Collageen haargroei (ervaringen + 5 tips)


Het is bijna onmogelijk om op social media geen reclame voor collageen poeders te zien. Vaak aanbevolen door bekende influencers met prachtig haar. Is collageen een anti-aging supplement dat ook voor voller haar zorgt?

Beste collageen voor haargroei in het kort

Als je besluit dat je collageen wilt gaan gebruiken voor haargroei (of om te genieten van de andere voordelen van collageen), kun je kiezen uit verschillende soorten collageen. Het beste is gehydrolyseerd collageen type 2, zoals de Herbolist Beauty Collagen Blend.

Een type 2 collageen supplement is interessant omdat er gespecialiseerde enzymen worden gebruikt om het collageen te breken in aminozuren en peptiden, de fragmenten die in de bloedbaan kunnen worden opgenomen, waardoor het vermoeden bestaat dat het mogelijk sneller voor haargroei werkt.

Wat doet collageen voor je haar?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en het zorgt voor sterkte, structuur en flexibiliteit van botten, pezen, ligamenten, spieren, haar en huid, inclusief de hoofdhuid.

Collageen is het hoofdbestanddeel van de lederhuid, de bindweefsellaag die de haarzakjes bevat. Collageen speelt een rol bij het herstellen van de lederhuid en de huid op de hoofdhuid aan de basis van de haarfollikel, en het kan leeftijd gerelateerde haargroei beïnvloeden.

De volgende onderzoeken meldden geen belangenverstrengeling en hun bevindingen werpen licht op de relatie tussen haar en collageen:

  • Haarfollikel regeneratie: Tests toonden aan dat jongere cellen aan de basis van haarzakjes meer collageen gebruikten, terwijl oudere cellen minder gebruikten. Dit suggereert dat een afnemend collageenniveau naarmate mensen ouder worden kan bijdragen aan latere haaruitval.
  • Collageen type 17: Volgens een onderzoek in Experimental Dermatology ontwikkelen mensen die geboren worden met een onvermogen om collageen type 17 aan te maken, junctionele epidermolysis bullosa, een genetische aandoening die een kwetsbare en blaarvormige huid, ernstige haaruitval en grijsheid veroorzaakt.

Collageen type 17 is niet verkrijgbaar in supplementvorm. Aanvulling met verschillende soorten collageen kan zorgen voor een breed scala aan aminozuren die het lichaam nodig heeft om type 17 collageen te produceren.

Collageen type 2 wordt beschouwd als een van de beste collageen typen voor huid en haar, en het wordt gevonden in zowel viscollageen als rundercollageen bronnen.

Dit type collageen is rijk aan hydroxyproline, dat helpt bij de opbouw van keratine en essentieel is voor een gezonde huid.

Leer meer over: Wat is collageen?

Welke collageen werkt goed voor haargroei?

Collageen type 2 lijkt het meest geschikt voor haargroei. Aanvulling van collageen type 2 zoals rundercollageen kan de activiteit van cellen genaamd fibroblasten in je huid verhogen, die signalen sturen naar cellen aan de basis van haarfollikels die verantwoordelijk zijn voor het maken van nieuw haar. Dit kan mogelijk resulteren in haargroei.

Het collageenniveau daalt naarmate mensen ouder worden en dit verlies begint meestal rond het 25ste levensjaar. Het nemen van collageensupplementen voor haargroei kan werken, maar de reden waarom is niet zo eenvoudig als je zou denken.

Het collageen dat je inneemt wordt niet zomaar toegevoegd aan je bestaande collageen: in plaats daarvan breekt je lichaam het collageen af tijdens een spijsverteringsproces.

collageenverlies haargroei

Meer specifiek, wanneer je lichaam collageen verteert, produceert het proces veel fragmenten van een peptide genaamd glycyl-L-histidyl-L-lysine (GHK). Vervolgens verbinden de GHK-fragmenten zich met koper in je lichaam om kopertripeptide-1 (GHK-Cu) te vormen.

