Collageen poeder: wat is het & werkt het tegen rimpels?


Collageen is een belangrijk bestanddeel van botten, huid, spieren en andere lichaamsdelen. Mensen kopen soms collageen poeder om onder andere de gezondheid van huid, haar en nagels te ondersteunen, maar helpt het echt?

Wat is collageen?

Collageen is veruit het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Het is het hoofdbestanddeel van bindweefsel waaruit weer verschillende lichaamsdelen bestaan zoals de pezen, ligamenten, huid en spieren.

Collageen heeft veel belangrijke functies, waaronder het geven van structuur aan je huid en het versterken van je botten. Er zijn 28 soorten collageen waarvan de vier typen hieronder de meest voorkomende zijn.

Collageen typen Waar zit het in?
Colalgeen type 1 Vooral gevonden in het bindweefsel
Collageen type 2 Te vinden in gewrichten en tussenwervelschijven
Collageen type 3 Vooral te vinden in de huid en bloedvaten
Collageen type 4 Bestanddeel van je nieren, binnenoor en oogleens

Doordat collageen zo belangrijk wordt gevonden zijn er ook collageen poeders zeer populair geworden. De meeste zijn gehydrolyseerd collageen, wat betekent dat het collageen is afgebroken om het makkelijker opneembaar te maken.

Deze supplementen worden op Vitamines.com gekocht in poedervorm, maar zijn ook verkrijgbaar in capsules. De soorten collageen in supplementen variëren, sommige bevatten één of twee soorten, terwijl andere er wel vijf bevatten.

Wat doet collageen poeder?

Collageen poeder is een gehydrolyseerde versie van collageen uit dierlijk weefsel, is een afgebroken versie van collageen waarvan wordt aangenomen dat het makkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Het wordt vaak ook collageenpeptiden of collageenhydrolysaat genoemd.

Collageen komt van nature al voor in ons lichaam en helpt bij een groot aantal functies zoals het herstellen van de huid, het versterken van botten, het vergroten van de spiermassa en het verlichten van gewrichtspijn. Ons lichaam maakt van nature collageen aan uit de eiwitten en voedingsstoffen in het voedsel dat we eten.

Omdat het menselijke lichaam op 25-jarige leeftijd steeds minder collageen aanmaakt, is men poeders gaan produceren, met het idee dat daarmee het natuurlijke collageenverlies kan worden aangevuld, en het verouderingsproces wordt vertraagd.

Voordelen van collageen poeders Nadelen van collageen poeders
Collageen poeders bevatten aminozuren die nodig zijn voor alledaagse functies. Onderzoek op dit gebied is beperkt en de steekproeven zijn klein.
Aanwijzingen dat collageen poeders nuttig kan zijn bij wondgenezing en huidveroudering. Bewijzen zijn anekdotisch en niet altijd toe te schrijven aan het collageenpoeder zelf.
Orale collageen supplementen kunnen mogelijk huidveroudering verminderen.
Collageen poeder kan mogelijk helpen bij gewrichtspijn.
Werkt als een signaal voor het lichaam om meer collageen aan te maken voor een jongere huid.

Hoe kun je collageenverlies voorkomen?

Helaas is het echt onmogelijk om aan de leeftijd gerelateerd collageenverlies te voorkomen, maar gelukkig is het wél mogelijk om dit proces te vertragen.

Het roken van sigaretten en het drinken van overmatige hoeveelheden alcohol hebben een negatieve invloed op de collageenproductie, net als een dieet met veel voorbewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers.

Aan de andere kant kan het leiden van een gezonde levensstijl door het volgen van een voedingsrijk dieet en het vermijden van roken en alcoholgebruik helpen bij het vertragen van leeftijdsgerelateerde veranderingen in collageen en het verminderen van tekenen van veroudering zoals rimpels.

collageen poeder

Het vermijden of verminderen van de inname van bepaalde voedingsmiddelen en dranken en het verhogen van de inname van andere voedingsmiddelen en dranken kan helpen om het collageenbehoud en de algehele gezondheid van de huid te ondersteunen.

Ook kan het volgen van een dieet met veel hoogwaardige eiwitten en plantaardig voedsel zoals fruit en groenten, die collageen-ondersteunende en beschermende voedingsstoffen bevatten, ook helpen om de collageenvoorraden te beschermen en collageenbeschadiging en collageenverlies te voorkomen.

