Collageen aanmaak stimuleren, hoe doe je dat?


Collageen is het meest voorkomende structurele eiwit in het lichaam en de huid. En collageen is héél belangrijk als je geeft om gezond ouder worden en huidverzorging.

De geleidelijke en natuurlijke afname van de collageenvoorraad in het lichaam draagt bij aan wat wij beschouwen als tekenen van veroudering: fijne lijntjes, verslapping, vaalheid, volumeverlies en meer.

Geen wonder dus dat mensen voortdurend op zoek zijn naar manieren om hun natuurlijke niveau te ‘herstellen’. In dit artikel bekijken we waarom collageen afneemt en wat de meest effectieve (en natuurlijke) manieren zijn om je eigen niveau van dit eiwit in de huid te ondersteunen.

Collageen is belangrijk als je geeft om je huid.

Wat is collageen?

Collageen is een structureel eiwit dat van nature voorkomt in het lichaam. Er zijn verschillende soorten collageen, maar de soorten I, II en III komen het meest voor in het menselijk lichaam.

Collageen komt op veel plaatsen in het lichaam voor: huid, botten, kraakbeen en spieren, met als doel om weefsels tegelijkertijd steviger en elastischer te maken en om rek te weerstaan. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat de huid er jong en soepel uitziet.

Lees ook: Collageen poeder of tabletten, wat is het verschil?

collageen aanmaak stimuleren gezicht

Waarom wil je collageen aanmaken?

Eerst het goede nieuws: je lichaam maakt zelf al collageen aan via fibroblasten (ervan uitgaande dat de aminozuurbouwstenen uit je voeding aanwezig zijn). In wezen nemen deze cellen aminozuren (de bestanddelen van eiwitten) die we binnenkrijgen en zetten die om in eiwitten.

Het vervelende nieuws: dit proces vertraagd na verloop van tijd. Ons lichaam is altijd in balans met de productie en afbraak van collageen. Als we jong zijn, maakt ons lichaam meer collageen aan dan we afbreken. Met het ouder worden slaat die balans door naar de verkeerde kant, omdat de weefselregeneratie afneemt.

Leeftijd vs. collageenproductie

De collageenproductie piekt als je een twintiger bent maar op een bepaald moment in dat kostbare decennium begint de afname. Het exacte punt is voor iedereen anders, maar meestal is halverwege tot eind 20 een goeie gok. Daarna neemt je collageen af met een constante snelheid van 1% per jaar, elk jaar weer.

Bij mensen die in de menopauze komen, neemt het collageen in die periode nóg verder af. Zij ervaren een daling van 30% in collageen: Zij ervaren een daling van 30% in collageen in die periode, en daarna stabiliseert dat zich tot een daling van ongeveer 2% per jaar.

Het collageenniveau kan ook dalen door natuurlijke leefstijlfactoren zoals blootstelling aan UV-straling, stress en voeding.

Leer meer over: Collageen poeder tijdens zwangerschap

Nu je weet waarom je aandacht moet besteden aan de stimulatie van de collageen, laten we nu eens kijken hoé je collageen aanmaak kunt stimuleren.

Er zijn verschillende manieren om collageen te ondersteunen en zoals altijd raden we aan om je huid vanuit alle hoeken te verzorgen.

collageen aanmaken met poeders en tabletten

1. Collageen tabletten en poeders

Collageen tabletten en poeders zijn een populair hulpmiddel geworden voor een gezonde huid en een lang leven. Ze zijn gemaakt van collageenpeptiden, of aminozuren met een korte keten, die gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Als ze eenmaal zijn opgenomen, kunnen ze zich door het lichaam verplaatsen en hun heilzame werking uitoefenen. Er wordt onderzoek gedaan of ze de lichaamseigen collageenproductie kunnen versterken door fibroblasten te stimuleren, dezelfde cellen die collageen en elastine aanmaken.

Wat de effecten van collageen op de huid betreft, kun je mogelijk resultaten verwachten zoals een betere hydratatie, een gladdere huid en een verbeterde huidkwaliteit.