GHK-Cu is zeer bekend in de wereld van haaruitval en komt voor in collageen serums, in de vorm van injecties en als voedingssupplement voor veel haarsupplementen. Studies hebben aangetoond dat suppletie met collageen type 2 de verjonging van het haar kan ondersteunen.

Lees meer over: collageen type 1, 2 en 3

5 voordelen van collageen voor haar

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en helpt bij de opbouw van pezen, banden, huid en hoofdhuid. Daarom is de gedachte dat collageen gezond en sterk haar kan bevorderen. Dit zijn 5 manieren waarop collageen je haar kan ondersteunen.

1. Levert aminozuren voor je haar

Haar bestaat voornamelijk uit het eiwit keratine. Je lichaam gebruikt verschillende aminozuren om keratine op te bouwen, waarvan sommige te vinden zijn in collageen.

Wanneer je collageen en andere eiwitten consumeert, breekt je lichaam ze af in aminozuren die vervolgens worden gebruikt om nieuwe eiwitten en verbindingen te bouwen.

Er zijn 11 niet-essentiële aminozuren die je lichaam zelf kan aanmaken en 9 essentiële die je uit je voeding moet halen. Collageen bestaat voornamelijk uit 3 niet-essentiële aminozuren: proline, glycine en hydroxyproline.

Proline is ook het hoofdbestanddeel van keratine. Daarom zou het consumeren van prolinerijk collageen je lichaam moeten voorzien van de bouwstenen die het nodig heeft om haar te creëren.

Collageen levert bouwstenen voor je haar.

2. Helpt schade aan haarfollikels bestrijden

Studies bij mensen naar de effecten van collageen op haar ontbreken echter, waardoor het moeilijk is om te weten of dit eiwit de haargroei bevordert.

Collageen kan fungeren als antioxidant en schade door vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn verbindingen die in je lichaam ontstaan als gevolg van stress, luchtvervuiling, roken, slechte voedingskeuzes, alcohol en andere milieu-invloeden. Te veel vrije radicalen kunnen je cellen, eiwitten en DNA beschadigen.

Onderzoek toont aan dat vrije radicalen ook haarzakjes kunnen beschadigen. Omdat de verdediging van je lichaam tegen vrije radicalen afneemt naarmate je ouder wordt, zijn oudere volwassenen extra gevoelig voor haarbeschadiging.

Om vrije radicalen te bestrijden en gezond haar te bevorderen, heeft je lichaam antioxidanten nodig.

Verschillende reageerbuisstudies hebben aangetoond dat collageen (vooral uit visschubben) een krachtige antioxidantwerking kan hebben.

Eén onderzoek toonde aan dat viscollageen in staat was om vier verschillende vrije radicalen te bestrijden, terwijl een ander onderzoek aantoonde dat het eiwit een effectievere antioxidant kan zijn dan een bekende stof in thee.

Bedenk wel dat het onderzoek alleen is uitgevoerd in geïsoleerde cellen in laboratoria. De antioxidatieve werking van collageen in je lichaam is dus onduidelijk.

Leer meer over een: Collageen tekort

3. Kan haaruitdunning door veroudering helpen voorkomen

Collageen maakt 70% uit van je lederhuid, de middelste laag van je huid die de wortel van elk afzonderlijk haar bevat.

Collageen draagt met name bij aan de elasticiteit en stevigheid van je lederhuid. Met het ouder worden, wordt je lichaam minder efficiënt in het aanmaken van collageen en het aanvullen van cellen in de lederhuid. Dit kan een van de redenen zijn waarom haar na verloop van tijd dunner wordt.

Je lichaam voorzien van collageen kan daarom helpen een gezonde lederhuid te behouden en haaruitdunning te voorkomen.

Uit een acht weken durend onderzoek bij 69 vrouwen in de leeftijd van 35-55 jaar bleek dat het dagelijks innemen van collageensupplementen de elasticiteit van de huid aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebo.

vrouw met gezond haar

Een ander onderzoek van 12 weken bij meer dan 1000 volwassenen ontdekte dat een dagelijks collageensupplement de hoeveelheid van dit eiwit in de huid verbeterde en tekenen van huidveroudering verminderde.