Waar zit collageen in voeding?

Voedingsmiddelen die gelatine bevatten, zoals bottenbouillon, leveren collageen. Gelatine is een eiwitsubstantie die is afgeleid van collageen dat is bewerkt. Collageen zit in het bindweefsel van dieren. Voedingsmiddelen zoals kippenhuid, varkenshuid, rundvlees en vis zijn dus bronnen van collageen.

Lees meer over: Waar zit collageen in?

Vitamine C is cruciaal voor de collageensynthese, dus je moet er ook voor zorgen dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan deze vitamine, zoals citrusvruchten, broccoli en paprika’s.

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of het eten van collageenrijke voedingsmiddelen helpt om de collageenniveaus in je lichaam te verhogen, omdat ze misschien niet dezelfde voordelen hebben als supplementen.

Spijsverteringsenzymen breken het collageen in voedsel af in individuele aminozuren en peptiden. Het collageen in supplementen is echter al afgebroken, of gehydrolyseerd, en daarom wordt aangenomen dat het efficiënter wordt opgenomen dan collageen uit voedsel.

Collageen is het meest voorkomende eiwit.

Waar is collageen poeder goed voor?

Collageen wordt gevonden in bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen. Het biedt structurele ondersteuning aan weefsels en is goed voor belangrijkel cellulaire processen in je lichaam, waaronder:

  • Weefselherstel
  • Immuunrespons
  • Cellulaire communicatie
  • Celmigratie, een proces dat noodzakelijk is voor weefselbehoud

Fibroblasten

Bindweefselcellen genaamd fibroblasten produceren en onderhouden collageen. Naarmate mensen ouder worden, raakt hun collageen gefragmenteerd, wordt de functie van fibroblasten aangetast en vertraagt de productie van collageen.

Elastine

Deze veranderingen, samen met het verlies van een ander belangrijk structureel eiwit genaamd elastine, leiden tot tekenen van veroudering zoals een verslapte huid en rimpels.

Werkt collageen poeder tegen rimpels?

Huidveroudering is een continu proces dat samenhangt met een afname van de fysiologische functie van de huid. Veroudering heeft een nadelig effect op het bindweefsel in de huid, wat leidt tot afname van elastine- en collageenvezels en dus tot fijne lijntjes en rimpels.

Bovendien vermindert veroudering de productie van proteoglycanen en glycosaminoglycanen (zoals hyaluronzuur) in de huid, evenals kraakbeen. Als gevolg hiervan verzwakt het huidweefsel, verliest het zijn integriteit en wordt de huid droog, niet in staat om voldoende vocht vast te houden.

In onderzoek is daarom collageen poeder gebruikt om de effecten daarvan nader te bekijken. Orale inname van collageen zou het vochtgehalte van de huid, vooral de hoornlaag, en de elasticiteit van de huid verbeteren, waardoor de hypothese is ontstaan dat collageen poeder werkt tegen rimpels en ruwheid.

collageen en hyaluron huid

Welke is het beste: collageen poeder of tabletten?

Dus welke collageen is het beste? Omdat collageen tabletten en collageen poeder vaak dezelfde gehydrolyseerde collageenpeptiden zijn, maakt het niet uit welke je het inneemt. Je lichaam zal de collageenpeptiden in beide toedingsvormen herkennen.

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur, want als je niet dagelijks collageen wilt innemen, is de poedervorm zowel voordeliger als gemakkelijker qua dosering aan te passen aan je dagelijkse behoefte. Ook kun je poeders makkelijker toevoegen aan je dagelijkse kopje koffie of smoothie.

Collageen recensies en ervaringen

Collageen is één van de meest verkochte supplementen op Vitamines.com en hierdoor hebben al veel klanten hun collageen poeder recensies en ervaringen gedeeld. Heb je ook een ervaring om te delen? Mail deze dan naar support@vitamines.com en we voegen deze toe aan deze pagina.

