Collageen hydrolysaat, wat is dat?


Collageen influencers strooien met beloften van een stralende huid en glanzend haar tot sterkere spieren en soepele gewrichten. Maar als je onderzoek doet kom je al snel een paar verwarrende termen tegen zoals gehydrolyseerd collageen, hydrolyse en collageen hydrolysaat. Wat betekenen deze precies? Dit is alles wat je moet weten.

Wat is collageen hydrolysaat?

Collageen is een eiwit dat van nature in overvloed in je lichaam voorkomt. Gehydrolyseerd collageen (ook wel collageenpeptiden genoemd) is collageen dat is afgebroken tot gemakkelijker oplosbare aminozuren, vaak verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van collageenpoeder.

Over het algemeen wordt varkenscollageen, kippencollageen of viscollageen (het zogenaamde gehydrolyseerde mariene collageen) gebruikt om de hydrolyse te verfijnen, afhankelijk van het beoogde gebruik.

Na hydrolyse tot peptiden ontstaat collageen hydrolysaat dat:

  • Beter oplosbaar is in water en andere vloeistoffen
  • Gemakkelijk wordt opgenomen in de darmen en de huid
  • Gemakkelijk verteerbaar is
wat is collageen hydrolisaat

Waar is collageen goed voor?

Collageen vult je lichaam: het zit vooral in je bindweefsel, botten en huid. Collageen is goed voor een derde van het totale eiwitgehalte van je lichaam en drie vierde van het droge gewicht van je huid.

Maar het collageen in supplementen is niet precies hetzelfde als het collageen in je lichaam. Het is afgebroken om het beter verteerbaar te maken.

Hydrolyse, of het proces waarbij collageen gehydrolyseerd collageen wordt, is een chemisch proces dat eiwitten afbreekt in hun kleinere delen: de aminozuren of peptiden.

Daarom is het in de supplementenwereld niet ongewoon om het label gehydrolyseerd collageen door elkaar gebruikt te zien worden met ‘collageenpeptiden’, beide verwijzen naar de makkelijker oplosbare vorm van collageeneiwit.

Collageen zit in je bindweefsel, botten en huid.

Collageen en de huid  

Misschien is wel het meeste onderzoek naar collageen en de mogelijke rol ervan in je dieet is gedaan naar de effecten op de huid. Zoals eerder gezegd maakt collageen van nature 75 procent uit van het droge gewicht van je huid.

Naarmate we ouder worden, wordt het collageen in onze huid echter afgebroken. Naar schatting produceert ons lichaam vanaf ons twintigste elk jaar één procent minder collageen in de huid.

Deze afbraak en verminderde aanmaak van collageen draagt in belangrijke mate bij aan rimpels, verminderde huidelasticiteit en een dunne huid op oudere leeftijd.

Collageen en gewrichten

In een 24 weken durend onderzoek werd gekeken naar de effecten van collageen boosters bij fysiek actieve atleten die last hebben van gewrichtspijn door hun sport.De onderzoekers wilden onderzoek of sporters die gehydrolyseerd collageen gebruikten minder pijn hadden dan degenen die een placebo gebruikten.

collageen shakes spieren

Collageen en spiermassa

Vraag het je sportschool maten en ze zullen vertellen: eiwitten bouwen spieren op. Of gehydrolyseerd collageen spieren opbouwt is een heel ander onderwerp. Gelukkig is er wel wat onderzoek naar gedaan.

Eén onderzoek richtte zich op de vraag of weerstandstraining met collageensupplementen de vetvrije lichaamsmassa en spierkracht verbeterd in vergelijking met een placebo.

Een ander onderzoek, uitgevoerd onder actieve jonge mannen, had een vergelijkbare insteek, en onderzocht of lichaamsmassa, vetvrije massa en spierkracht waren toegenomen na 12 weken dagelijkse suppletie met 15 gram collageenpeptiden.

Collageen en het hart

Collageen komt van nature voor in je bloedvaten en gladde spiercellen, dus het is logisch dat het een rol kan spelen bij de gezondheid van hart en bloedvaten.

Wat niet duidelijk is, is of collageen slikken invloed kan hebben op de gezondheid van het hart. Sommige onderzoeken beginnen dit te onderzoeken, maar onderzoek hiernaar zal nog veel tijd kosten.  

collagen hydrolysaat poeder

Collageen en haar & nagels

Collageen is overvloedig aanwezig in je huid en bevat cruciale aminozuren voor de ontwikkeling van gezond haar. Er is echter geen degelijk wetenschappelijk bewijs dat het aanvullen van collageen een directe invloed heeft op de gezondheid van het menselijk haar.

