Collageen poeder tijdens zwangerschap | Vitamines.com


Sommige supplementen, zoals foliumzuur, worden vaak aanbevolen tijdens de zwangerschap en zitten in prenatale vitamines. Anderen, zoals collageen poeders, maakten misschien al deel uit van je dagelijkse schema voordat je zwanger werd.

Collageen als je zwanger bent in het kort

Over het algemeen denken veel deskundigen dat je veilig collageen poeder kunt slikken tijdens je zwangerschap: collageen zit ook gewoon in voeding. Goed nieuws dus voor vrouwen die collageen kopen voor het verbeteren van het uiterlijk van huid, haar en nagels, en met hun supplement door willen gaan.

mooie huid met collageen tijdens zwangerschap

Wat is collageen?

Laten we eerst uitleggen wat collageen is. Simpel uitgelegd is dit een eiwit en je lichaam bevat er meer van dan elk ander soort eiwit. Er zijn verschillende soorten collageen en ze zijn werkzaam in verschillende delen van het lichaam.

Collageen zorgt ervoor dat je huid en lichaamsweefsels sterk blijven en dat gewrichten goed kunnen bewegen en functioneren. Naar naarmate mensen ouder worden, vertraagt de productie van collageen.

Situaties in je levensstijl, zoals overmatige blootstelling aan de zon, kunnen ook een negatieve invloed hebben op het collageen in de huid.

Collageen poeder kan veilig tijdens je zwangerschap.

Wat is een collageen supplement?

Een collageen supplement is een soort collageen dat wordt gemaakt of geëxtraheerd. Afhankelijk van het supplement dat je koopt, kun je collageen binnenkrijgen van bronnen zoals runderen of vissen zoals collageen uit Urk.

Gangbare bronnen van collageen zijn onder andere runderen, kippen en vissen. Collageen is verkrijgbaar in zowel pil als poedervorm en is vaak bedoeld om het uiterlijk van de huid te verbeteren en gewrichten te ontlasten. Er wordt soms gezegd dat het botten kan versterken en de algehele kwaliteit van je nagels kan verbeteren.

Collageen zou de gezondheid en het uiterlijk van je huid kunnen verbeteren door de hydratatie te verhogen en de huid structureel te ondersteunen om verslapping tegen te gaan. Men onderzoekt ook of collageen de hydratatie, ruwheid en elasticiteit van de huid kan helpen verbeteren.

supplementen tijdens zwangerschap

Mag je collageen als je zwanger bent?

Collageen is een eiwit, het zit in onze voeding en het heeft geen risico voor de baby. Sterker, zelfgemaakte bottenbouillon van echte botten bevat waarschijnlijk nog meer collageen dan een gangbare dosis van een voedingssupplement.

Maar niet alle collageen supplementen zijn gelijk, je vindt ze niet alleen in verschillende toedieningsvormen, van kauwgummies tot collageen pillen en poeders. Producenten kunnen ook andere ingrediënten toevoegen aan hun supplement.

Mag je met collageen borstvoeding geven?

Collageen wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen, ook voor moeders die borstvoeding geven. Collageen poeders worden gemaakt van dierlijke bronnen en goede supplementen zoals die van Herbolist bevatten geen schadelijke chemicaliën of additieven die schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Collageen mag ook tijdens borstvoeding.

Kies het beste collageen supplement

Als je overweegt een collageen supplement te nemen, wil je niet alleen elk ingrediënt weten dat je mogelijk binnenkrijgt, maar wil je ook weten wat voor soort collageen je mogelijk binnenkrijgt.

De bron van collageen is heel belangrijk, dus lees de etiketten zorgvuldig om te weten waar je collageen vandaan komt, vooral als je een allergie hebt of bepaalde dierlijke producten wilt vermijden.

Onze favoriet is Herbolist, tevens het ook het best geteste collageen poeder. Dit supplement is gemaakt 100% rundercollageen en heeft geen onnodige toevoegingen.

Collageen alternatieven als je zwanger bent

Collageen is niet alleen verkrijgbaar in de vorm van supplementen, maar komt zoals gezegd ook voor in bepaalde voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen zijn onder andere dierlijke voedingsmiddelen die bindweefsel bevatten, zoals vis, rundvlees en de huid van kip en varkensvlees. Gelatine is een andere bron van collageen en komt voor in voedingsmiddelen zoals bottenbouillon.

Vitamine C is een essentiële voedingsstof bij de vorming van collageen, dus zorg voor vitamine C-rijke supplementen of voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, paprika, broccoli en ananas.

Zorg ervoor dat je dagelijks aan je eiwitbehoefte voldoet om alle aminozuren binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft om collageen aan te maken. De aminozuren glycine, proline en hydroxyproline zijn de belangrijkste aminozuren in collageen.

Bekijk de juiste dosering

Elk supplement geeft waarschijnlijk aan hoeveel je per dag moet innemen (van een of twee schepjes poeder tot drie capsules). Vooral als je het supplement wilt nemen terwijl je zwanger bent, is dit een punt dat je met je zorgverlener wilt bespreken. Onderzoek hoeveel je van elk ingrediënt per dag binnenkrijgt.

Lees ook: Hoe gebruik je collageen poeder?

collageen poeder zwangerschap

Conclusie

Collageen is een eiwit in ons lichaam dat ondersteuning biedt aan huid, gewrichten en weefsels. Niet elk collageensupplement op de markt wordt op dezelfde manier gemaakt; ze bevatten niet allemaal dezelfde ingrediënten of mogelijke toevoegingen.

Collageeneiwit komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen en kan ook worden ingenomen als supplement ter ondersteuning van verschillende aspecten van de gezondheid. Het belangrijkste is om collageen van hoge kwaliteit te zoeken als je overweegt om het als supplement in te nemen.

Collageensupplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap, maar de juiste dosering en kwaliteit zijn uiteraard belangrijk.

Voordat je een supplement neemt, vooral als je zwanger bent, moet je met je zorgverleners praten, vragen stellen over een bepaald supplement en de mogelijke dosering ervan, en kijken of het geschikt voor je is.

Verder lezen over: Bijwerkingen collageen poeder

Collageen zwangerschap

Over dit artikel

Dit artikel over collageen poeder tijdens zwangerschap is voor het eerst online gezet op 11 november 2023. Collageen, een substantie die van nature in ons lichaam voorkomt, speelt een cruciale rol in huidverzorging en spierpijnverlichting. Als orthomoleculair voedingssupplement bevat het vaak niacinamide en essentiële vetzuren, welke bekend staan om hun positieve effecten op de stofwisseling en hormonen.

Hoewel collageen veilig is voor de meeste mensen, inclusief zwangere vrouwen, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijwerkingen en allergenen. Bij de keuze van collageen is het essentieel om te letten op de bron van de substantie, omdat dit kan variëren naar gelang het geslacht van de bron. Het gebruik van collageen samen met koffie kan de opname beïnvloeden. Raadpleeg altijd een specialist voor advies over gebruik tijdens zwangerschap, bevruchting en specifieke gezondheidstoestanden.

Bronnen

Je las een artikel in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-poeder-tijdens-zwangerschap/