Carnivoor dieet: weekmenu & wat is het?


Diëten met veel eiwitten zijn zeker een rage, maar één dieet overtreft alle anderen: het carnivoor dieet en het richt zich op vlees, alleen vlees. Als dat vanuit gezondheidsperspectief op z’n minst wat twijfelachtig klinkt, dan is dat misschien ook wel zo.

Er zijn geen gecontroleerde onderzoeken die beweringen ondersteunen dat het carnivoren dieet gezondheidsproblemen kan helpen elimineren. Ook best logisch: het carnivoor dieet mist heilzame voedingsstoffen, waaronder vezels en plantaardige verbindingen zoals antioxidanten, en daardoor ook onveilig zijn.

“Het carnivoren dieet mist belangrijke voedingsstoffen.”

Dit dieet is extreem restrictief en waarschijnlijk ongezond op de lange termijn. Het carnivoren dieet elimineert alle voedingsmiddelen behalve vlees en dierlijke producten. Het heeft dus een tekort aan voedingsstoffen zoals vezels, zit vol zout en vet en is moeilijk vol te houden. In plaats daarvan zou je een goed afgerond dieet moeten volgen.

Dit artikel bespreekt het carnivoren dieet, inclusief wat erop het weekmenu staat, of het kan helpen bij gewichtsverlies en de mogelijke voor- en nadelen.

Wat is het carnivoor dieet?

Het carnivoor dieet is een restrictief dieet dat alleen vlees, vis en andere dierlijke voedingsmiddelen zoals eieren en bepaalde zuivelproducten bevat. Een carnivoor menu sluit alle andere voedingsmiddelen uit, waaronder fruit, groenten, peulvruchten, granen, noten & zaden.

Voorstanders raden ook aan om zuivel te elimineren of te beperken tot voedingsmiddelen die weinig lactose bevatten – een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten – zoals boter en harde kazen.

Het carnivoren dieet komt voort uit de zeer controversiële overtuiging dat de voorouderlijke bevolking van de mens voornamelijk vlees en vis at en dat koolhydraatrijke diëten de schuld zijn van de huidige hoge percentages chronische ziekten.

Andere populaire koolhydraatarme diëten, zoals het keto en paleo dieet, beperken de inname van koolhydraten, maar sluiten deze niet uit. Het carnivoren dieet streeft echter naar nul koolhydraten.

carnivoor vrouw met vlees

Shawn Baker, een Amerikaanse orthopedisch arts, is de bekendste voorstander van het carnivoren dieet. Er zijn echter geen gecontroleerde onderzoeken die de effecten van het carnivoren dieet hebben geanalyseerd.

Eén onderzoek, gepromoot door Baker, vroeg volgers van het dieet om een enquête in te vullen over hun eetgewoonten en gezondheid. Voedingsdeskundigen maakten zich logischerwijs zorgen over de gezondheidsclaims van het onderzoek.

Het ‘onderzoek’ bevatte bijvoorbeeld geen manier om de nauwkeurigheid van de gezondheidsinformatie van de respondenten te controleren. De resultaten moeten met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.

Bovendien werd in 2017 Bakers medische licentie ingetrokken door de Amerikaanse medische autoriteit vanwege zorgen over zijn competentie.

Lees ook: Wat is intermittent fasting?

Hoe volg je het carnivoor dieet?

Het volgen van dit dieet houdt in dat je alle plantaardige voedingsmiddelen uit je dieet schrapt en uitsluitend vlees, vis, eieren en kleine hoeveelheden zuivelproducten met een laag lactosegehalte eet.

Voedingsmiddelen die je kunt eten zijn onder andere rundvlees, kip, varkensvlees, lam, kalkoen, orgaanvlees, zalm, sardines, witte vis en kleine hoeveelheden zware room en harde kaas. Boter, reuzel en beenmerg zijn ook toegestaan.

Voorstanders van dit dieet benadrukken het eten van vette stukken vlees om aan je dagelijkse energiebehoefte te voldoen. Het carnivoren dieet moedigt het drinken van water en bottenbouillon aan, maar ontmoedigt het drinken van thee, koffie en andere dranken gemaakt van planten.

Carnivoren dieetplannen bieden weinig richtlijnen met betrekking tot calorie-inname, portiegroottes of hoeveel maaltijden of snacks je per dag moet eten. De meeste voorstanders van het dieet stellen voor om zo vaak te eten als je wilt.

man laat vers vlees zien

Kan het je helpen afvallen?

Bepaalde aspecten van het carnivoren dieet kunnen leiden tot gewichtsverlies. Specifiek hebben sommige onderzoeken aangetoond dat eiwitrijke en koolhydraatarme diëten gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Dit komt vooral omdat eiwit je kan helpen om je voller te voelen na de maaltijd, wat kan leiden tot een verminderde calorie-inname en daaropvolgend gewichtsverlies. Eiwit kan ook je stofwisseling verhogen, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Daarom zou het volgen van een carnivoor dieet er waarschijnlijk voor zorgen dat je je voller voelt en minder calorieën eet – in ieder geval op de korte termijn.