Collageen en gewichtsverlies

Wetenschappelijk bewijs dat collageen definitief in verband brengt met gewichtsverlies ontbreekt. Sommige fabrikanten noemen vaak verzadiging of volheid als de methode waarmee collageen kan worden gebruikt om gewicht te beheersen.

Als goede bron van eiwitten zou collageen hypothetisch andere, minder vullende en calorierijkere voedingsmiddelen kunnen vervangen, terwijl het helpt bij spieropbouw en vetverlies.

Veelgestelde vragen

Hoeveel collageen hydrolysaat per dag?

De richtlijnen voor de hoeveelheid collageen hydrolysaat per dag lopen nogal uiteen. Sommige fabrikanten vermelden 2,5 tot 10 gram per dag voor de huid, terwijl andere collageen merken 15 tot 20 gram per dag voor de spieren als bovengrens hanteren.

Leer meer over: Hoeveel collageen per dag?

Gehydrolyseerd collageen of gelatine?

Als collageen niet helemaal is afgebroken, is het gedeeltelijk gehydrolyseerd en wordt het meestal gelatine genoemd, wat je ook als supplement kunt vinden, maar het is niet zo gebruikelijk. Gelatine supplementen bevatten grotere peptiden en lossen niet zo gemakkelijk op in vloeistoffen.

Gelatine wordt vaak gebruikt om gummies te maken of als verdikkingsmiddel, omdat het geleert als het met vloeistoffen wordt gemengd. Omdat gelatine niet volledig wordt afgebroken, kan het eerder maagklachten en een opgeblazen gevoel veroorzaken vanwege de grotere eenheden peptiden.

collageen poeder zakje

Gehydrolyseerd collageen of collageenpeptiden?

Er is geen verschil. Gehydrolyseerd collageen is collageen dat door middel van hydrolyse is omgezet in collageenpeptiden. Deze twee termen worden echter vaak door elkaar gebruikt.

Gehydrolyseerd collageen is gewoon collageen dat is afgebroken tot licht verteerbare peptiden en in deze vorm beter door het lichaam kan worden opgenomen. Als je collageenpoeder koopt is het simpelweg gehydrolyseerd, of dat nu op het etiket staat of niet.

In welke producten zijn collageenpeptiden te vinden?

In cosmetica worden collageenpeptiden vaak gebruikt in gezichtsserums, gezichtscrèmes en lichaamscrèmes dankzij hun sterk hydraterende werking.

In de farmaceutische industrie wordt gehydrolyseerd collageen gebruikt voor de ontwikkeling van vaak gecombineerde producten met hyaluronzuur en vitamine C.

Net als collageen vormt hyaluronzuur een aanzienlijk percentage van het bindweefsel en heeft het een krachtige vochtinbrengende werking, terwijl vitamine C een sleutelrol speelt bij de synthese van collageen.

In cosmetica worden collageen peptiden gebruikt.

Collageen hydrolysaat bijwerkingen

Collageen hydrolysaat is meestal afkomstig van runderen, zeedieren en kip. Dit betekent dat als je allergisch bent voor rundvlees, vis of gevogelte, je een bijwerking of reactie kunt krijgen na het collageen slikken.

Het is daarom superbelangrijk om het etiket van het supplement dat je gebruikt te controleren om er zeker van te zijn dat geen van de ingrediënten iets bevat waar je allergisch voor bent – inclusief het collageen zelf.

Conclusie

Collageen is een cruciaal eiwit in ons lichaam, met name aanwezig in bindweefsel, botten en huid. Gehydrolyseerd collageen, oftewel collageenpeptiden, is een bewerkte vorm die gemakkelijker opneembaar en verteerbaar is.

Wetenschappelijk bewijs rond veronderstelde voordelen, zoals hartgezondheid en haar, is er nog niet. Bij het kiezen van collageen supplementen is het essentieel om rekening te houden met allergieën en de bron van het collageen hydrolysaat van je keuze.

Verder lezen: Collageen poeder voor en na

Hydrolysaat

Over dit artikel

Dit artikel over collageen hydrolysaat is geschreven en gepubliceerd op maandag 30 oktober 2023. Het collageenhydrolysaat, afkomstig van grasgevoerd rundercollageen, biedt een hoge voedingswaarde, rijk aan essentiële aminozuren zoals glycine, tyrosine, threonine, serine, isoleucine, valine, histidine en tryptofaan. Het voedingssupplement (neutraal van smaak) kan worden gecombineerd met whey protein en de zoete hint van aardbei voor extra vitaminen. Ideaal voor de ondersteuning van weefsel en darmen. Bovendien zijn er capsules beschikbaar voor degenen die allergenen willen vermijden.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-hydrolysaat/