Ashwagandha onzin of juist heel zinvol?


Ashwagandha is een niet-giftig kruid dat zowel in België als Nederland steeds meer aandacht krijgt vanwege zijn vermogen om stress en angst te moduleren. On

Het ashwagandha kruid is een belangrijk onderdeel van de eeuwenoude Ayurveda, het traditionele geneeskundige systeem in India

Wanneer er in korte tijd veel positieve verhalen zijn over een bepaald supplement, zoals nu bij ashwagandha, vragen mensen zich al snel af of ashwagandha onzin is.

In proberen we daarom de zin van de onzin te scheiden.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha maakt deel uit van een klasse planten die adaptogenen worden genoemd en bekend staan om hun gezondheidsvoordelen wanneer ze worden ingenomen als ashwagandha poeder, thee, tincturen en supplementen, of in de ruwe vorm.

Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng, winterkers of onder de wetenschappelijke naam Withania somnifera, is een kruidachtige struik waarvan de wortels en bessen worden gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen.

vrouw ashwagandha onzin

Wat doet ashwagandha?

Het ashwagandha kruid is een belangrijk onderdeel van het traditionele geneeskundige systeem in India, en wordt daar gebruikt om een reeks aandoeningen te behandelen, zoals reuma en slapeloosheid.

Wat betreft de ashwandha werking hangen fysiologische effecten met elkaar samen.

Minder stress staat bijvoorbeeld gelijk aan lagere cortisolspiegels, wat gelijk staat aan een betere bloedsuikercontrole.

Toch hebben veel klinische onderzoeken de kruidensubstantie getest op een relatief klein aantal deelnemers. Er zijn meer en uitgebreidere onderzoeken nodig om de beweerde voordelen van ashwagandha wetenschappelijk goed vast te stellen, vooral op de lange termijn.

Ashwagandha onzin? 7 voordelen uit onderzoek

Gelukkig zijn er al voordelen vastgesteld die volgens onderzoek geen onzin zijn, want het

onderzoek naar ashwagandha ontwikkelt zich razendsnel. Wetenschappers over de hele wereld onderzoeken de ashwagandha werking tegen verschillende kwalen.

Dit zijn enkele vastgestelde, door de wetenschap onderbouwde voordelen van ashwagandha.

stress ashwagandha vrouw

1. Ashwagandha verlicht mogelijk stress en angst

Ashwagandha staat misschien wel het meest bekend om zijn stressverlagende eigenschappen. Verschillende onderzoeken benadrukken dit voordeel, en observeerden het vermogen van ashwagandha om het stress- en angstniveau van deelnemers aanzienlijk te verlagen.

Eén bepaald onderzoek gaf aan dat ashwagandha ook de slaapkwaliteit ten goede kan komen en onderzoekers bevestigden dat deelnemers veel beter sliepen met doses van het kruid in vergelijking met placebo doses.

2. Ashwagandha verlaagt mogelijk bloedsuiker en vet

Uit een paar kleine klinische onderzoeken is gebleken dat ashwagandha helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en triglyceriden, dit zijn de meest voorkomende vetsoort in het bloed.

Eén onderzoek vergeleek de bloedsuikerverlagende effecten van ashwagandha met die van medicijnen die worden voorgeschreven bij diabetes type 2.

3. Ashwagandha verhoogt mogelijk spierkracht

Onderzoekers blijven de werkzaamheid van ashwagandha bij het verbeteren van kracht en spieromvang bestuderen. Eén onderzoek toonde aan dat deelnemers meer snelheid en kracht ervaarden.

Een ander onderzoek observeerde een toename in spierkracht, naast een lager vetpercentage en een verlaagd cholesterolgehalte wanneer ashwagandha werd geconsumeerd.

Sommige deelnemers ervoeren ook een betere slaap, maar dit onderzoek vergeleek ashwagandha consumptie niet met een placebo.

ashwagandha bladeren

Ashwagandha behandelingen leverden positieve resultaten op in een ander onderzoek dat alleen werd uitgevoerd met mannelijke deelnemers.

Vergeleken met de placebogroep zagen mannen die ashwagandha kregen een significante toename in spierkracht (gemeten met bankdrukken en beenverlengingsoefeningen) en spieromvang in hun armen en borst, evenals een significante afname in lichaamsvetpercentage en spierschade na de training.

4. Mogelijk verbeterde seksuele functie bij vrouwen

Ten minste één klinische studie geeft aan dat ashwagandha gunstig kan zijn voor vrouwen met seksuele disfunctie.

Het toedienen van ashwagandha resulteerde in significante verbeteringen in opwinding, lubricatie, orgasme en bevrediging, zoals zelf gerapporteerd door de deelnemers.

Het verbeterde ook significant het aantal succesvolle seksuele ontmoetingen en verbeterde metrics van distress rond hun seksleven en seksualiteit.

5. Ashwandha verhoogt mogelijk testosteron bij mannen

Ashwagandha kan ook voortplantingsvoordelen bieden voor mannen. Het toedienen van ashwagandha aan onvruchtbare mannen blijkt de kwaliteit van het sperma aanzienlijk te verbeteren door de hormoonspiegels van de voortplanting weer in balans te brengen.

Los daarvan ontdekten onderzoekers in een stress gerelateerde ashwagandha studie dat het kruid de testosteronspiegels verhoogde bij mannelijke maar niet bij vrouwelijke deelnemers.

Een ander onderzoek waarin het effect van ashwagandha op spierkracht bij mannen werd getest, mat ook een significante toename van testosteron.

man testosteron ashwagandha

6. Ashwagandha verscherpt focus en geheugen

Ashwagandha kan helpen bij het verbeteren van cognitie, geheugen en het vermogen om motorische reacties uit te voeren na instructie.

