Collageen drank: welke geeft de beste ervaringen?


Collageen is een cruciaal structureel eiwit dat de huid zijn volume en gladheid verleent, vergelijkbaar met een steiger die ondersteuning biedt. Met de leeftijd, echter, wordt de productie van collageen verminderd, en externe factoren zoals zonlicht en vervuiling versnellen dit proces, wat resulteert in een dunnere huid en het verschijnen van rimpels.

Het proces van collageenverlies begint vaak rond de leeftijd van 25, een tijd waarin velen beginnen te zoeken naar een goede collageen drank om zo de collageenniveaus te verhogen en de jeugdigheid van de huid te behouden. Leer in dit artikel alles over deze drankjes.

beste collageen drankjes

Wat zijn de beste collageen drankjes?

Als je naar de beste collageen drankjes kijkt, is het belangrijk om bij het maken van je keuze te kijken naar de collageenbron (viscollageen of rundercollageen), het type (gehydrolyseerd, dipeptide of tripeptide), de dosis per dag en hoe je het moet innemen (capsule of vloeibare vorm).

Bovenstaande gevens bepaalden in onze test de rankschikking: van collageen type 1 gehydrolyseerd rundercollageen wordt namelijk gezegd dit het meest meest biologisch beschikbaar is voor het lichaam en daarom is de Herbolist Beauty Blend door ons als beste collageen drank gekwalificeerd.

Beste merk Beste collageen drank Kopen v.a. Cijfer Hyaluronzuur
1. Herbolist Collageen Beauty Drink € 34,95 9,8 Ja
2. Vital Proteins Collagen Peptiden € 27,50 8,7 Nee
3. Mattisson Runder Collageen Drank € 19,95 8,1 Ja
4. Lucovitaal Super Collageen € 32,99 7,8 Ja
5. Fittergy Collageen Lactoferral € 39,95 7,7 Ja

Lees ook ons artikel welke collageen poeder beste getest is.

1. Herbolist Collageen Beauty Drink

Wat mij en andere reviewers meteen opvalt aan de Herbolist is het indrukwekkende gehalte van 98,4% gehydrolyseerd rundercollageen. Dit vormt het hart van het collageen drankje en staat vooral bekend om zijn goede kwaliteit.

Gehydrolyseerd rundercollageen is namelijk gewild om zijn vermogen de huidelasticiteit te herstellen, fijne lijntjes en rimpels te verminderen, en de gezondheid van haar en nagels te ondersteunen. Het is een essentieel ingrediënt dat je in een kwalitatief collageen drankje wilt hebben.

Koop dit product >

Een andere goed ingrediënt is hyaluronzuur. Hoewel het maar 1% van de samenstelling uitmaakt, is het wel krachtig in het intensiveren van hydratatie. Hyaluronzuur helpt bijvoorbeeld de huid om vocht vast te houden, wat weer bijdraagt aan een vollere en jeugdigere uitstraling.

Daarnaast bevat dit drankje de essentiële toevoeging van vitamine C (ascorbinezuur), dat met 0,6% weliswaar laag is, maar wél cruciaal voor de stimulering van collageenproductie in het lichaam. Zo vormt elk ingrediënt een integraal onderdeel van deze doeltreffende drank voor je huid.

Kortom, wil je een goed drankje maken en zelf de beste dosering kunnen bepalen? Dan is dit supplement van Herbolist de allerbeste keuze.

2. Vitals Proteins Collagen Peptiden

Vitals Proteins Collageen Peptides staat bekend om zijn minimalistische aanpak, en biedt een zuivere, hoogwaardige drank op basis van rundercollageen. Het onderscheidt zich door de nadruk te leggen op kwaliteit en zuiverheid, zonder overbodige toevoegingen.

Een opvallend kenmerk van het drankje is de indrukwekkende hoeveelheid collageen in elke dagelijkse dosis. Met 20 gram collageen peptiden per drank, waarvan 18 gram puur eiwit, positioneert het zich als een uitstekende keuze voor diegenen op zoek naar een krachtige, hooggedoseerde collageenboost.

vital proteins collageen boostende poeders

Koop dit product >

Eiwitten zijn zeer belangrijk in het ondersteunen van een reeks lichamelijke functies, waaronder het herstel en onderhoud van weefsels. Een rundercollageen drank in het bijzonder, want die wordt gewaardeerd om zijn bevorderlijke impact op de huid, haar en nagels.

De keuze van Vital Proteins voor een gestroomlijnde, ongecompliceerde formule spreekt echt vertrouwen uit over de effectiviteit en kwaliteit van hun drankje. Een hele goede nummer 2!