Omdat haar uit je huid groeit, kan het vermogen van collageen om de effecten van huidveroudering tegen te gaan bijdragen aan een betere haargroei en minder dunner wordend haar. Onderzoek naar de invloed van collageen op haaruitdunning is echter niet beschikbaar.

4. Kan mogelijk grijs haar iets helpen vertragen

Door zijn antioxiderende eigenschappen kan collageen celbeschadiging tegengaan en grijs worden vertragen. Ouder wordend haar wordt grotendeels beïnvloed door genetica, maar schade door vrije radicalen aan de cellen die haarkleur produceren kan ook een rol spelen.

Naarmate je ouder wordt, beginnen de cellen die het melaninepigment produceren dat je haar zijn kleur geeft op natuurlijke wijze af te sterven. Maar vrije radicalen als gevolg van slechte voeding, stress en milieuverontreinigende stoffen kunnen de melaninevormende cellen ook beschadigen.

Zonder voldoende antioxidanten om de schade door vrije radicalen te bestrijden, kan je haar grijs worden. Uit een reageerbuisstudie bleek zelfs dat de antioxidantactiviteit van grijze haarfollikels veel lager was dan die van haarfollikels die nog pigment bevatten.

Omdat is aangetoond dat collageen vrije radicalen in reageerbuisjes bestrijdt, kan het in theorie schade aan cellen die haarkleur produceren helpen voorkomen. Als gevolg daarvan kan het vroegtijdig grijs worden voorkomen of leeftijdsgerelateerd grijs worden vertragen.

Collageen kan mogelijk celbeschadiging tegengaan.

5. Collageen is makkelijk toe te voegen aan je routine

Je kunt collageen aan je dieet toevoegen via voedingsmiddelen of via supplementen zoals collageen pillen. Omdat collageen het bindweefsel van zoogdieren vormt, zit het in de huid, botten en spieren van kip, rundvlees, varkensvlees en vis.

Bouillon gemaakt van dierlijke botten bevat zowel collageen als gelatine, een gekookte vorm van collageen. Deze bottenbouillon kun je drinken of gebruiken als basis voor soepen.

Daarnaast kan het eten van voedsel met veel vitamine C de natuurlijke collageenproductie van je lichaam stimuleren. Sinaasappels, paprika’s, spruitjes en aardbeien zijn uitstekende bronnen van deze vitamine. Ook kan collageen worden ingenomen als supplement in de vorm van pillen of poeder.

De beste collageen supplementen voor haar zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat ze al zijn afgebroken en gemakkelijker worden opgenomen.

Collageen poeder is geur- en smaakloos en kan worden toegevoegd aan smoothies, koffie en andere warme of koude vloeistoffen. Er zijn ook varianten met een smaakje verkrijgbaar.

Andere tips voor gezonder haar

Als je de gezondheid van je haar wilt verbeteren en de groei wilt stimuleren:

  • Minimaliseer warmtestyling. Krultangen. Hete rollers en kammen. Haardrogers. Platte strijkijzers. Er zitten veel hete gereedschappen in onze haarstyling utility belt. Of je nu van een silk press houdt of het haat om met nat haar rond te lopen, al dat geknetter kan schade veroorzaken. Vermijd warmtestyling zo vaak als je kunt.
  • Eet een proteïnerijk, gezond dieet. Het allerbeste wat je kunt doen om je haar gezond te houden is een dieet met veel proteïnen en een juiste hoeveelheid gezonde vetten. Je haar is gemaakt van proteïne, dus als je er niet genoeg van binnenkrijgt, kan je haar droog, zwak, broos of zelfs uitvallen.
  • Overweeg andere supplementen. Het is de moeite waard om met een arts te praten over de voordelen van andere supplementen. Er is een breed scala aan vitamines en mineralen die invloed hebben op de gezondheid van je haar. Vitamine D stimuleert bijvoorbeeld de haargroei en sommige mensen hebben een vitamine D tekort.