Kleine onderzoeken hebben aangetoond dat, in vergelijking met een placebo, ashwagandha de reactietijden van deelnemers tijdens cognitieve en psychomotorische tests (die het vermogen meten om te reageren op instructies en een aangegeven handeling uit te voeren) significant verbeterde.

In één onderzoek werd zelfs gevonden dat ashwagandha de aandachtsspanne van deelnemers significant verbeterde, evenals hun directe en algemene geheugen over verschillende tests[16].

7. Ashwagandha ondersteunt gezondheid van het hart

Ten minste twee onderzoeken hebben aangetoond dat ashwagandha het VO2 max niveau kan verhogen, wat de maximale hoeveelheid zuurstof is die je opneemt tijdens fysieke inspanning.

Deze niveaus worden gebruikt bij het meten van het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen, hoe goed het hart en de longen zuurstof leveren aan de spieren tijdens lichamelijke activiteit.

Hogere VO2 max niveaus kunnen dus duiden op een gezond hart dat goed presteert onder die omstandigheden.

Dit te hebben gezegd, is het mogelijk dat de resultaten van dit ene onderzoek niet universeel toepasbaar zijn, omdat het uitsluitend werd uitgevoerd met gezonde, atletische volwassenen in tegenstelling tot een meer diverse groep deelnemers.

Mogelijk hogere zuurstofopname met ashwagandha.

Kan ashwagandha bijwerkingen geven?

Hoewel ashwagandha over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele bijwerkingen van ashwagandha die zeker je aandacht verdienen en dus geen onzin zijn zoals maagklachten.

Sommige mensen kunnen namelijk last krijgen van buikpijn, misselijkheid, braken of diarree bij het gebruik van ashwagandha. Het wordt aanbevolen om de dosering langzaam op te bouwen en te kijken hoe uw lichaam erop reageert.

Een andere mogelijke bijwerking is dat ashwagandha het bloedsuikergehalte kan verlagen. Mensen met diabetes of hypoglykemie moeten voorzichtig zijn en hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden bij het gebruik van ashwagandha.

Daarnaast kan ashwagandha ook een bloeddrukverlagend effect hebben. Als je al medicijnen gebruikt om je bloeddruk te verlagen, is het belangrijk om je arts te raadplegen voordat je ashwagandha gaat gebruiken. Dit om mogelijke interacties te voorkomen.

Leestip: Wat is de beste ashwagandha?

Geen ashwagandha als je zwanger bent!

Ashwagandha kan onveilig zijn als je zwanger bent, borstvoeding geeft, immuungecompromitteerd bent, binnenkort een operatie ondergaat of een schildklieraandoening hebt.

Tot slot kan ashwagandha slaperigheid of vermoeidheid veroorzaken bij sommige mensen. Het wordt daarom afgeraden om het te gebruiken in combinatie met kalmerende medicatie of als u van plan bent om actieve taken uit te voeren.

ashwagandha bijwerkingen

Neem liever vaker kleinere doses

Deskundigen zeggen dat het lichaam bijvoorbeeld een dosis ashwagandha van 300 milligram mogelijk niet volledig absorbeert. Grotere doses kunnen zelfs ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zoals overgeven en diarree.

Neem in plaats daarvan vaker kleinere doses om het meest te profiteren van de balancerende effecten.

Conclusie: Ashwagandha mogelijk geen onzin

Er is al wetenschappelijk bewijs dat ashwagandha geen onzin is en daarnaast wordt ashwagandha al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn potentiële vermogen om stress en angst te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Uit onderzoek is gebleken dat ashwagandha het geheugen en de cognitieve functie kan ondersteunen, de bloedsuikerspiegel kan verlagen, spieren kan opbouwen en kracht kan vergroten, de cardiovasculaire en immuungezondheid kan ondersteunen en de reproductieve gezondheid kan verbeteren.

Ashwagandha wordt al eeuwen gebruikt tegen stress en angst.

Wel zijn er enkele bijwerkingen waarmee je rekening moet houden zoals constipatie, verstopte neus, hoest, slaperigheid en verlies van eetlust. Hoe jij op ashwagandha reageert is lastig te zeggen omdat de symptomen per persoon kunnen verschillen.

Als je overweegt om ashwagandha aan je supplementen routine toe te voegen, spreek dan eerst met je zorgverlener over je unieke gezondheidsbehoeften en of ashwagandha geschikt voor je is.

Verder lezen: Is astaxanthine onzin?

Bronnen

Over dit ashwagandha onzin artikel

Superfood uit de volksgeneeskunde

Ashwagandha ook bekend als ashwaganda is een krachtig superfood gewaardeerd in de volksgeneeskunde. Biologisch geteeld, deze plant draagt bij aan cognitieve functies en versterkt het immuunsysteem, wat nuttig kan zijn voor mensen met auto-immuunziekten.

Populaire pre-workout voor fitness en spiermassa

Ashwagandha-citraat is een populaire pre-workout in de fitness wereld vanwege zijn potentieel om spiermassa te vergroten. Het wordt ook gebruikt als specerij in verschillende keukens. Een ervaringsdeskundige kan mogelijk bevestigen dat het helpt bij seksuele gezondheid, het verhogen van het libido en het verminderen van PMS-pijn. Hoewel er geen concreet bewijs is, is ashwagandha ook onderzocht in relatie tot prostaatkanker en schildklieraandoeningen, terwijl het geschikt is voor keto-diëten.

https://vitamines.com/ashwagandha-onzin/