Lees verder over: Vital Proteins Collageen Peptiden ervaringen

3. Mattisson Runder Collageen

De derde plek is voor het drankje van Mattisson: de Runder Collageen Blend. Het is een product dat zich onderscheidt door een geavanceerde en doordachte formule die de normen van de standaard collageendranken overstijgt.

Wat mij opvalt is het substantiële gehalte van 63,8% Runder Collageen Peptides Hydrolysaat Peptan®, dit is een premium merk dat garant staat voor optimale kwaliteit van collageen. Het wordt erkend voor zijn invloed op de huid, haar en nagels. Je kunt met dit poeder snel je eigen drankje maken.

beste collageen booster mattisson

Koop dit product >

Bovendien is dit poederdrankje aangevuld met calciumcitraat en magnesium, elementen die essentieel zijn voor de ondersteuning van gezonde botten en een optimale spierfunctie. Ook de toevoeging van MSM, een organische zwavelverbinding, is zeker niet te verwaarlozen; het draagt bij aan de gezondheid van gewrichten en bindweefsels.

Niet te vergeten is de waardevolle inbreng van vitamine C in deze blend. Deze vitamine speelt een cruciale rol in het stimuleren van de collageensynthese en doet daarnaast dienst als een krachtige antioxidant.

Al met al kun je met de Mattisson Runder Collageen Blend een goed allround collageen drankje maken voor je huid, haar en nagels.

4. Lucovitaal Super Collageen

Lucovitaal introduceert met Super Collageen Type 1 & 3 een vernieuwend poederdrankje dat zich onderscheidt door zich te richten op twee cruciale collageentypes. Hierdoor heeft het de potentie om niet alleen je huid, haar en nagels te versterken, maar ook je gewrichten te ondersteunen.

De combinatie van type 1 en type 3 collageen verhoogt de aantrekkelijkheid. Type 1 collageen is namelijk heel prominent aanwezig in de huid, terwijl type 3 voornamelijk vaak geassocieerd wordt met bindweefsel en organen.

lucovitaal super collagen booster

Koop dit product >

Een goed ding is de opname van ‘Bioactive Collagen Peptides’, die zorgvuldig door Lucovitaal zijn geoptimaliseerd voor verbeterde absorptie. Dit kan bijdragen aan effectievere, zichtbare resultaten. De toevoeging van vitamine C maakt je collageen drank verder compleet.

Kortom, een zeer interessant Nederlands product, waarmee je zelf een goed drankje maken kunt.

5. Fittergy Collageen Lactoferral

Fittergy is ook een Nederlands merk wat (een beetje onterecht) nog steeds onder de radar vliegt, gezien ze een van de meest effectieve supplementen op de markt hebben gebracht. Het verdient daarom zeker meer erkenning en een plekje in mijn Top 5 met allebeste collageen dranken.

De innovatie van Fittergy zit in hun unieke samenstelling, met name door de integratie van Lactoferral®. Deze toevoeging tilt je drankje naar een hoger niveau, waardoor het niet alleen essentieel is voor de verzorging van huid, haar en nagels, maar ook een reeks aanvullende gezondheidsvoordelen biedt.

Fittergy skinboosters

Koop dit product >

Calciumascorbaat, een derivaat van vitamine C in de formule, draagt ook nog bij aan het versterken van de collageensynthese en biedt daarnaast krachtige antioxidante eigenschappen.

Al met al staat Fittergy Collageen (met Lactoferral) garant voor esthetische verbeteringen én voor functionele voordelen, waardoor dit een uitgebalanceerde en veelzijdige keuze is.

Wat is collageen?

Collageen is een multifunctioneel eiwit in het menselijk lichaam en de bouwsteen van de huid. Het speelt een belangrijke rol in de structuur van de huid en zorgt voor elasticiteit, hydratatie en stevigheid. Omdat collageen ervoor zorgt dat onze huid niet verslapt, bepaalt het hoe glad en vol ze eruitziet.

Hoe werken collageen dranken?

Dagelijks collageen drinken om de fijne lijntjes op te vullen en verslapping tegen te gaan klinkt een beetje te mooi om waar te zijn. Toch stijgt de collageen verkoop wereldwijd en worden er veel positieve ervaringen gedeeld. Zijn er eigenlijk wel harde bewijzen voor de beweringen?

Er zijn een paar onderzoeken die de huidverbeterende voordelen van collageendrankjes ondersteunen, maar deze onderzoeken kunnen niet vaststellen of het collageen zelf de esthetische verbeteringen veroorzaakt, of iets anders in de formule zoals hyaluronzuur of vitamine C.

Collageen is een bouwsteen van de huid.

