Collageen borstvoeding | Vitamines.com


Na de bevalling kijk je er misschien naar uit om weer allerlei dingen te gaan eten die je tijdens de zwangerschap hebt opgegeven. Hoe zit het bijvoorbeeld met collageen poeder supplementen, zijn die veilig als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding

De melk die je produceert wordt beïnvloed door wat jij, als iemand die borstvoeding geeft, consumeert. Omdat je invloed kunt hebben op de voeding van je kind, moet je altijd je persoonlijke voedingspatroon onder de loep nemen.

Ik heb op het moment van schrijven nog geen onderzoek gezien naar de veiligheid van collageen poeder tijdens het geven van borstvoeding.

En hoewel sommige experts zeggen dat ze veilig zijn om te gebruiken en sommige merken collageen supplementen op hun websites de voordelen ervan aanprijzen, moet je mijns inziens toch altijd voorzichtig zijn.

zwangere vrouwen en kind

Wat is collageen?

Collageen is een essentieel eiwit dat in overvloed voorkomt in ons lichaam. Met een voorraad gezond collageen is de huid elastischer en beter bestand tegen verslapping. Collageen helpt ook om gezonde gewrichten en botten te behouden. Sommige collageen soorten worden ook gevonden in kraakbeen.

De productie van collageen wordt echter minder naarmate je ouder wordt. Er zijn daarom verschillende collageen poeders op de markt gebracht als manieren om meer collageen in het lichaam te brengen. En er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat orale collageen supplementen een gunstig effect kunnen hebben voor de huid.

Is collageen veilig tijdens borstvoeding?

Collageen is een natuurlijk voorkomende stof in het lichaam en is tevens aanwezig in voedsel, wat inhoudt dat het normaal gesproken geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Desondanks is het collageen onderzoek naar de effecten van collageen poeder tijdens zwangerschap en borstvoeding zeer beperkt.

Het is daarom raadzaam om eerst met een arts te overleggen over het innemen van collageen supplementen tijdens het geven van borstvoeding.

Bestudeer de ingrediënten

Omdat collageensupplementen op verschillende manieren worden gemaakt, is het belangrijk om precies te weten wat erin zit, zodat je een goed geïnformeerd gesprek kunt voeren met jouw arts. Het is mogelijk dat supplementen giftige stoffen bevatten zoals kwik, vooral als ze van bepaalde vissen afkomstig zijn in het geval van viscollageen.

Bespreek dit dus met je arts voordat je collageen supplementen inneemt tijdens het geven van borstvoeding.

Vergeet daarnaast niet om de dosering met je arts te bespreken. Niet alleen de inhoud van collageen supplementen kan per merk verschillen, maar ook de hoeveelheden. Je moet er ook op letten dat je niet te veel van een vitamine, mineraal of supplement binnenkrijgt.

“De veiligheid van collageen tijdens borstvoeding is nog niet goed onderzocht.”

Begrijp hoe het collageen supplement werkt

Niet elk collageen supplement op de markt wordt op dezelfde manier in je lichaam opgenomen. Als je er een wilt nemen, bedenk dan dat gehydrolyseerd collageen of collageen peptiden kleine stukjes collageen zijn die gemakkelijker door je spijsverteringsstelsel worden opgenomen.

Aanvullende vitamines vs. collageen

Je verloskundige of gynaecoloog kan je aanraden om aanvullende vitamines te nemen als je borstvoeding geeft. Maar collageen behoort niet tot de aanbevolen supplementen voor ouders die borstvoeding geven.

Je moet er zeker van zijn dat de supplementen die je neemt geen negatieve wisselwerking met elkaar hebben. Ook daarom is het zo belangrijk om nieuwe supplementen aan een specialist voor te leggen.

jonge moeder geeft borstvoeding

Conclusie

Het bespreken van hele specifieke aanbevelingen rond voedingssupplementen blijft lastig, omdat jouw persoonlijke situatie hierin ook een belangrijke factor is. Het is daarom heel belangrijk om met je specialist te praten over de mogelijkheid om een collageen supplement te nemen tijdens de borstvoeding.

Kortom, je kunt beter beslissing nemen zonder volledig op de hoogte te zijn van het exacte collageen type en wat je arts of medisch specialist ervan vindt.

https://vitamines.com/collageen-borstvoeding/