Je hoeft echter niet alle koolhydraten uit je dieet te schrappen om resultaten te zien. Het verminderen van je totale calorie-inname, wat makkelijker kan met een hogere inname van bevredigende eiwitten, is de belangrijkste drijfveer voor gewichtsverlies.

Bovendien maakt de zeer beperkende aard van het carnivoren dieet het moeilijk om het op de lange termijn te volgen.

Lees ook: Hoeveel calorieën per dag vrouw

“Het carnivoren dieet is lastig lang vol te houden.”

Voordelen van het carnivoren dieet

Omdat het carnivoren dieet koolhydraten uitsluit, elimineert het koekjes, gebak, snoep, frisdrank, gebak en soortgelijke koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bevatten weinig nuttige voedingsstoffen en vaak veel calorieën. Ze moeten dus beperkt worden in een gezond, evenwichtig dieet.

Voedingsmiddelen met veel suiker kunnen ook problematisch zijn voor mensen met diabetes, omdat ze de bloedsuikerspiegel kunnen laten stijgen. In feite wordt het beperken van geraffineerde koolhydraten en suikerrijke voedingsmiddelen vaak aanbevolen om diabetes onder controle te houden.

Het volledig uitbannen van koolhydraten bij het carnivoren dieet wordt echter niet aanbevolen. In plaats daarvan wordt het eten van kleinere hoeveelheden gezonde, vezelrijke koolhydraten aanbevolen die geen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Lees ook: Waar zitten eiwitten in?

Nadelen

Vanwege de zeer restrictieve aard en de volledige eliminatie van de meeste voedselgroepen, heeft het carnivoren dieet veel nadelen.

Omdat het carnivoren dieet alleen uit dierlijk voedsel bestaat, kan het veel verzadigd vet en cholesterol bevatten. Verzadigd vet kan je LDL (slechte) cholesterol verhogen, wat je risico op hartaandoeningen kan verhogen.

Het consumeren van grote hoeveelheden verzadigd vet op een carnivoor dieet kan dus zorgwekkend zijn. Geen enkel onderzoek heeft bovenien de gezondheidseffecten van het eten van uitsluitend dierlijk voedsel geanalyseerd. Daarom zijn de effecten van het consumeren van zulke hoge hoeveelheden vet en cholesterol onbekend.

Bovendien bevatten sommige bewerkte vleessoorten, vooral bacon en ontbijtvlees, ook hoge hoeveelheden natrium.

Het eten van veel van deze voedingsmiddelen in het carnivoor dieet kan leiden tot een overmatige natriuminname, wat in verband is gebracht met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, nieraandoeningen en andere negatieve gezondheidsresultaten.

vlees voor carnivoren

Gebrek aan bepaalde micronutriënten

Het carnivoren dieet elimineert zeer voedzaam voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen, die allemaal heilzame vitamines en mineralen bevatten.

Hoewel vlees voedzaam is en micronutriënten levert, zou het niet het enige onderdeel van je dieet moeten zijn. Het volgen van een restrictief dieet zoals het carnivoren dieet kan leiden tot tekorten aan sommige voedingsstoffen en overconsumptie van andere.

Bovendien zijn diëten die rijk zijn aan plantaardig voedsel in verband gebracht met een lager risico op bepaalde langetermijnaandoeningen. Dit komt niet alleen door de hoge vitamine-, vezel- en mineralengehaltes van plantaardig voedsel, maar ook door de heilzame plantaardige verbindingen en antioxidanten.

Het carnivoren dieet bevat deze verbindingen niet en is niet in verband gebracht met gezondheidsvoordelen op de lange termijn.

Biedt geen vezels

Vezels, een niet-verteerbare koolhydraat die de darmgezondheid en een gezonde stoelgang bevordert, komen alleen voor in plantaardig voedsel. Het carnivoren dieet bevat dus geen vezels, wat als bijwerking constipatie kan veroorzaken.

Daarnaast zijn vezels ontzettend belangrijk voor een goede balans van bacteriën in je darmen. Een suboptimale darmgezondheid kan leiden tot een aantal ziekten.

Uit een onderzoek bleek zelfs dat een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet je risico op darmontsteking kan verhogen. Wanneer je lichaam grote hoeveelheden eiwitten verteert, creëert het potentieel schadelijke bijproducten in je darmen. Deze bijproducten kunnen een negatief effect hebben op de gezondheid van je darmen.

Kortom, het carnivoren dieet is vetrijk en kan overmatige hoeveelheden natrium bevatten. Het bevat geen vezels of heilzame plantaardige bestanddelen en kan onvoldoende hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen bevatten.

Lees ook: Wat zijn vezel supplementen?

carnivoren dieet slecht voor darmen

Wat staat er op het carnivoren dieet?