  • Ervaring van Sandra, 50 jaar uit Weert: “Mijn huid voelt steviger en gladder aan sinds ik collageen poeder gebruik. Rimpels en fijne lijntjes zijn verminderd, en ik krijg vaker complimenten dat ik er stralend uitzie.”
  • Ervaring van Jada, 34 jaar uit Almere: “Ik heb het gevoel dat mijn haren en nagels sterker zijn geworden sinds ik elke dag collageenpoeder inneem. Mijn huid heeft ook een mooie gloed, ik ben tevreden met de resultaten.”
  • Ervaring van Mandy, 42 jaar uit Middelburg: “Ik gebruik nu al vier maanden collageen en ik zie sinds een paar weken het effect ervan. Mijn huid voelt gehydrateerd, zacht en elastisch aan. De droogte en dofheid zijn verdwenen.”
  • Ervaring van Claudia, 47 jaar uit Bussum: “Ik ben zo’n zes weken geleden begonnen met het innemen van collageen en merk de eerste verbeteringen. Mijn haar lijkt minder uit te vallen, mijn nagels breken niet meer, en mijn huid heeft een gezonde gloed gekregen.

De meeste recensies over collageen die we ontvangen gaan over het verbeteren van de huidelasticiteit, het verminderen van rimpels en fijne lijntjes en het versterken van haren en nagels.

Ben je inmiddels ook ervaringsdeskundige op het gebied van collageen? Laat dan je recensie achter op collageen@vitamines.com dan kunnen we deze toevoegen op deze pagina.

6 voordelen van collageen poeders

Net als veel andere voedingssupplementen raden veel fabrikanten van collageen supplementen aan om ze elke dag in te nemen, met mooie beloftes over een gezondere huid, gezonde gewrichten en meer als je de aanwijzingen op het etiket opvolgt.

Maar wat gebeurt er echt als je elke dag aan de collageen poeders gaat? Hier zijn enkele dingen die je kunt zien, hoewel de resultaten van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Minder zichtbare huidveroudering

Na verloop van tijd verlies je collageen, wat resulteert in een huid die dunner, droger of minder elastisch kan zijn. Volgens een onderzoek is het 90 dagen lang elke dag innemen van collageen gekoppeld aan een betere hydratatie en elasticiteit in vergelijking met mensen die geen supplementen met collageen gebruiken.

Bovendien ervaren collageen gebruikers mogelijk minder rimpels op hun huid.

collageen huidveroudering

Beter herstel na weerstandstraining

Collageen is geen compleet eiwit omdat het het essentiële aminozuur tryptofaan mist. Maar er zijn aanwijzingen dat suppletie het herstel kan bevorderen als het gepaard gaat met weerstandstraining. Het is ook in verband gebracht met minder pijn en meer kracht voor degenen die ook aan weerstandstraining doen.

Mogelijk sterkere botten

In Nederland hebben volgens de RIVM ongeveer 800.000 mensen osteoporose, wat duidelijk maakt hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan de gezondheid van je botten om je botten zo lang mogelijk zo sterk mogelijk te houden.

Collageen heeft invloed op de sterkte en structuur van je botten. En het innemen van bepaalde collageenpeptiden kan helpen om de botmineraaldichtheid na de menopauze te verhogen en de botafbraak te verminderen, volgens een onderzoek uit 2018 gepubliceerd in Nutrients.

CT scan botten collageen

Verbeterde haargroei

Je haar is gemaakt van een proteïne genaamd keratine. En dit eiwit is gemaakt van aminozuren die van nature voorkomen in collageen. Daarom kan het innemen van collageen het lichaam voorzien van de aminozuren die nodig zijn om keratine te produceren.

Volgens een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, kan het innemen van collageen mensen helpen die extra ondersteuning nodig hebben bij het teruggroeien van het haar of om haaruitval te voorkomen.

Er zijn echter meer goed opgezette klinische onderzoeken met menselijke proefpersonen nodig om dit verband te bevestigen, omdat veel onderzoeken knaagdieren hebben gebruikt.

Snellere wondgenezing

Omdat collageen een bestanddeel van je huid is, kan voldoende collageen mogelijk het wondgenezingsproces helpen.

Uit een gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek uit 2020, gepubliceerd in Burns, bleek dat supplementen op basis van gehydrolyseerd collageen kunnen helpen om de wondgenezing te versnellen bij mensen bij wie 20% tot 30% van het lichaamsoppervlak is verbrand, waardoor ze minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven.