Klinisch onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat collageen de elasticiteit van de huid kan ondersteunen en fijne lijntjes kleiner kan laten lijken. En in een dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd klinisch onderzoek werd vastgesteld dat het vochtgehalte van de huid bij de deelnemers zeven keer zo hoog was als bij degenen die geen collageen poeder innamen.

Natuurlijk zijn niet alle collageensupplementen gelijk. Het is noodzakelijk dat je een goede fabrikant vindt die transparant is over de herkomst, de hulpstoffen, het aminozuurprofiel en de hoeveelheid collageen in het product.

Daarnaast zijn er andere voedingsstoffen die je kunt innemen die je collageenproductie via andere wegen ondersteunen. Hoewel dit geen uitputtende lijst is, zijn hier enkele van de meest efficiënte opties waar je naar kunt zoeken:

  • Vitamine C & E: Naast het feit dat het geweldige micronutriënten antioxidanten zijn, spelen deze vitamines een zeer specifieke en belangrijke rol bij de collageenproductie: Vitamine C is nodig bij de collageenvorming in het lichaam door te helpen bij het syntheseproces, terwijl vitamine E een essentiële vetoplosbare vitamine is die belangrijk is voor de normale cross-linking van collageen.* Beide zijn vitale moleculen voor de gezondheid van de huid en bieden extra intrinsieke ondersteuning.*
  • Astaxanthine: De carotenoïde astaxanthine heeft mogelijk antioxiderende eigenschappen, vooral met betrekking tot het omgaan met vrije radicalen die het resultaat zijn van blootstelling aan UV-straling (die je natuurlijke collageenniveaus kunnen aantasten).* Daarnaast beschermt het je collageenlaag.*

2. Huidverzorgingsproducten

Huidverzorgingsproducten, niet te verwarren met collageen draden, kunnen ook een interessante manier zijn om de collageenproductie te stimuleren, en dan hebben we het nog niet eens over de onmiddellijke bevrediging die zo belonend is.

Maar als je de collageenproductie wilt verbeteren, zijn bijvoorbeeld collageen crèmes eigenlijk niet de juiste manier. Collageen en collageenpeptiden zijn te groot om effectief door de huid te worden opgenomen (in tegenstelling tot de darmen) en hebben dus geen invloed op het natuurlijke collageenniveau.

Sommige actieve stoffen stimuleren wel de collageenproductie:

  • Retinol of bakuchiol: Hiervan is vele malen wetenschappelijk aangetoond dat ze de collageenproductie in de huid verhogen8 en zo fijne lijntjes en rimpels verminderen.* Ze doen dit door de natuurlijke omzetcyclus van je huid te versnellen. Wanneer dit gebeurt, heb je meer gezonde, volledig functionerende huidcellen: Deze jonge cellen zijn beter in staat om collageen te produceren.
  • Vitamine C: Net zoals het de collageenproductie ondersteunt bij inname, kan het ook helpen bij uitwendig gebruik. Ook hier speelt het een rol bij de collageensynthese en stabiliseert het het bestaande collageen.
  • Glycolzuur: Hiervan is aangetoond dat het de collageenproductie verhoogt10 bij plaatselijk gebruik. Men denkt dat het dat doet omdat het een herstellende reactie in de huid teweegbrengt, die de collageenproductie stimuleert.

3. Gezonde voeding

“Je bent wat je eet” is een bekend gezegde. En hoewel supplementen een gerichte aanpak bieden voor de ondersteuning van collageen, is je dagelijkse, gezonde voeding de basis waarop dit is gebouwd.

Idealiter eet je dus een robuust dieet met een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen en een dieet dat geen ontstekingsprocessen in het lichaam stimuleert.

Specifiek voor collageen kun je ook voedingsmiddelen consumeren die zelf een aminozuurprofiel hebben, zoals kip (met vel), mager vlees, linzen, enzovoort.

Je moet ook voedingsmiddelen consumeren met veel vitamine C en E (voor de collageensynthese en cross-linking), verschillende antioxidanten met voedingsstoffen en fytonutriënten (om je collageenlaag te beschermen) en essentiële mineralen, zoals zink (die ook een rol spelen bij de eiwitproductie).

Tot slot wil je misschien suikerrijke diëten vermijden, die in verband zijn gebracht met verharding en fragmentatie van collageen in de huid.