Het carnivoren dieet bevat alleen dierlijke producten en sluit alle andere voedingsmiddelen uit.

Specifiek kan iemand die het carnivoor dieet volgt het volgende eten:

 • Vlees: rundvlees, kip, kalkoen, orgaanvlees, lamsvlees, varkensvlees, enz.
 • Vis: zalm, makreel, sardines, krab, kreeft, tilapia, haring, enz.
 • Andere dierlijke producten: eieren, reuzel, beenmerg, bottenbouillon, enz.
 • Low-lactose zuivel (in kleine hoeveelheden): zware room, harde kaas, boter, etc.
 • Water

Volgens sommige voorstanders van het dieet zijn zout, peper en kruiden zonder koolhydraten toegestaan. Daarnaast kiezen sommige mensen ervoor om yoghurt, melk en zachte kaas te eten, maar deze voedingsmiddelen worden meestal niet opgenomen vanwege hun koolhydraatgehalte.

Alle voedingsmiddelen die niet afkomstig zijn van dieren zijn uitgesloten van het carnivoren dieet.

Wat mensen die het carnivoor dieet volgen niet consumeren:

 • Groenten: broccoli, bloemkool, aardappelen, sperziebonen, paprika’s, enz.
 • Fruit: appels, bessen, bananen, kiwi, sinaasappels, enz.
 • Zuivel met een hoog lactosegehalte: melk, yoghurt, zachte kaas, enz.
 • Peulvruchten: bonen, linzen, etc.
 • Noten en zaden: amandelen, pompoenpitten, zonnebloempitten, pistachenoten, enz.
 • Granen: rijst, tarwe, brood, quinoa, pasta, etc.
 • Alcohol: bier, wijn, sterke drank, etc.
 • Suikers: tafelsuiker, ahornsiroop, bruine suiker, etc.
 • Andere dranken dan water: frisdrank, koffie, thee, vruchtensap, etc.

Kortom, voedingsmiddelen die niet afkomstig zijn van dieren worden volledig uitgesloten in het carnivoor dieet, waaronder groenten, fruit, zuivel met een hoog lactosegehalte, peulvruchten, noten, zaden, granen, alcohol, koffie, thee en sappen.

weekmenu carnivoor dieet

Het carnivoren dieet is moeilijk om langdurig te volgen en biedt niet veel variatie. Bovendien is het bewezen ongezond, mocht je nu nog twijfelen. Dit is een vijfdaags voorbeeldmenu voor het carnivoren dieet:

Dag 1

 • Ontbijt: eieren, spek, sardientjes
 • Lunch: kalkoenburger patty, zalm jerky, rundertips
 • Diner: filet mignon, krab, kippenlever
 • Tussendoortjes: een klein beetje Parmezaanse kaas, gedroogd vlees

Dag 2

 • Ontbijt: garnalen, eieren, een klein glas zware room
 • Lunch: biefstuk, tonijn, beef jerky
 • Diner: lamskoteletjes, sint-jakobsschelpen, runderlever
 • Tussendoortjes: een kleine hoeveelheid harde Cheddar kaas, bottenbouillon

Dag 3

 • Ontbijt: eieren, zalm, kalkoenworst
 • Lunch: runderpuntjes, karbonade, makreel
 • Diner: kalkoenburgerlapje, een klein beetje Parmezaanse kaas, beenmerg
 • Tussendoortjes: hardgekookte eieren, garnalen

Dag 4

 • Ontbijt: forel, gesnipperde kip, spek
 • Lunch: rundergehaktballetjes, klein beetje Cheddar kaas, zalmschaafsel
 • Diner: krab gekookt in reuzel, filet mignon
 • Tussendoortjes: sardientjes, beef jerky

Dag 5

 • Ontbijt: eieren, stukjes kip- en kalkoenworst
 • Lunch: lamsgebraad, kippenlever, karbonade
 • Diner: flank steak, sint-jakobsschelpen gekookt in boter, een klein glas zware room
 • Tussendoortjes: bottenbouillon, kalkoen gedroogd vlees

De maaltijden en snacks op het carnivoren dieet menu bestaan dus volledig uit dierlijke producten en bieden weinig variatie.

Conclusie

Het carnivoren dieet is extreem restrictief en bestaat volledig uit vlees, vis, eieren en kleine hoeveelheden lactosearme zuivel. Er wordt beweerd dat het helpt bij gewichtsverlies en verschillende gezondheidsproblemen, maar er is totaal geen (betrouwbaar) onderzoek dat deze beweringen ondersteunt.

Bovendien bevat het veel vet en natrium, geen vezels of heilzame plantaardige bestanddelen en is het moeilijk vol te houden op de lange termijn.

Over het algemeen is het carnivoren dieet onnodig beperkend. Het eten van een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen is duurzamer en zal je waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen opleveren.

Verder lezen: Welke creatine is het beste?

Carnivoor

Over dit artikel

Dit artikel over het carnivoor dieet is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 22 maart 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/carnivoor-dieet/