Gewrichtspijn

Een systematische review uit 2021, gepubliceerd in Amino Acids, ontdekte dat mensen die 5 tot 15 gram collageenpeptidesupplementen per dag kregen, minder gewrichtspijn hadden en minder functioneerden dan mensen die geen collageen innamen.

Het innemen van een collageen poeder kan dus mogelijk mensen helpen die last hebben van gewrichtspijn. Niet iedereen zal echter minder gewrichtspijn ervaren en er is meer onderzoek nodig om de precieze mechanismen te begrijpen.

Collageen poeder bijwerkingen

Bijwerkingen van collageen poeder en capsules, vloeistoffen of gummies zijn zeldzaam. Collageen supplementen hebben een goed veiligheidsprofiel en worden niet geassocieerd met nadelige bijwerkingen.

Sommige fabrikanten combineren collageen echter met andere ingrediënten in supplementen. Bepaalde ingrediënten kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals kruiden en hoge vitaminegehaltes in supplementen die zijn samengesteld om de gezondheid van huid, nagels en haar te ondersteunen.

Ingrediënten van voedingssupplementen zoals kruidenextracten kunnen bijvoorbeeld een wisselwerking hebben met vaak voorgeschreven medicijnen, en sommige zijn niet veilig voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Hoewel het dus onwaarschijnlijk is dat supplementen die alleen collageen bevatten bijwerkingen veroorzaken, is het belangrijk om etiketten te lezen en de mogelijke risico’s te begrijpen van supplementen die collageen in combinatie met andere ingrediënten bevatten.

Collageen heeft geen nadelige bijwerkingen.

Waarschuwing voor zwangere vrouwen

Er geldt een waarschuwing voor als je zwanger bent of borstvoeding geeft, dan kun je beter geen collageenpoeder innemen, omdat er nog onvoldoende onderzoek is gedaan om conclusies te trekken over de veiligheid ervan.

Veelgestelde vragen over collageen

Hoe snel werkt collageen?

Collageen omzet is een langzaam proces. Daarom duurt het, ongeacht je doel om collageen te gebruiken, minstens 8 weken voordat je merkbare resultaten ervaart.

De meeste onderzoeken gebruiken minimaal 8 weken om de effecten van collageen op de gezondheid van de huid en gewrichtspijn te beoordelen, maar andere onderzoeken gebruiken langere periodes, zoals 12 maanden, voor de gezondheid van de botten.

Hoeveel collageen poeder per dag?

Er is geen vastgestelde bovengrens hoeveel collageen je per dag mag innemen, en het innemen van collageen in poedervorm vinden de meeste mensen eenvoudiger dan collageen pillen. Producenten van collageenpoeder adviseren een dagelijkse inname van 10 tot 15 gram, wat gelijkstaat aan 1 tot 2 schepjes poeder per dag.

jonge huid sterke nagels collageen

Collageen of hyalyronzuur?

Hyaluronzuur en collageen verschillen het meest in hun primaire toepassingen. Collageen dient vooral voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, en hyaluronzuur bevordert de hydratatie en gladheid van de huid.

Om huidveroudering tegen te gaan en de huid strakker te maken, kan collageen helpen de regeneratie van nieuwe huidcellen te stimuleren. Hoewel hyaluronzuur geen nieuwe cellen kan aanmaken, kan het het uiterlijk van de bestaande huid verbeteren en schade tegengaan.

Bij het kiezen tussen collageen supplementen en hyaluronzuur is het cruciaal om dit verschil te begrijpen.

Als het verbeteren van zichtbare, reeds aanwezige tekenen van veroudering je hoogste prioriteit is, dan is een collageen de beste keuze. Hyaluronzuur is misschien een betere optie als je een jonge huid hebt en deze gehydrateerd wilt houden zonder uitbarstingen te veroorzaken.

Collageen of proteïne?

Het is belangrijk om te weten dat je geen collageen hoeft te eten of collageensupplementen hoeft te nemen om het collageenniveau of de gezondheid van je botten te ondersteunen.