De belangrijkste kwestie die telkens speelt is absorptie van de drankjes. Het is nog een beetje de vraag of collageenpeptiden daadwerkelijk door het maagdarmkanaal worden opgenomen. Velen geloven dat gehydrolyseerd collageen dé oplossing is, omdat deze moleculen klein genoeg zijn om ongeschonden door ons systeem te komen en terecht te komen waar we ze echt willen hebben.

Veel van de best geteste drankjes bevatten daarom een collageen dat gehydrolyseerd is om de eiwitstructuur af te breken, wat betekent dat het gemakkelijker kan worden opgenomen en dat de collageenpeptiden biologisch beter beschikbaar zijn.

Verder lezen: Is inname van collageen goed als je ouder wordt?

Zijn collageen drankjes onzin?

Om te weten of collageen drankjes wel of niet onzin zijn, moet je iets weten over de theorie achter deze beauty dranken. Onze collageenniveaus nemen af naarmate we ouder worden, wat leidt tot de natuurlijke rimpels en het gebrek aan stevigheid van de rijpere huid.

Onze natuurlijke collageenproductie vertraagt vanaf halverwege de 25-jarige leeftijd elk jaar met 1 tot 1,5 procent en op 50-jarige leeftijd hebben de meeste mensen ongeveer de helft van het collageen in hun huid verloren. Omdat dit kan leiden tot verslapping, verdunning en rimpels zijn er collageen drankjes op de markt gebracht om dit te compenseren.

collageen drankjes onzin in koffie

De uitputting van collageen verloopt echter niet bij iedereen even snel. De snelheid hangt af van verschillende leefstijlfactoren, zoals voeding, blootstelling aan de zon, slaap- en stressniveaus plus genetica en hormonen.

Dat betekent dat het dagelijks dragen van zonnebrandcrème en het beperken van je tijd in de zon, evenals een gezonde, evenwichtige levensstijl, kunnen helpen beschermen tegen een vroegtijdige daling van het collageengehalte. Maar weet wel dat dergelijke acties het proces niet kunnen terugdraaien.

Verder lezen over: Collageen slikken onzin of niet?

Zijn deze dranken ook voor vegans geschikt?

Helaas zijn collageen drankjes op dit moment nog geen veganistisch supplement, omdat het belangrijkste ingrediënt afkomstig is van runderen (het bindweefsel van koeien) of uit de zee (de huid van vissen). Veel van de huidige merken gebruiken bijproducten van de vlees- en visindustrie voor hun collageen.

Er bestaan veganistische producten die beweren de natuurlijke productie van collageen in je lichaam te stimuleren, maar dit is niet hetzelfde als een veganistisch collageensupplement, dus lees je etiketten goed.

Toch zijn er lichtpuntjes. Enkele start-ups experimenteren op dit moment met collageenpeptiden die in laboratoria worden gemaakt, maar de uiteindelijke bedoeling is niet om een schoonheidssupplement te maken, maar om een vervanging te creëren voor gelatine in de voedselproductie.

vrouw met collageen drankje

Collageen drinken van Kruidvat of Herbolist?

Ook Kruidvat heeft een collageen drank op de markt gebracht in een pakket van 14 buisjes waarmee je dus 2 weken collageen drinken kunt. Qua smaak lopen de ervaringen uiteen: deze collageen heeft een overheersende sinaasappelsmaak.

Van de Kruidvat collageen drank moet je dus ‘houden’, het door ons als beste geteste collageen drankje van Herbolist heeft een veel neutralere smaak waardoor je het zelfs ongemerkt kun toevoegen aan je koffie, yoghurt of smoothie, maar tegelijkertijd wel kunt profiteren van de voordelen van collageen drank.

Collageen drank ervaringen

Op Vitamines.com zijn collageen drankjes één van de toppers in ons assortiment. We hebben verschillende ervaringen ontvangen van klanten die deze drankjes drinken. Wil jij jouw ervaring delen? Stuur je feedback naar support@vitamines.com en we plaatsen het graag op deze ervaringspagina.

  • Ervaring van Anna, 35 uit Utrecht: “Sinds ik collageen drink voelt mijn huid iets strakker en gladder. De fijne lijntjes lijken wat te zijn verminderd en ik heb een gezonde gloed.”
  • Ervaring van Laura, 40 jaar uit Maastricht: “Ik was sceptisch over collageen dranken, maar ik ben redelijk om! Mijn haar en nagels zijn sterker en gezonder. Ik ben zeer tevreden.”
  • Ervaring van Lisa, 38 jaar uit Den Haag: “Ik drink nu een paar maanden een collagen drank en ik lijk minder last te hebben van een droge huid. Best een mooi resultaat.”

Zijn gehydrolyseerd collageendrankjes beter?

Een groeiend aantal onderzoeken in laboratoria toont aan dat collageenpeptiden in drankjes of supplementen de hydratatie van de huid kunnen verbeteren en rimpels kunnen verminderen door ons eigen collageennetwerk te versterken.