Wat is beter: biotine of collageen?

Een van de belangrijkste tekenen van een biotine tekort is haaruitval. Aanvulling met biotine kan haaruitval bij mensen met deze aandoening verminderen, was de gedachte bij de onderzoekers die deze vraag onderzochten.

In een klein onderzoek uit 2021 onder 156 vrouwen die een gewichtsverliesoperatie hadden ondergaan, meldde 72% bijvoorbeeld haaruitval. 22 mensen hadden een biotine tekort en namen 3 maanden lang 1000 microgram (mcg) biotine per dag. Vijf van hen (23%) rapporteerden een significante afname in haaruitval.

Er is geen recent sterk bewijs dat biotine het haar aanzienlijk dikker kan maken of haaruitval drastisch kan omkeren bij mensen die geen biotine tekort hebben. Het is echter onwaarschijnlijk dat het aanvullen met biotine schadelijk is als iemand een supplement neemt met de gebruikelijke hoeveelheden.

In een gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek uit 2019 beoordeelde de effecten van een collageenproduct op de gezondheid van de huid bij 36 vrouwen. Alle deelnemers waren ouder dan 35 jaar.

vrouw leest over biotine en collageen

Deelnemers gebruikten het supplement of een placebo gedurende 12 weken. Onderzoekers gebruikten vervolgens gevalideerde metingen van hydratatie, elasticiteit, ruwheid en dichtheid om de gezondheid en het uiterlijk van de huid te beoordelen.

De collageengroep had significante verbeteringen in alle vier de metingen en deze verbeteringen hielden aan gedurende 4 weken follow-up na de eerste periode van 12 weken.

Collageen haargroei ervaringen

Heb jij ervaring met het gebruik van collageen voor het verbeteren van je haarkwaliteit en haargroei? Deel jouw ervaring dan als ervaringsdeskundige via support@vitamines.com. Hier zijn enkele ervaringen van mensen die collageen hebben geprobeerd voor haargroei:

  • Anita, 47, gebruikte een paar maanden collageen supplementen en deelt haar ervaring: “Mijn haar voelt dikker en gezonder aan. Ik merkte na een maand al verschil. Mijn haar glanst ietsje meer en de haaruitval is verminderd.”
  • Peter, 52, vertelt over zijn ervaringen met collageen: “Ik was sceptisch, maar besloot het toch te proberen. Na drie maanden is mijn haar duidelijk voller en sterker geworden. Ik ben wel onder de indruk van de resultaten.”
  • Laura, 28, probeerde collageen voor haargroei en zegt: “Ik heb eigenlijk altijd al fijn en dun haar gehad. Maar sinds ik collageen gebruik, is mijn haar wel wat dikker en valt het minder uit.”

Conclusie

Collageen kan mogelijk de haargroei ondersteunen door het leveren van aminozuren die nodig zijn voor de productie van keratine en door de huid en hoofdhuid te voeden.

Gehydrolyseerd collageen type 2, zoals in Herbolist Beauty Collagen Blend, is effectief vanwege zijn betere opname. Het kan vrije radicalen bestrijden en de huidveroudering mogelijk vertragen.

Hoewel er meer menselijk onderzoek nodig is, suggereert bestaand bewijs dat collageen, samen met een gezond dieet bijdraagt aan sterker en voller haar.

Verder lezen over: Collageen tegen rimpels

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel over collageen voor haargroei is voor het eerst gepubliceerd op maandag 23 oktober 2023. In de wereld van Hollywood worden paleo smoothies met stijl gedronken en zeker ‘n douche met producten verrijkt met collagen kan een luxe gevoel geven. Mannen in de spotlight hebben soms een opvallende baardgroei, maar komt het door collageen? Wie zal het zeggen. Elegantie schuilt ook in verzorgde nagels, want men fluistert over supplementen die eenvoudig te slikken zijn. Een volle haardos, stralende haren en haartjes krijgen zo superveel aandacht. Spierpijn en spijsvertering zijn universele collageen ‘ervaringen’.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-haargroei/