Je kunt je lichaam al helpen collageen aan te maken en gezonde collageenniveaus en botweefsel te behouden door simpelweg voldoende hoogwaardige eiwitten, vitamine D, calcium, vitamine C en zink in je voeding op te nemen.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet met (wat) meer eiwitten is vooral nuttig voor het behoud van spierweefsel en botten als je ouder wordt. Experts raden aan om hiervoor meer dan 0,8 gram per kilogram van je lichaamsgewicht te consumeren.

Om dit te ondersteunen, combineer je dit eiwitrijke dieet met lichaamsbeweging, vooral weerstandstraining en gewichtdragende oefeningen.

runder collageen kopen

Rundercollageen of viscollageen kopen?

Zowel rundercollageen als viscollageen supplementen zijn geweldig voor je huid, haar, darmen en botten. Viscollageen wordt bijvoorbeeld in Urk gemaakt van visafval en is soms iets goedkoper.

Aan de andere kant is rundercollageen misschien een betere keuze voor mensen met huid en haarproblemen die snel resultaat willen. Hoe dan ook, beide supplementen kunnen nuttig zijn en bieden vergelijkbare voordelen, het zijn slechts kleine verschillen.

Conclusie: werkt collageen echt?

Veel mensen zeggen dat collageen daadwerkelijk voor hen werkt, bijvoorbeeld doordat het de gewrichtspijn iets kan verlichten en de gezondheid van de huid verbeterd door rimpels en droogheid te verminderen.

Er worden door producenten nog andere voordelen geclaimd, maar de meeste claims over gewichtsverlies, darmgezondheid en hersengezondheid worden nu nog onvoldoende ondersteund door onderzoek.

Voor mensen die willen onderzoeken of ze collageensupplementen kunnen gebruiken, zijn er geen duidelijke nadelen, zolang het volgens de instructies van de fabrikant wordt ingenomen. Het kan waarschijnlijk geen kwaad en mogelijk werkt en helpt het voor je.

Collageen

Collageen poeder

Dit artikel over collageen poeder is voor het eerst gepubliceerd op 5 oktober 2023 door Vitamines.com. Het gaat over de voordelen van het collageen supplement en wetenschappelijk onderzoek over de combinatie van hydrolyzed collagen, Peptan peptiden, en hyaluronzuur. Deze toedieningsvorm, beschikbaar als capsules of vloeibaar collageen zijn specifiek ontworpen om gewrichten te ondersteunen voor extra elasticiteit en het voed de huid van binnenuit.

super collageen poeder

Verbeter je skincare met runder of viscollageen

Verrijkt met vitaminen en glucosamine, dragen collageen supplementen mogelijk bij aan diverse gezondheidsdoelen, waaronder het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de skincare. Marine collageen, viscollageen, en collageen solugel zijn slechts enkele van de hoogwaardige ingrediënten in onze producten. Vergelijk de prijs en kwaliteit met andere voedingssupplementen en ervaar de superieure effectiviteit van onze collageen booster, gericht op jouw gezondheidsdoel.

Vitakruid voor huid, haar en nagels

Ontdek Vitakruid collageen poeder bij de drogist of apotheek. Een uniek voedingssupplement met aardbeiensmaak of kies voor  Artic Blue magnesium voor stevig tandvlees. Supplementen kunnen rijk zijn aan l-lysine, voor optimale absorptie. Toedieningsvorm? Een makkelijk mengbaar poeder. Een goede dagelijkse boost voor huid, haar en nagels!

Collageennetwerken heilige graal van huidverzorging

Influencers noemen de collageen creamer soms ‘de heilige graal van huidverzorging’. Een spirituele blend van hydrolyse, viscollageen poeder en gelatinepoeder voor stevige collageennetwerken. De supplementen worden verkocht voor eczeem, spierpijn en als anti-aging gezichtsverzorging.

Cosmetische gezichtsverzorging voor een gezonde huid

Ervaar totale gezichtsverzorging met een collageen peptide serum, speciaal ontwikkeld voor een intensieve detox. Eenvoudig te slikken voor snelle resultaten. Voed je skin met onze cosmetische dermalogica lijn, inclusief revitaliserende shampoo en hydraterende body lotion, verrijkt met hydropeptide voor een stralende, gezonde huid. Ontdek de ultieme verzorging.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Collageen
  • Collageen poeder

https://vitamines.com/collageen/