oogweefsel. Het is rijkelijk aanwezig in het glasvocht van het oog, dat helpt bij het handhaven van de vorm en gezondheid van het oog.

Collageen type 2 supplementen kunnen mogelijk helpen bij het behouden en verbeteren van de ooggezondheid, inclusief de hydratatie en integriteit van het oog. Bovendien kan het de symptomen van aandoeningen zoals droge ogen en andere degeneratieve oogaandoeningen verminderen door de structurele integriteit en functionaliteit van het oog te ondersteunen.

welk type collageen vrouw

Conclusie: welk type heb ik nodig?

Als je overweegt om een collageen drank te kopen, is het altijd belangrijk om te onthouden dat het lichaam van nature zijn eigen collageenvoorraden heeft en meer kan halen uit een gezond dieet. Lopende onderzoeken kunnen directe voordelen van collageensupplementen onthullen, maar het lichaam gebruikt aminozuren altijd op de manier die het zelf goeddunkt.

Wat de geadverteerde resultaten van specifieke collageensupplementen ook zijn, ze zullen waarschijnlijk nooit de voordelen van gezond eten en een gezonde levensstijl vervangen. Hoewel sommige consumenten positieve resultaten melden, bijvoorbeeld de cosmetische voordelen van sommige collageenproducten voor vrouwen, zijn er meer kwantitatieve gegevens nodig.

Tot slot moet iedereen die collageen poeders of pillen overweegt om een specifiek probleem aan te pakken, éérst zijn of haar arts raadplegen. Collageensupplementen kunnen een slechte wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, allergieën en onderliggende medische aandoeningen.

Collageen typen

Over dit collageen artikel

Dit artikel over de functie van collageen types 1, collageen type II, III en andere collageentypes is voor het eerst gepubliceerd op 16 oktober 2023. Collagen peptides, rijk aan aminozuren, versterken weefsels, gewrichten en bevorderen de elasticiteit van de huid, waar elastine ook een cruciale rol speelt. De voedingswaarde van paleo-vriendelijke bronnen zoals bouillon wordt verhoogd door de toevoeging van vitaminen, cofactoren en antioxidanten. Deze combinatie ondersteunt niet alleen de skincare, maar heeft ook een positieve invloed op de bioflora en hormoonbalans. Energetica en vetzuren in een handige protein bar kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren en de concentratie en geheugen verbeteren. Chondroitine helpt bij artrose, terwijl enzymen de tolerantie voor verschillende voeding verbeteren. Rooibosthee verrijkt de gemoedstoestand, libido en ondersteunt de luchtwegen.

Bronnen

https://vitamines.com/collageen-type-1-2-3/