Voor meer ideeën hoe je kunt eten voor collageenondersteuning, bekijk je onze lijst met collageen voeding.

collageen voeding

4. Levensstijl

Dit gaat minder over productie en meer over ervoor zorgen dat het collageen dat je hebt stabiel blijft, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je collageenniveaus gezond blijven. Zoals ik vaak zeg: alles is huidverzorging.

  • Ga om goed met stress: Stress veroorzaakt een toename van hormonen zoals cortisol, waarvan uit onderzoek is gebleken dat het de aanmaak van collageen kan verminderen. Bovendien leidt ons lichaam bij stress voedingsstoffen om naar organen zoals de longen en de hersenen, wat betekent dat de huid minder middelen krijgt om een gezonde hoeveelheid collageen aan te maken.
  • Slaap genoeg: Schoonheidsslaapjes bestaan echt: De REM-cyclus is eigenlijk het moment waarop het lichaam de meeste celverjonging kan uitvoeren, inclusief collageen. Gedurende deze tijd ziet de huid een piek in HGH (menselijk groeihormoon) in de nachtelijke slaapcyclus. Het vrijkomen van HGH helpt bij de wederopbouw van lichaamsweefsels en stimuleert een verhoogde celproductie om cellen te vervangen die gedurende de dag op natuurlijke wijze verloren zijn gegaan.
  • Slimme zonverzorging: Natuurlijk licht is een vitaal onderdeel van een gezonde levensstijl.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik collageen op natuurlijke wijze opbouwen?

Je kunt het collageenproductieproces op natuurlijke wijze ondersteunen door het gebruik vitamine C en retinol, collageenpeptide supplementen, het eten van een voedingsrijk dieet en het vermijden van gewoonten die het collageen beschadigen (zoals slecht slapen en blootstelling aan de zon).

Wat vernietigt collageen in het gezicht?

Collageen in het gezicht en lichaam neemt op natuurlijke wijze af na verloop van tijd en met het ouder worden. Enkele zaken die dit verlies versnellen zijn roken, schade door de zon, stress en slecht slapen.

Welke voedingsmiddelen produceren collageen voor je gezicht?

Om collageen via je voeding te ondersteunen, moet je voedingsmiddelen met een aminozuurprofiel eten (zoals kip, mager vlees, bottenbouillon, eiwit en linzen). Je moet ook voedingsmiddelen met veel vitamine C en E eten om het productieproces van collageensynthese te bevorderen (zoals bessen, citrusvruchten en bladgroenten).

Lees ook: Waarom komt veel collageen uit Urk?

Conclusie

Collageen is het meest voorkomende structurele eiwit in het lichaam en is cruciaal voor gezond ouder worden en huidverzorging. De natuurlijke afname ervan leidt tot tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes en een slappe huid. In dit artikel heb ik de redenen achter de afname van collageen en effectieve natuurlijke methoden om de productie ervan te stimuleren onderzocht.

De belangrijkste strategieën zijn het gebruik van runder- of viscollageen supplementen, huidverzorgingsproducten die de collageenproductie stimuleren, een gezond dieet dat rijk is aan specifieke voedingsstoffen en een levensstijl die de stabiliteit van collageen ondersteunt. Samen kunnen deze benaderingen mogelijk een goed collageenniveau ondersteunen.

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel over hoe je de aanmaak van collageen stimuleert is voor het eerst live gezet op 19 november 2023. Wil je meer weten over de collageensynthese of het effect van de collageenproductie op de rimpels, stuur dan een email naar support@vitamines.com. Korrtom, ontdek de kracht van gehydrolyseerd collageen voor je huid. Bescherm tegen schade door blootstelling aan de zon, terwijl u de aanmaak van collageen stimuleert. Voed je huid van binnenuit met groente- en fruitrijke smoothies, verrijkt met vis voor extra voordelen. Voor een hypoallergene aanpak, overleg met jouw schoonheidsspecialist over de beste skincare routines. Vergeet niet, een beautyblender is essentieel voor een vlekkeloze applicatie. Versterk niet alleen je huid en zeg vaarwel tegen acne.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-aanmaak-stimuleren/