Uit een onafhankelijk onderzoek uit 2019 bleek zelfs dat collageensupplementen veelbelovend zijn voor het verbeteren van de elasticiteit van de huid en de dichtheid van het collageen in de lederhuid. Toch moeten we erbij zeggen dat keihard bewijs voor de effectiviteit van vloeibaar collageen op de menselijke huid buiten de laboratoriumsetting nog (te) schaars is.

Tijdens het verteringsproces wordt collageen in de darm afgebroken tot kleinere moleculen zoals peptiden en vervolgens aminozuren. Dus als je een collagen drink of supplement wilt nemen, kun je het beste kiezen voor een hoogwaardige, gehydrolyseerde collageen drank kopen die veel meer kans heeft om door het spijsverteringsproces te komen.

ervaringen collageen drankjes

Waar moet je op letten als je collagen supplement koopt?

Het nadeel van een collageen supplement is dat als je het verkeerde type koopt, je uiteindelijk veel geld kunt uitgeven om er helemaal niets aan te hebben. Ja, je leest het goed, nul resultaten. Dus waarom is dat mogelijk?

De waarheid is dat er minstens 28 soorten collageen in je lichaam zijn, en hoewel elk type tot de collageenfamilie behoort, doen ze allemaal iets anders. Het belangrijkste type voor je huid, haar en nagels is collageen type 1.

Als je een collageendrankje neemt omdat je een jonger uitziende huid en Kardashian schoonheid wilt (je mag natuurlijk dromen), dan moet je er wél voor zorgen dat je supplement collageen type 1 bevat. De meeste merken vertellen je in hun productbeschrijving welk type collageen ze gebruiken, maar als dat niet het geval is, kun je dat zelf ontdekken aan de hand van de ingrediëntenlijst.

Als je supplement is afgeleid van een mix van dierlijke bronnen (kippen-, varkens- en rundercollageen) dan bevat het waarschijnlijk meer type 2 collageen, wat geweldig is voor de gezondheid van je gewrichten, maar niet zo effectief voor je huid en haar.

Wat helpt nog meer tegen rimpels?

Vitamine C is heel belangrijk voor de collageenproductie: het geeft de huid ondersteuning. Daarnaast is het ook een antioxidant, een huidverhelderend middel en ontstekingsremmer, én het is ook nodig voor de synthese van collageen, dat onze huid zijn structuur geeft.

Maar natuurlijk is het drinken van een collageen drank alleen niet de heilige graal van een jonge huid. Want als je iedere dag collageen drinkt en vervolgens ook rookt of ongezond eet, zul je alsnog weinig voordelen van collageen ervaren.

drankje tegen rimpels

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, plantaardig of dierlijk, stimuleert de collageenproductie. Bovendien zit vitamine C in overvloed in de meeste groenten en fruit, dus zorg ervoor dat je je iedere dag aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid houdt.

Experts adviseren ook om kippen, rundvlees, of visbottenbouillon aan je dieet toe te voegen. Dit type voeding is namelijk helend en rijk aan collagenen, gelatine en aminozuren, die helpen om de darmen te herstellen.

Conclusie: poeder of drankje?

Op Vitamines.com geloven we dat  een gezonde huid van binnenuit begint. Een gezonde levensstijl en een voedingsrijk dieet ondersteunen je natuurlijke uitstraling en beschermen de basis van je huid tegen schade.

Om het maximale uit collageen te halen, kun je het beste kiezen voor een collageen poeder. In kant-en-klare drankjes zitten vaak onnodige toevoegingen en bovendien zijn ze veel duurder dan een pot collageen poeder, waarmee je veel langer doet. Daarnaast is de kwaliteit vaak hoger en kun je beter doseren.

Kies je voor de Herbolist Beauty Blend, dan maak je waarschijnlijk de meest slimme en voordelige keuze.

Collageen dranken

Over dit artikel

Dit artikel over collageen drank is voor het eerst gepubliceerd op 9 oktober 2023. Ontdek de harmonie van wetenschap en creativiteit in collageen drankjes. Sommige unieke formules, verkrijgbaar bij de apotheek, zijn samengesteld zonder het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen en een rijke mix van vitaminen om diverse huidaandoeningen, inclusief acne, aan te pakken.

Skincare serum

Het collageen peptide en collageen serum zijn zorgvuldig geblend tot een vloeistof die het verouderingsproces te lijf gaat en de skin vernieuwt. Integreer ze in je skincare routine of geniet ervan in heerlijke smoothies met aardbeien en chocolade. Let op: raadpleeg je arts als je zwanger bent voor gebruik.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-drank/